28/12/2011

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναστολή λειτουργίας Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου, Δήμου Νότιας Κυνουρίας νομού Αρκαδίας

Σύμφωνα με την από 22.12.2011 καταγγελία της Αγωνιστικής Συνεργασίας (συνδικαλιστική κίνηση στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας), αλλά και τη σχετική από 21.12.2011 επιστολή-καταγγελία του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας κ.Ι.Μαρνέρη προς τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς, η Διοίκησή του ΙΚΑ ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου από την 1η Φεβρουαρίου 2012 και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιοχής στο Παράρτημα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ Άστρους (αρ. Απόφασης Υ20/138/21.12.2011).

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου λειτουργεί από το 1985 και εξυπηρετεί πάνω από 3.000 έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους, 200 εργοδότες που ασφαλίζουν το προσωπικό τους, ενώ περίπου 1500 αριθμοί μητρώου οικοδομικών αδειών βρίσκονται σε εξέλιξη, η δε ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας κατοικείται από πληθυσμό της τάξης των 9000 μονίμων κατοίκων και κατά τους θερινούς μήνες φιλοξενεί άνω των 7000 παραθεριστών. Επισημαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή διαθέτει εντός του Λεωνιδίου κατάλληλο κτίριο για την εγκατάσταση και συνέχιση της λειτουργίας του Παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η εφαρμογή της αναφερθείσας Απόφασης του Διοικητή του ΙΚΑ(Υ20/138/21.12.2011)  για την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου δημιουργεί τεράστια και ζωτικής σημασίας προβλήματα τόσο στους  ασφαλισμένους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής όσο και στους συνταξιούχους και υποβαθμίζει σημαντικότατα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών  με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες τουρισμού, έμποροι και αγρότες, ιδιωτικοί υπάλληλοι εργολήπτες δημοτικών και δημόσιων έργων, μηχανικοί και οικοδόμοι, εργάτες, συνταξιούχοι και τα μέλη των οικογενειών τους συναλλάσσονται με το Παράρτημα.

Η Απόφαση αυτή, πέραν του ότι καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη, θέτει σοβαρά εν αμφιβολία το τυχόν προσδοκώμενο όφελος εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων δεδομένου ότι αγνοεί ή δεν λαμβάνει υπόψη βασικές παραμέτρους όπως: α) ότι το Λεωνίδιο, ως έδρα νεοσύστατου «καλλικρατικού» Δήμου (Νότιας Κυνουρίας), εξυπηρετεί μια ευρύτατη και μάλιστα κυρίως ορεινή περιοχή του Νομού Αρκαδίας και  επομένως δεν νοείται να στερείται βασικών Υπηρεσιών. β)ότι η σύνδεσή του με το Άστρος γίνεται μέσω ορεινού και δύσβατου οδικού δικτύου, που ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, και με ελλιπέστατα δρομολόγια ΚΤΕΛ., γ) ότι η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τις μετακινήσεις αυτές (κόστος μετακίνησης, τεράστια απώλεια εργατοωρών) είναι δυσβάστακτη, δεδομένης και της οριακής επιβίωσης πολλών από τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους της περιοχής,  δ) τη στατιστική αύξηση των κινδύνων οδικών ατυχημάτων από τις μετακινήσεις αυτές, αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος. ε) Το γεγονός ότι το Άστρος είναι έδρα καλλικρατικού Δήμου της Βόρειας Κυνουρίας και το αντίστοιχο Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκεί εξυπηρετεί μία επίσης πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση και πληθυσμό.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ.Υπουργός

1.    Πώς αιτιολογείται η απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ να αναστείλει τη λειτουργία του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου, Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Νομού Αρκαδίας, αφού αυτή η απόφαση κινείται σε ευθεία αντίθεση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και μάλιστα για την στήριξη ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας;

2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του Παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λεωνιδίου από την 1η Φεβρουαρίου 2012 λόγω και των ειδικών δυσκολιών που εκτέθηκαν πιο πάνω και να ανακληθεί άμεσα η σχετική απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας