ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/12/2011

Δήλωση Δ.Παπαδημούλημε αφορμή τη διαρροή 117 ονομάτων πρώην και νυν βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ

Τρεις φορές αρνήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σιωπηρή σύμπραξη και της ΝΔ να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων προκλητικά διεκδικο



  • Με αφορμή το προκλητικό αίτημα για αναδρομικά πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πρώην και νυν βουλευτές

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την διαρροή 117 ονομάτων πρώην και νυν βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη (!)σε περίοδο άγριων περικοπών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και καλπάζουσας ανεργίας  υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την σιωπηρή σύμπραξη της ΝΔ απέφυγε τρεις φορές να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις από 9/5/2011 και 30/5/2011  ερωτήσεις που είχε καταθέσει στους τότε Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αλλά και τις δυο επιστολές που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων των βουλευτών.  Μάλιστα η από 30/5/2011 ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έμεινε αναπάντητη, τελικά συζητήθηκε ως επίκαιρη ερώτηση στις 3/8/2011.

Οι τότε ενέργειες του Δ. Παπαδημούλη δεν καρποφόρησαν, αφού τόσο ο τότε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Πεταλωτής  στην συζήτηση της επίκαιρης  ερώτησης όσο και Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος επικαλέστηκαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, καθιστώντας σαφές ότι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρης ουδέποτε δήλωσε ότι δύναται  βάσει δημοσίου συμφέροντος να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των βουλευτών και διαψεύδοντας τις δηλώσεις του κ. Καραβοκύρη στις 28-5-20111 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ότι είναι έτοιμος να δώσει τα ονόματα αρκεί να το ζητήσει η Βουλή και η κυβέρνηση.

Σημειώνεται επίσης ότι  Δ. Παπαδημούλης ήδη από τότε είχε επικαλεστεί την γνωμάτευση του κ. Σταθόπουλου, πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και κορυφαίου νομικού, που δήλωσε ότι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος δύναται να καμφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρωγός στην άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των βουλευτών για ένα ζήτημα το όποιο σκανδαλίζει την ελληνική κοινή γνώμη, στάθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία σιώπησε εκκωφαντικά και απέφυγε οποιαδήποτε ενέργεια προς την δημοσιοποίηση των ονομάτων που θα εξέθεταν στην κοινή γνώμη και τους δικούς της βουλευτές.

Ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει με κάθε τρόπο ότι η νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων των μισθών τους, δεν τους απαλλάσσει  από την ηθική καταδίκη της ενέργειάς τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ακολουθούν οι  προηγούμενες παρεμβάσεις του Δ. Παπαδημούλη για το ζήτημα των αναδρομικών των βουλευτών:

09/05/2011
Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης,Ηλεκτρονικής και  Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις βουλευτών

Aναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν περίπου 800 συνταξιούχοι βουλευτές, όπως έγινε γνωστό από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και γι αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με της αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αναδρομικά αυτά, αντιστοιχούν περίπου σε 200.000 - 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε προσφεύγοντα βουλευτή. Μια ενδεχόμενη δικαίωση των συνταξιούχων βουλευτών θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της χώρας και στέλνει  ένα απαράδεκτο και προκλητικό μήνυμα στην κοινωνία.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

•    Σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που αναδρομικά διεκδικούν αυξήσεις στην σύνταξή τους;

•    Υπάρχουν ανάμεσα στους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη, κάποιοι στους οποίους έχουν  ανατεθεί από την κυβέρνηση υψηλές κρατικές θέσεις;

•    Με ποιο νομικό τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να  κάμψει τα νομικά ερείσματα, στα οποία στηρίζονται τα δικαιώματα των πρώην βουλευτών για εξίσωση των μισθών τους με τις αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων;

•    Αν και πότε θα πάρει η κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην εφαρμοστεί το Ζʼ Ψήφισμα της Βουλής και να τερματιστεί ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανώτατων δικαστικών;

30-5-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατόπιν της πρόσφατης δήλωσης του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη που υποστήριξε ότι με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος κάμπτεται η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο και προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη και απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, καλώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν το ταχύτερο δυνατό τα ονομάτων των βουλευτών στη δημοσιότητα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και της επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής:

Ερώτηση

Προς τον  κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Τα ονόματα των βουλευτών για τα αναδρομικά

Σύμφωνα με  πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο ίδιος  δεν έχει αντίρρηση  να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων. Η βούληση του όμως προσέκρουε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το oποίο διαθέτει τα στοιχεία όσων συνταξιούχων βουλευτών προσέφυγαν σε αυτό και έχει απαντήσει ότι  η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα παραβίαζε  τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πρόσφατη  δήλωση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ανατρέπει τα δεδομένα. ʽΌπως προκύπτει από τη δήλωσή του, η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, στο παρελθόν, και όχι με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, είχε γνωμοδοτήσει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μπορεί να καμφθεί, με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος. Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Σκοπεύει άμεσα η κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ TΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 

κ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Η διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων από βουλευτές  με βάση τις αντίστοιχες αυξήσεις που έλαβαν κατά καιρούς οι δικαστικοί, μέσω συνολικά 821 εφέσεων - αγωγών στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ζήτημα το όποιο σκανδαλίζει την ελληνική κοινή γνώμη.

Η νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν δεν τους απαλλάσσει  από την ηθική καταδίκη της ενέργειάς τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Μετά την γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ότι δεν έχει αντίρρηση στην δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών που προσέφυγαν και κατόπιν της πρόσφατης δήλωσης του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη ότι η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο και προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να καμφθεί, με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος

ΣΑΣ ΖΗΤΩ

Να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατυπωθεί επίσημο αίτημα του ελληνικού Κοινοβουλίου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των βουλευτών.

Θεωρώ δεδομένη την ομόφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής και την κοινή βούληση για την εξυπηρέτηση του λαϊκού αιτήματος για διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Με τιμή

Δημήτρης Παπαδημούλης

Βουλευτής Βʼ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ

3-8-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίκαιρη Ερώτηση για τα αναδρομικά των βουλευτών

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με τα αναδρομικά των βουλευτών και την δυνατότητα δημοσιοποίησης των ονομάτων, κατόπιν σχετικής δήλωσης του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρη, επανέφερε το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που σκανδαλίζει τη κοινή γνώμη, ειδικά σε καιρό κρίσης, τοποθετήθηκε ως εξής:

Κύριε Υφυπουργέ, πριν από μήνες το θέμα των αναδρομικών πρώην βουλευτών, σκανδάλισε, και δικαίως, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Διακόσιοι πενήντα με τριακόσιοι πρώην βουλευτές ζητούσαν, σε μία εποχή σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για τους πολλούς και τους ασθενέστερους, αναδρομικά περίπου 250.000 ευρώ το κεφάλι. Σκανδαλίστηκε το σύμπαν και δικαίως.

Ζήτησα, λοιπόν, τότε με ερώτησή μου από την Κυβέρνησή σας, που έχει βασικό σύνθημα όλα στο φως, απόλυτη διαφάνεια, να δοθούν τα ονόματα των πρώην βουλευτών στη δημοσιότητα, για να ξέρει ο ελληνικός λαός, γιατί τους ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η απάντηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ήταν ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα, αλλά προσκρούει  η επιθυμία του στην άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Διάβασα, όμως, στις 28 Μαΐου στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δήλωση του κ. Καραβοκύρη, Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έλεγε «δεν έχω καμία αντίρρηση να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα, αρκεί να μου το ζητήσει η Βουλή». Στις 30 Μαΐου, λοιπόν, κατέθεσα μία γραπτή ερώτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Κυβέρνηση και έστειλα μία επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Πετσάλνικο.

Επειδή αργούσε η απάντηση και των δύο επανέφερα την ερώτηση προς την Κυβέρνηση. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, θα έπρεπε ήδη να έχετε απαντήσει, περιμένω να απαντήσετε τώρα. Να σας πω, όμως, στο μεταξύ τι μου είπε ο κ. Πετσάλνικος. Μου είπε ότι δεν θα πάρει καμία πρωτοβουλία εξ ονόματος της Βουλής, διότι ο κ. Καραβοκύρης με τον οποίο επικοινώνησε προσωπικά, του είπε ότι δεν έχει κάνει ποτέ τέτοια δήλωση. Ο κ. Καραβοκύρης, όμως, αυτή τη δήλωση δεν τη διέψευσε ποτέ. Παραμένει δημοσιευμένη εδώ και δύο μήνες.

Σας ερωτώ, λοιπόν: Καταλαβαίνω το πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να βγουν αυτά τα ονόματα στη φόρα, αλλά δεν είναι αυτό μικρότερο από την ευθύνη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να δοθούν αυτά τα ονόματα στη δημοσιότητα;

 Θυμίζω ότι όταν το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια όλες οι πτέρυγες είπαν ότι αυτό είναι πρόκληση στο κοινό αίσθημα και να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Πεταλωτής ο οποίος δεν αρνήθηκε την δήλωση του κ. Καραβοκύρη, οχυρώθηκε προσχηματικά πίσω από μια ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων που θα σήμαινε η δημοσιοποίηση των ονομάτων των βουλευτών κι αρκέστηκε να δηλώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που γνωμοδότησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών.

Ο Δ. Παπαδημούλης στη δευτερολογία του, επικαλούμενος δήλωση του κ. Σταθόπουλου πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και κορυφαίου νομικού, που δήλωσε ότι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος δύναται να καμφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρότεινε στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων γιατί κατά τη γνώμη του συντρέχουν αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος:

     «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Κύριε Πεταλωτή, υπάρχει δήλωση του Μιχάλη Σταθόπουλου που λέει ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να καμφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Δεν σας ζήτησα να δώσετε εντολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σας ζήτησα και πρότεινα με σεβασμό στους θεσμούς να ζητήσετε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, να επανεξετάσει την αρχική και γενική του άρνηση γιατί είναι χρήσιμο, απαραίτητο, ωφέλιμο για τη δημοκρατία, για το δημόσιο συμφέρον να υπηρετηθεί εδώ το αίτημα των Ελλήνων πολιτών για δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Πολύ περισσότερο, κύριε Πεταλωτή, γιατί υπάρχουν φήμες ότι ανάμεσα στους πρώην που διεκδίκησαν αναδρομικά υπάρχουν και σημερινοί επανεκλεγέντες Βουλευτές -και αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, εάν ισχύει- ή πρώην Βουλευτές στους οποίους έχουν ανατεθεί από την Κυβέρνηση καθήκοντα υψηλής εκπροσώπησης του κράτους, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν συμβαίνουν αυτά;

Επομένως, μακριά από εμένα η προσπάθεια παράκαμψης των θεσμών. Θα ήθελα όμως οι θεσμοί να μην είναι «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι». Δυστυχώς –και θέλω επʼ αυτού του σχόλιό σας, κύριε Πεταλωτή- συχνά στην κορυφή της δικαιοσύνης, που δυστυχώς στην Ελλάδα διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή από την Κυβέρνηση, εμφανίζονται πρακτικές «είπα-ξείπα» ή δύο μέτρων και δύο σταθμών, αυστηρότητα προς τους αδύναμους, προστασία και ανοχή προς τους ισχυρούς.

Το ερώτημά μου, στο οποίο θα παρακαλούσα να μου απαντήσετε, είναι το εξής. Μετά τη δημοσίευση της δήλωσης του κ. Καραβοκύρη και μετά τη δήλωση Καστανίδη, εσείς επανήλθατε προς το Ελεγκτικό Συνέδριο με το αίτημα να επανεξεταστεί το θέμα ή οχυρωνόσαστε πίσω από μία γενική άρνηση; Δεν βλέπετε ότι σε άλλες περιπτώσεις τα προσωπικά δεδομένα ότι γίνονται «φύλλο και φτερό» όταν πρόκειται για απλούς πολίτες;

Ο κ. Πεταλωτής στην δευτερολογία του απέφυγε να σχολιάσει την δήλωση του κ. Σταθόπουλου, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην οποία  η κυβέρνηση δεν κάνει υποδείξεις και δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ