ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/02/2012

Συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ρ/σ Αθήνα 9,84 στο δημοσιογράφο Β. Πάικο.



-    Χθες είχαμε αυτές τις μεγάλες εκδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Αμερική με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», ίσως άργησαν λίγο και εγώ θα έλεγα ότι έχει ευθύνη λίγο  και η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Αριστερά, της  οποίας νομίζω είστε αντιπρόεδρος αν δεν κάνω λάθος, του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν κινήθηκε με τους ρυθμούς που θα περιμέναμε για να ξεσηκώσει ένα κύμα αλληλεγγύης απέναντι στον ελληνικό λαό. Να αρχίσω με κριτική δηλαδή.

Να αρχίσουμε με κριτική, αλλά νομίζω ότι σημασία έχει ότι έστω κι αργά αυτό συνέβη.

-    Άρα την κριτική την αποδέχεστε.

Την αποδέχομαι βεβαίως, αλλά σημασία έχει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Διότι είναι ένα στοιχείο στην επικαιρότητα που αλλάζει αν θέλετε άρδην και την κυρίαρχη επικοινωνιακή καμπάνια της εδώ κυβέρνησης αλλά και των εκεί κυβερνώντων , που εδώ λένε ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και παρίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις  και ο κίνδυνος ο μεγάλος είναι να απομονωθούμε και να βγούμε έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, βλέπουμε ότι ποτέ άλλοτε οι ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο κοντά στους έλληνες πολίτες, ενδεχομένως μια εξαίρεση την περίοδο της επταετούς  δικτατορίας που υπήρχε ένα κύμα συμπαράστασης,  και από την άλλη σπάει την κυρίαρχη επικοινωνιακή προπαγάνδα των κυβερνήσεων στις βόρειες κυρίως χώρες ότι το πρόβλημα είναι οι τεμπέληδες έλληνες που δε δουλεύουν και πρέπει να υποστούν θυσίες, αυτή η προτεσταντική λογική της κ Μέρκελ  που για ψηφοθηρικούς λόγους ήταν κυρίαρχη όλο το προηγούμενο διάστημα.

-    Πάντως πέρα από τους λαούς βλέπουμε πλέον και πολλά θετικά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο , βλέπουμε και εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ και της διανόησης  να είναι υπέρμαχοι ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόνο ο Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ, τώρα έχουμε πολλούς υποστηρικτές .

Κ .Πάικε δεν ήταν μόνο ο Ντανιέλ Κον -Μπεντιτ , είπαμε να υποστώ την κριτική αλλά να μην τα ισοπεδώνουμε και όλα, αλλά η Ευρωπαϊκή Αριστερά, και στο γερμανικό κοινοβούλιο αλλά και στα άλλα κοινοβούλια, χωρίς να έχει τις δυνάμεις που θα μπορούν να καθορίζουν τις εξελίξεις βέβαια, αλλά παρόλα αυτά ήταν ένας μόνιμος αντίλογος στην κυρίαρχη ʽάποψη .

-    Έχετε δίκιο σε αυτό .

Διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα αλλά νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι μια εικόνα από το δικό τους το μέλλον

-    Είναι πιλοτική εφαρμογή.

Η ανησυχία τους είναι ότι στην Ελλάδα διεξάγεται ένα πείραμα το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει την εξάπλωση του και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με αρχή τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Συνειδητοποιεί λοιπόν ότι τα προγράμματα λιτότητας είναι αυτά που οξύνουνε το πρόβλημα και δεν δίνουνε λύση. Καταλαβαίνουνε ότι δεν είναι κακός ο μάγειρας στην Ελλάδα , αλλά είναι λάθος η συνταγή, η ίδια συνταγή έρχεται και στις άλλες χώρες σιγά-σιγά . Ανησυχούν και η ανησυχία τους είναι διάχυτη γιατί αφορά και το δικό τους μέλλον  και νομίζω ότι είναι σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις ότι ο λαϊκός παράγοντας όπως λέμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπαίνει στο προσκήνιο.

-    Και θα παίξει σημαντικό ρόλο μάλλον και στο άμεσο μέλλον.

Ας το ελπίζουμε , πριν  να είναι πολύ αργά για τη χώρα μας  γιατί ήδη οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στη χώρα μας είναι καταλυτικές.

-    Κύριες πρόεδρε, αύριο απʼ ότι φαίνεται κλείνει το θέμα της δανειακής σύμβασης στο Eurogroup. Εσείς είστε καθέτως εναντίον όπως είναι γνωστό. Εκτός των συνεπειών της δανειακής σύμβασης που είναι δραματικές για τους έλληνες πολίτες εκτιμάτε ότι θα είναι και αναποτελεσματική. Καλύτερα να μην πετύχαινε το PSI  είχατε πει, καλύτερα να μην γινόταν το κούρεμα .

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να είμαστε όλοι ανεξαρτήτως της εκτίμησής μας  για τις εξελίξεις και την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουνε παρθεί μέχρι σήμερα, να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.  Παρατήρησα ότι όλη την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν επιδοθεί σε ένα ντελίριο τρομοκρατίας και εκφοβισμού των πολιτών για το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Πολύ πιο γρήγορα από ότι μπορούσα να φανταστώ το κυρίαρχο δίλλημα  νέα μέτρα ή χρεοκοπία μετατράπηκε σε εξίσωση.  Τα νέα μέτρα μας φέρνουν πιο κοντά στη χρεοκοπία και όλα είναι στον αέρα, ακόμα και οι αποφάσεις του Eurogroup. Αν παρόλα αυτά οι αποφάσεις του Eurogroup προχωρήσουνε , το PSI όπως πολύ καλά γνωρίζετε κ. Πάικε , δεν έχει καν ξεκινήσει , είναι αμφίβολο αν θα έχει εκείνη τη συμμετοχή που είναι απαραίτητη για να δώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και δεν ξέρουμε σε πιο βάθος χρόνου θα διαρκέσει και τι αποτελέσματα θα έχει.

-    Απλώς εάν δεν έπαιρνε την ψήφο που πήρε στη βουλή  ιστορία , η χρεοκοπία θα ήταν την επόμενη μέρα τουλάχιστον με την επίσημη την κυρίαρχη προπαγάνδα. Τώρα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Έχω διαφορετική εκτίμηση, θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά που αυξάνουν την ύφεση φέρνουν πιο κοντά τη χρεοκοπία , το πιστωτικό γεγονός διότι πρέπει να ορίσουμε και την έννοια της χρεοκοπίας, αν εννοούμε την κοινωνική χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει, είναι χιλιάδες νοικοκυριά χρεοκοπημένα, είναι ένα εκατομμύριο πολίτες στην ανεργία . Οι οικονομολόγοι και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί  εννοούν το πιστωτικό γεγονός, εννοούν δηλαδή το δυσάρεστο ενδεχόμενο που ενδεχομένως και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβλήματα αυτάρκειας . Αυτό λοιπόν το γεγονός το οποίο το περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα στις ομιλίες τους και τα διαγγέλματα τους και ο ίδιος ο πρωθυπουργός  είναι ένα γεγονός που δεν αποκλείεται, ίσα-ίσα έρχεται πιο κοντά με τα νέα μέτρα καθώς επίσης και με τη διαδικασία του PSI. Εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη συμμετοχή των ομολογιούχων σε αυτή τη διαδικασία που οι ενδείξεις λένε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί, τότε για να προχωρήσει αυτή η επιλογή  θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής.   Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός. Συνεπώς το δίλλημα που τίθεται είναι αν το πιστωτικό γεγονός, δηλαδή η χρεοκοπία, θα γίνει μέσα από μια διαδικασία έλεγχου των τραπεζών ή όχι. Αυτό είναι το βασικό δίλλημα για να καταλάβουν και οι ακροατές. Δεν αποκλείεται η χρεοκοπία, απλά την ονομάζουν ελεγχόμενη και όχι άτακτη. Όμως το αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό και στις δύο περιπτώσεις θα είναι οδυνηρό.

-    Είπατε από τη μια μεριά « κατά πάσα πιθανότητα « και από  την άλλη « δεν αποκλείεται» . Πράγματι είναι ένα σενάριο. Αμφισβητείτε όμως ότι αν δεν υπογράφαμε τη δανειακή σύμβαση η χρεοκοπία ήταν βέβαιη και άμεση.

Εκτιμώ επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η λύση που μπορεί να επέλθει δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική , εκτιμώ ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν από την ελληνική πλευρά στο επίπεδο διαπραγμάτευσης, δεν θέλουν να επέλθει λύση βιώσιμη στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

-    Εννοείται από αυτήν την κυβέρνηση ή την προηγούμενη;

Και από αυτή και από την προηγούμενη . Θεωρώ ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και της 26ης Οκτωβρίου ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές και εγκληματικές θα έλεγα για τη χώρα ακριβώς γιατί απομόνωναν την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο . Εξέταζαν χωριστά και απομονωμένα την ελληνική περίπτωση. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό .  Και αν έχουμε μια ελπίδα βιώσιμης λύσης θα την έχουμε  αν δοθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι μόνο στην Ελλάδα 

-    Με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς στην Ευρώπη κ. πρόεδρε;

Οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι όντως αρνητικοί σε επίπεδο Eurogroup και επίπεδο κορυφής στην  ευρωπαϊκή  Ένωση.

-    Σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων σε κοινωνικό επίπεδο αλλάζουν, οι λαοί αφυπνίζονται , ενεργοποιούνται και θα σας έλεγα μια στάση σθεναρής αντίδρασης σε λύσεις μη βιώσιμες από την ελληνική πλευρά θα ανάγκαζε και τους εταίρους να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να υπαναχωρήσουν.

-    Είναι μια εκτίμηση αυτή παρακινδυνευμένη, αλλά μια εκτίμηση.

Είναι μια εκτίμηση που θα δεχόμουν αυτό το χαρακτηρισμό, ότι είναι μια εκτίμηση ρίσκου εάν, προσέξτε όμως, εάν δεν είχα τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε μας οδηγούν στην καταστροφή.  Όταν βλέπω ότι οι αποφάσεις αυτές μας οδηγούν στην καταστροφή, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η πρόταση που έχουμε καταθέσει εμείς από τον Οκτώβρη έχει υψηλό ρίσκο. Γιατί εμείς τι είπαμε κ. Πάικε;  Είπαμε ότι αντί για το PSI  που ακόμη και στην καλύτερη όλων  των περιπτώσεων που δεν την έχουμε, μας οδηγήσει σε ένα χρέος μη βιώσιμο το 2020 αλλά με μία κοινωνία κατεστραμμένη, θα ζητήσουμε από τους πιστωτές και τους εταίρους ένα εύλογο διάστημα αναστολής πληρωμών , μορατόριουμ δηλαδή αποπληρωμής του χρέους , προκειμένου να δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα με άλλο μίγμα πολιτικής να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

-    Με την εκτίμηση ότι αν τη ζητήσουμε θα μας τη δώσουν. Είναι από την άλλη μεριά το ίδιο  που λέει ο Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση. Δεν εξαρτάται από εμάς εννοώ.

Με την εκτίμηση ότι αυτό που ζητάμε  είναι ευνοϊκό και μας και γι αυτούς είναι win win όπως λένε και στην ορολογία την αγγλοσαξονική, διότι ούτε μπαίνουν σε μια διαδικασία κουρέματος, δίνουμε χρόνο προκειμένου και αυτοί να βεβαιωθούν ότι δε θα οδηγηθούν στο πιστωτικό γεγονός  το οποίο και γι αυτούς θα έχει συνέπειες . Διότι όπως έλεγε ο Κέυνς στα παλιότερα χρόνια αλλά είναι μια σοφή λύση αυτή, όταν κάποιος χρωστάει 5000 λίρες στις τράπεζες το πρόβλημα είναι δικό του, όταν χρωστάει 5 εκατομμύρια το πρόβλημα είναι και της τράπεζας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε μόνο εμείς το πρόβλημα.

- Ασφαλώς . Και να το αξιοποιήσουμε αυτό διαπραγματευτικά. Κύριε Πρόεδρε χρησιμοποιείτε τελευταία βαριές κουβέντες και για τον πρωθυπουργό προσωπικά. Είπατε ότι είναι «πρωθυπουργεύων επίτροπος ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» . Είναι σαν να αμφισβητείτε όμως τον πατριωτισμό του.  

Κ. Πάικε  θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο κ Παπαδήμος αλλά το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας αυτών που τον επέλεξαν.

- Σύμφωνοι. Τότε όμως μη χρησιμοποιείτε ονοματεπώνυμο

Όχι, θα χρησιμοποιήσω ονοματεπώνυμο διότι έχει ευθύνες. Διότι έχει μια θέση η οποία είναι κρίσιμη, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και επιλέγει μια πολιτική η οποία δεν μπορεί να μπει σε καμιά κρίση λογικής . Επιλέγει το φόβο ως ύστατο όπλο τη στιγμή που θα έπρεπε να ξέρει άλλη μια πολύ σημαντική ρήση κορυφαίου πολιτικού άντρα , αντιπάλου ιδεολογικά σε εμένα  του κ. Ρούσβελτ ο οποίος είχε πει για την κρίση του ʽ29 το 1933, ότι ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος του λαού.  Αντιθέτως βλέπουμε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Παπαδήμος επενδύει στο φόβο και τον τρόμο του ελληνικού λαού.

-    Από χρόνια χρησιμοποιείται ως όπλο ο φόβος.

Επιπλέον θα ήθελα να σας πω ότι ο κ Παπαδήμος θα έπρεπε να γνωρίζει, διότι είναι ένας καθηγητής που έχει θητεύσει δίπλα σε σημαντικούς και κορυφαίους οικονομολόγους  επιστήμονες κεϋνσιανής αντίληψης, ότι η μείωση μισθών και συντάξεων δε συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα, διότι αν ήταν έτσι τότε η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο θα έπρεπε να είναι το Μπαγκλαντές. Δεν είναι έτσι. Άρα επιλέγει ή αποδέχεται μέτρα τα οποία μας βάζουν ακόμα πιο βαθιά μέσα στην κρίση και μάλιστα τα υπερασπίζεται.

-    Το θέμα είναι ότι αποδέχεται . Η ουσία είναι ότι βρήκε μια στρωμένη συνταγή, δεν την επέλεξε. Δεν ξέρω αν θα την επέλεγε ή όχι.

Για να είμαστε δίκαιοι, γιατί αναφερθήκατε στην προχθεσινή μου ομιλία στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, αμέσως μετά είπα ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Παπαδήμος αλλά είναι οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας, που περισσότερο ανταγωνίζονται και διαγκωνίζονται για να σώσουν εαυτούς και να σώσουν και τους τραπεζίτες και την οικονομική ελίτ της χώρας, παρά να δώσουνε λύσεις, να κοιτάξουνε στα μάτια τους πολίτες, να πάρουν την έγκριση και τη λαϊκή εντολή και να διαπραγματευτούνε ισχυρά.

-    Μιας και αναφερθήκατε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ μιλήσατε για το τρίγωνο της αμαρτίας έτσι το ονομάσατε, που είναι το πολιτικό σύστημα, οι τράπεζες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλληλοδιαπλεκόμενα όπως εξηγήσατε και πιστεύετε ότι αυτά κάνουν παιχνίδι σήμερα .

Νομίζω πως ναι. H εκτίμηση μας είναι ότι η χώρα δεν βρίσκεται υπό μια ιδιότυπη κατοχή ξένων, αλλά σε αγαστή συνεργασία το πολιτικό σύστημα στη χώρα, η εγχώρια διαπλοκή και οι ξένες κυβερνήσεις, κυρίως η γερμανική με αυτόν τον ιδιότυπο οικονομικό σωβινισμό της, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ. Είναι σ ένα σχέδιο, μετατρέπουν τη χώρα σε πειραματόζωο ,σε ένα πείραμα με πολιτικές σοκ, που σαν στόχο έχουν να δημιουργήσουν μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά να ισοπεδώσουν την κοινωνία, τα εργασιακά δικαιώματα, να γκρεμίσουν αυτό που ονομάστηκε  κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη, να γκρεμίσουν το ίδιο το δημοκρατικό κεκτημένο της Ευρώπης.

-    Κ. Πρόεδρε από ότι φαίνεται σε περίπου ένα μήνα  από τώρα θα αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Θα πάμε  σε εκλογές από ότι φαίνεται τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου. Θα έχετε απ τη μια μεριά  να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ αντιμνημονιακό ανταγωνισμό και από δεξιά και από αριστερά ακόμη και από καινούρια κόμματα. Κι απ την άλλη μεριά, μια ιδιότυπη αντιαριστερή προπαγάνδα. Δηλαδή, μην ψηφίσετε αριστερούς για να σωθεί η χώρα, κάπως έτσι, διότι αυτοί είναι εκτός συνταγματικού τόξου να το πούμε έτσι.

Ακόμα δεν έχει ειπωθεί αυτό, αλλά μπορεί και να ειπωθεί. Έχετε δίκιο. Περνάμε μια παρατεταμένη και επώδυνη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, μια ίσως νέα μεταπολίτευση.  Ίσως αυτό που είδαμε τις προάλλες στη Βουλή να είναι η αρχή του τέλους.

-    Φυσικό είναι πάντως με αυτά που έγιναν.

Νομίζω ότι, δεν μπορεί να μιλά κανείς με βεβαιότητα, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δικομματισμού όπως τον γνωρίσαμε από το 74 και μετά και στην αρχή ενός πολυκερματισμένου  διπολισμού, όπου διάφορα κόμματα στο χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς θα διαγκωνίζονται ως δύο πόλοι εξουσίας, που είναι περιστρεφόμενα από τον ίδιο άξονα το μνημονιακό.

-    Όπως καλά ξέρετε η αντίληψη του διπολισμού, η πλατφόρμα του διπολισμού, έχει κατατεθεί από πολλές πλευρές χρόνια τώρα και προ κρίσης.

Φαίνεται ότι πηγαίνουμε προς τα εκεί. Η μεγάλη αγωνία η δική μας, είναι η Αριστερά να μπορέσει να ορθώσει ανάστημα, έχοντας τον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος που θα θέλει να οδηγήσει τις εξελίξεις σε έναν διαφορετικό άξονα από αυτό τον άξονα της μνημονιακής πολιτικής.

-    Έχετε να αντιμετωπίσετε την προπαγάνδα που σας είπα όμως και φάνηκε.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεταφυσικού χαρακτήρα επιθέσεις, ο φόβος που σας είπα είναι το κύριο όπλο του συστήματος σήμερα που είναι ετοιμόρροπο. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις σαν αυτές που είδαμε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας BILD που ανέφερε προχθές, ότι ο μεγάλος φόβος για την Ελλάδα είναι τα υψηλά ποσοστά της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία, έλεγε, ριζοσπαστική αριστερά είναι σχεδόν συνυφασμένη με την τρομοκρατία. Τέτοιου είδους επιθέσεις, επιθέσεις λάσπης που δε θα μείνουν αναπάντητες κ. Πάικε. Θα λογοδοτήσουν όσοι επιτίθενται με αυτό τον τρόπο. Ξέρουμε ότι είναι γελοίο να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους δημοσιεύματα, αλλά δε γελάμε διότι γνωρίζουμε ότι ο στόχος τους είναι πολύ σοβαρός. Είναι να δημιουργήσουνε τις προϋποθέσεις να βγει εκτός , όπως είπατε προηγουμένως, συνταγματικού τόξου, η εναλλακτική προοπτική. Η αριστερά που σήμερα καταγράφει υψηλά ποσοστά αλλά καταθέτει και μια εναλλακτική προοπτική, που θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την κοινωνική συνοχή.

-    Δεν ξέρω πως εννοείτε ότι θα απαντήσετε και δε θα μείνουν αναπάντητες

Θα απαντήσουμε και στο θεσμικό και στο νομικό και στο πολιτικό πεδίο. Με κάθε τρόπο διότι ξέρουμε ότι αυτή η επίθεση θα ενταθεί. Γνωρίζουμε ότι στόχος αυτού του ετοιμόρροπου πολιτικού συστήματος είναι να οδηγήσει τους πολίτες στις εκλογές με κυρίαρχο δίλλημα μη ψηφίσετε αριστερά γιατί θα χάσετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τη ζωή σας… Βλέπουμε όμως ότι η ιστορία κάνει τερτίπια. Δεν πήραν οι κομμουνιστές και οι αριστεροί τα σπίτια μας, αλλά έρχονται αυτοί οι οποίοι απειλούν και κάνουν τους ιδιοκτήτες νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια μ αυτά τα χαράτσια. Βρισκόμαστε σε μια επώδυνη φάση ανακατατάξεων, πιστεύω ότι με ψυχραιμία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις, με σχέδιο, με εναλλακτική πρόταση και κυρίως με πρόταση ενότητας δυνάμεων. Εμείς συνεχίζουμε παρά τις αποθαρρυντικές απαντήσεις των ηγεσιών. Συνεχίζουμε να καταθέτουμε την ενωτική πρόταση για έξοδο από την κρίση των δυνάμεων της αριστεράς. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι μια ιστορική ευκαιρία, αντίστοιχη είχαμε ξαναδεί στην εποχή της ΕΔΑ . Είναι μια ιστορική ευκαιρία η αριστερά να περάσει από τη στάση της καταγγελίας στη στάση της αντιπρότασης του εναλλακτικού δρόμου και τη διεκδίκηση της πιθανότητας να εφαρμόσει αυτόν τον εναλλακτικό δρόμο.

-    Πηγαίνετε δηλαδή από άλλο δρόμο στην πλατφόρμα της κυβερνώσας αριστεράς, όχι αυτή που λένε κάποιοι ότι δε σας αφορά, αλλά με κάποιον άλλο δρόμο.

Ο δρόμος ο δικός μας, γιατί και η σημειολογία έχει σημασία, είναι ο δρόμος της συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με στόχο να ανατρέψει αυτή τη λαίλαπα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις διατήρησης και ανάκτησης της κοινωνικής συνοχής.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ