ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2011

Ομιλία της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Η. ΔΙΩΤΗ στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού 2012: “Ταξικός, ψεύτικος και εκβιαστικός ο προϋπολογισμός του 2012”



Ταξικό, ψεύτικο και εκβιαστικό, που περιμένει τα έσοδά του από την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγια και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή περιμένει έσοδα από την πτώχευση του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της περιουσίας του, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012 η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Καταγγέλλοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την κατάρρευση των ταμείων, τη δραστική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, η βουλευτής τόνισε ότι «ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 θα αποτύχει, γιατί είναι αδύνατον να μην υπάρξουν τεράστιες αποκλίσεις σε έναν Προϋπολογισμό που στηρίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10,7%, στη μείωση 20% του εργατικού δυναμικού, στην ανεργία άνω του 20%, στα 2 δισεκατομμύρια λιγότερες επενδύσεις από τις αντίστοιχες του 2009 και στη συρρίκνωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης».

Η βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στην επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που έχει εξαπολύσει το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «το επίπεδο ζωής, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει μόνο από την πολιτική της Κυβέρνησης και από την αλαζονεία που έχει πάντα η εξουσία» και κατηγόρησε για διγλωσσία και αφερεγγυότητα τον Υπουργό.

Κλείνοντας την ομιλία της και απαντώντας σε αυτούς που κατηγορούν την Αριστερά, λαϊκίζοντας και κενολογώντας, κατέληξε: «Απέναντι σε αυτά, έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για έξοδο από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, όπως και η λύση δεν θα είναι μόνο για μας. Οι αρχές, οι αξίες μας και οι προτάσεις της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού και των μέτρων που προτείνει.

Οι πολιτικές που υλοποιείτε, οι οποίες εξαθλιώνουν τον κόσμο, χρειάζονται και τον αυταρχισμό και την καταστολή, που παρακολουθούμε να αυξάνονται επικίνδυνα από την εποχή του Μνημονίου και μετά. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η τρομοκρατία και η καταστολή αυξήθηκαν, γιʼ αυτό και η μνήμη και οι αγώνες πρέπει να είναι πάντα εδώ και για το τώρα και για το αύριο».

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της βουλευτή Λάρισας είναι το ακόλουθο:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΕ΄
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ηρώ Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, εάν έβαζα ένα τίτλο στον Προϋπολογισμό αυτός θα ήταν ταξικός, ψεύτικος και εκβιαστικός προϋπολογισμός. Το ίδιο το κείμενό του ομολογεί πως τα έσοδά του τα περιμένει κυρίως από την εφεδρεία, το Ενιαίο Μισθολόγιο και την εκποίηση -αξιοποίηση τη λένε στην Κυβέρνηση- της δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή, περιμένει τα έσοδα από την πτώχευση του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της περιουσίας του. Ήδη, μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες αναμένεται να έχουν χάσει από το Νοέμβριο του 2009 έως το 2011 από 28% έως 65% του μισθού τους.

Η βίαιη λιτότητα συνεχίζεται επιθετικότερα με απάνθρωπη μείωση κοινωνικών δαπανών και κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων και με τις λειτουργίες των δήμων να απειλούνται με κατάρρευση, διότι σχεδιάζεται να πάνε ακόμα λιγότεροι πόροι στους δήμους. Τι σημαίνει αυτό; Ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, παραχώρηση σε εργολάβους τη διαχείριση των απορριμμάτων –ήδη, ο κ. Χρυσοχοΐδης το έχει εξαγγείλει εδώ και ένα χρόνο- σκληρή και υψηλή τιμολόγηση του νερού που ήδη κάποιοι δήμοι εφαρμόζουν. Υπάρχουν δήμοι που έχουν στείλει στον κόσμο τιμολόγιο 700 ευρώ για ύδρευση. Τα πληρώνει ο κόσμος, όπως θα πληρώσει και όλα τα επόμενα.

Επιπρόσθετα, η δραστική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα, υπονομεύει την ευημερία των επόμενων γενεών και μεσοπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, όπως δείχνει η εμπειρία των προγραμμάτων δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη Λατινική Αμερική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι ξέρουμε πως το όλο σύστημα βρίσκεται σε πρόβλημα και προσπαθεί να το λύσει πανευρωπαϊκά εις βάρος των εργαζόμενων, των φυσικών δημόσιων πόρων και της δημόσιας περιουσίας σε ένα πρωτοφανή κοινωνικό πόλεμο. Δεν θα καταφέρετε, όμως, αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης. Το ξαναείπαμε και κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης, ότι ο κόσμος δεν αγοράζει αυτό που πάτε να του πουλήσετε.

Επιπλέον, δεν θα τα καταφέρετε, γιατί πέρα απʼ όλα αυτά ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 θα αποτύχει, γιατί είναι αδύνατον να μην υπάρξουν τεράστιες αποκλίσεις σε έναν Προϋπολογισμό που στηρίζεται στις εξής παραδοχές, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10,7%, στη μείωση 20% του εργατικού δυναμικού, στην ανεργία άνω του 20%, στα 2 δισεκατομμύρια λιγότερες επενδύσεις από τις αντίστοιχες του 2009 και στη συρρίκνωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η βόμβα που λέγεται ανεργία -και που ανέφερε και ο Εισηγητής μας- είναι πολύ μεγαλύτερη απʼ αυτή που γράφεται στα χαρτιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ η πραγματική ανεργία θα φθάσει τα επίπεδα του 28%, δηλαδή στο 1.400.000 ανθρώπους. Και όπως έλεγε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ανεργία σήμερα στην Ευρώπη έχει φθάσει στα 16,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Δηλαδή, η Ευρώπη έχει ένα 28ο κράτος-μέλος ανέργων στο μέγεθος της Ολλανδίας. Να μη συζητήσουμε φυσικά για την Ελλάδα, γιατί ειδικά για τους νέους ανθρώπους έχει ξεπεράσει το 45%.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, χαρακτήρισα εκβιαστικό, επίσης, τον Προϋπολογισμό, διότι ήδη από την αιτιολογική έκθεση ο Υπουργός τρομοκρατεί, λέγοντας πως –διαβάζω τα λόγια του- ότι όλη αυτή η κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και όχι της προσφυγής μας στη βοήθεια και άρα, στην επιτήρηση των εταίρων μας, δεν είναι αυτή καθʼ αυτή η κρίση αλλά το κόστος που πρέπει να καταβληθεί από το λαό μας για την αποφυγή της πραγματικής κρίσης, δηλαδή του δημοσιονομικού αδιεξόδου και της κατάρρευσης της χρηματοπιστωτικής σφαίρας με δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στο επίπεδο ζωής και στην κοινωνική συνοχή.

Θα θέλαμε να πούμε στον κύριο Υπουργό ότι το επίπεδο ζωής, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει μόνο από την πολιτική της Κυβέρνησής σας και από την αλαζονεία που έχει πάντα η εξουσία που μπορεί να λέει πάντα ό,τι θέλει, υποτιμώντας τους πολίτες που, αντίθετα από ό,τι εσείς πιστεύετε, δεν είναι καθόλου χαζοί. Γνωρίζουν ποιοι είστε. Ξέρουν τι λέτε.

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε εκατομμύρια αναρτήσεις το βίντεο μιας συνέντευξης του κ. Βενιζέλου στις 23 Ιουνίου 2011, όπου έλεγε ότι δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση για τα ακίνητα και κυρίως δεν χρειάζεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή όποιου λογαριασμού, όπως λέγατε, και δεν μπορεί να είναι μοχλός να εισπράττεις τέλη και φόρους. Ξέρουν, λοιπόν, οι πολίτες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τι λέτε.

Όση βοήθεια και εάν έχετε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τους ισχυρούς, η Κυβέρνηση αυτή δεν είναι επιθυμητή από την κοινωνία. Είναι παντελώς ανεπιθύμητη για λόγους που έχουμε επαρκώς αναπτύξει τον τελευταίο καιρό και πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε αυτήν την Αίθουσα.

Η τρομοκρατική σας, λοιπόν, πολιτική εμφανίζεται και προελαύνει σαν κάποιου είδους πρόοδος και επίτευγμα. Και φυσικά τα ιδεολογήματα που ακολουθούν αυτήν την πολιτική και που τα αναπαράγουν όλα τα παπαγαλάκια της εξουσίας, είναι ότι η αντίθεση σε αυτήν την πολιτική προέρχεται από συντεχνίες και σκοτεινά συμφέροντα άλλων εποχών που δεν θέλουν να χάσουν προνόμια και πως ο μόνος δρόμος για την πρόοδο των κοινωνιών και την ευημερία των ανθρώπων, είναι αυτός που χαράζουν οι δοξολογητές του νεοφιλελευθερισμού, εδώ και στην Ευρώπη.

Φυσικά, όλες οι τοποθετήσεις εδώ βρίθουν λόγων, χωρίς απολύτως κανένα περιεχόμενο και νόημα ή βρίθουν ηθικολογιών και θεωριών made in Ελληνική Βουλή, όπως ότι λόγου χάριν το πρόβλημά μας είναι η αβεβαιότητα και η αμφιβολία ή ότι στα σχέδια της Αριστεράς είναι μία κοινωνία που οι άνθρωποι δεν θα έχουν τίποτα και δεν έχουν μέλλον.

Δεν αντέχουν καμίας σοβαρής κριτικής όλα αυτά, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε, αλλά λέγονται ως εξυπνακισμοί και λαϊκισμοί και επίσης λέγονται, γιατί οι έχοντες και οι κατέχοντες, όπως και οι νοσταλγοί κοινωνιών χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, έχουν πραγματικά ανησυχήσει –και καλά έχουν κάνει- ότι το μέλλον τους, όπως αυτό το πολιτικό σύστημα το ονειρεύεται, τίθεται εν αμφιβόλω σε όλα τα επίπεδα.

Απέναντι σε αυτά, εμείς που θέλουμε να λέμε την αλήθεια και που θέλουμε να ξέρει ο κόσμος πως το πρόβλημα, όπως λέτε, κύριε Οικονόμου, δεν είναι το νόμισμα, με το οποίο τον τρομοκρατούν, αλλά η πολιτική, δηλαδή προς όφελος ποιου δουλεύει το νόμισμα, έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για έξοδο από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, όπως και η λύση δεν θα είναι μόνο για μας. Οι αρχές, οι αξίες μας και οι προτάσεις της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού και των μέτρων που προτείνει.

Θα ήθελα να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, με μια αναφορά που νιώθω να την οφείλω. Οι πολιτικές που υλοποιείτε, οι οποίες εξαθλιώνουν τον κόσμο, χρειάζονται και τον αυταρχισμό και την καταστολή, που παρακολουθούμε να αυξάνονται επικίνδυνα από την εποχή του Μνημονίου και μετά. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η τρομοκρατία και η καταστολή αυξήθηκαν, γιʼ αυτό και η μνήμη και οι αγώνες πρέπει να είναι πάντα εδώ και για το τώρα και για το αύριο.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε την κυρία Ηρώ Διώτη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ