ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/11/2011

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το ν/σ για την έκδοση αδειών δόμησης. Η. Διώτη: Σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα με κοινοβουλευτικό μανδύα



Την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί «για οποιοδήποτε νομοσχέδιο, για οποιοδήποτε θέμα, από μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει πια και από ένα πραξικόπημα με κοινοβουλευτικό μανδύα σε εξέλιξη», από τη στιγμή που «η παρούσα Βουλή όσο και η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από αυτή, δεν έχουν πλέον κανένα ίχνος νομιμοποίησης» εξέφρασε η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, από τη θέση της ειδικής αγορήτριας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις».

Τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από την πίεση των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής οργής και αγανάκτησης», υποστήριξε ότι «η δανειακή σύμβαση, την οποία τώρα υιοθετεί ο κ. Σαμαράς, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για άλλη πολιτική ούτε για ανάπτυξη. Όποιος βάλει την υπογραφή του στα τελειωτικά αυτά μέτρα θα είναι υπόλογος απέναντι και στην κοινωνία και στην ιστορία».

Διαχωρίζοντας τη θέση της Αριστεράς από τους «πρόθυμους» -όπως τους χαρακτήρισε- του Μνημονίου, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να μην πιστεύει «τους ψεύτες και υπηρέτες των συμφερόντων των πλουσίων, του κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Γιʼ αυτούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για τα κέρδη τους και τα συμφέροντά τους. Για μας και για την κοινωνία υπάρχει».

Η βουλευτής στηλίτευσε το φιάσκο του δημοψηφίσματος που δεν έγινε και «τον χρυσό φοίνικα της υποταγής» που έλαβε ο πρωθυπουργός στις Κάννες, επισημαίνοντας ότι στην ευρωζώνη δημοκρατία δεν υπάρχει  και ότι «κάθε φορά που κινδυνεύει το σύστημά τους, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς βαφτίζονται όλα τα εγκλήματα “εθνική σωτηρία”».

«Απέναντι στο Μνημονιακό Μπλοκ, αντιπαρατάσσουμε το δικό μας μέτωπο, έναν Νέο Συνασπισμό Εξουσίας, στηριγμένο στην δυναμική των κοινωνικών κινητοποιήσεων. Το μήνυμά μας είναι ότι η κοινωνία πρέπει να απελευθερωθεί από τον φόβο και την αβεβαιότητα απέναντι σε μια εναλλακτική λύση» υποστήριξε η βουλευτής, αντιπαραθέτοντας τις προτάσεις της Αριστεράς για «μια κυβέρνηση στηριγμένη στα ευρύτατα λαϊκά στρώματα και στην δυναμική των κοινωνικών αγώνων, που μπορεί να δρομολογήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο και κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος, σημείωσε ότι «προκειμένου να περιοριστούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, απεμπολείτε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ελέγχου και έγκρισης των μελετών, μεταθέτοντάς τες στον μελετητή και φορτώνοντας το οικονομικό βάρος του ελέγχου στον πολίτη, δηλαδή ιδιωτικοποιείτε άλλο ένα πεδίο άσκησης δημόσιου ελέγχου». Στηλίτευσε δε τη σπουδή του ΥΠΕΚΑ να περιορίσει φαινόμενα αυθαιρεσίας και διαφθοράς, «όταν δεν μας λέτε ότι την αυθαιρεσία και τη διαφθορά, που εξέθρεψε το πελατειακό κράτος του δικομματισμού, όχι δεν μπορείτε, αλλά δεν θέλετε να την ελέγξετε και προκειμένου να μπει χρήμα στα ταμεία (νόμος για τα αυθαίρετα), πετάτε στα σκουπίδια τη νομιμότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη του οικιστικού περιβάλλοντος».

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της ειδικής αγορήτριας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ακόλουθο:

Η κυβέρνηση αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες κατέρρευσε κάτω από την πίεση των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε μέχρι στιγμής την πολιτική του μνημονίου αλλά και η Τρόικα και οι απαιτήσεις των κυβερνητών της ευρωζώνης είναι πλήρως απονομιμοποιημένες. Οι πλατείες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πλημμύρισαν τους δρόμους στις πανεργατικές απεργίες και ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός κατά της κυβέρνησης στη διάρκεια των παρελάσεων οδήγησαν την κυβέρνηση τον Ιούνιο στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τώρα στην απόσυρση. Η παρούσα Βουλή όσο και η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από αυτή δεν έχουν πλέον κανένα ίχνος νομιμοποίησης. Τι να πούμε για οποιοδήποτε νομοσχέδιο, για οποιοδήποτε θέμα από μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει πια και ένα πραξικόπημα με κοινοβουλευτικό μανδύα σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση των τραπεζιτών και του Δ.Ν.Τ , η κυβέρνηση καθʼ υπόδειξη των νεοφιλελεύθερων κύκλων της ευρωζώνης, δεν είναι νόμιμη. Είναι παράνομη, δεν την ψήφισε ποτέ ο ελληνικός λαός για να πάρετε τα μέτρα, και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να πάρει αποφάσεις που δεσμεύουν την χώρα για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η δανειακή σύμβαση, την οποία τώρα υιοθετεί ο κ. Σαμαράς, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για άλλη πολιτική ούτε για ανάπτυξη. Τα όποια δημοσιονομικά πλεονάσματα υπάρξουν -αν υπάρξουν- στο μέλλον και οι όποιοι πόροι από τη ρευστοποίηση δημόσιας περιουσίας, είναι με τη δανειακή σύμβαση δεσμευμένα στα σύνολό τους για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κατά τη γνώμη μας όποιος βάλει την υπογραφή του στα τελειωτικά αυτά μέτρα θα είναι υπόλογος απέναντι και στην κοινωνία και στην ιστορία.

Οι πρόθυμοι του μνημονίου, όλοι δηλαδή εκτός από την αριστερά, εκτός δηλαδή από την Αριστερά, προσπαθούν μαζί με τα κανάλια και τα παπαγαλάκια της εξουσίας, όπως πάντα, να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι, δεν υπάρχει άλλη λύση, ότι η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί, ότι κινδυνεύουμε με χρεοκοπία και έξοδο από το Ευρώ.

Καλούμε την ελληνική κοινωνία να μην πιστεύει τους ψεύτες και υπηρέτες των συμφερόντων των πλουσίων, του κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Γιʼ αυτούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για τα κέρδη τους και τα συμφέροντά τους. Για μας υπάρχει. Για την κοινωνία υπάρχει. Το φιάσκο του κ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα έδειξε πολλά πράγματα. Πρώτα-πρώτα έδειξε ότι όποιος θέλει μπορεί να διαπραγματευτεί και να θέσει τους όρους του. Αυτό φοβήθηκαν και τον κάλεσα άρον-άρον στις Κάννες, για να πάρει το χρυσό φοίνικα της υποταγής. Του απαγόρευσαν δηλαδή αγαπητοί συνάδελφοι, να αμφισβητήσει την πολιτική που είχαν συμφωνήσει. Και φυσικά δέχτηκε χωρίς δεύτερη συζήτηση να μην θέσει τη δανειακή σύμβαση για έγκριση στον ελληνικό λαό. Μακάρι να την έθετε. Αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός του από την αρχή.

Επίσης φάνηκαν με την ιστορία του δημοψηφίσματος, τα όρια της δημοκρατίας στην ευρωζώνη. Και έγινε σαφές πως δημοκρατία δεν υπάρχει. Όχι μόνο δεν θέλουν να τεθούν κρίσιμα ζητήματα υπό την κρίση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά υπαγορεύουν με ολοφάνερους εκβιασμούς και το τι θα κάνει η κάθε κυβέρνηση ειδικά αν είναι μια δική τους κυβέρνηση, των δικών τους δηλαδή συμφερόντων, όπως είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η επόμενη που ετοιμάζεται.

Τέλος αυτό που φάνηκε κυρίαρχα τις τελευταίες μέρες είναι πόσο πολύ φοβούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη, μην τυχόν μπει το σύστημα σε κίνδυνο. Γιʼ αυτό έτρεξαν όλοι να το διασώσουν ο καθένας με την δική του απόχρωση αλλά με κοινή τη συμφωνία ότι υπηρετούμε την ίδια πολιτική, βαφτίζοντας την «εθνική σωτηρία».

Δεν είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία εξάλλου. Κάθε φορά που κινδυνεύει το σύστημά τους, το σύστημα της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς βαφτίζονται όλα τα εγκλήματα «εθνική σωτηρία». Στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού λαού, για τον ελληνικό λαό, τα ίδια έλεγαν διάφοροι πολιτικοί, ότι με τις απάνθρωπες μεθόδους που είχαν τότε διαλέξει ενάντια στους αντιπάλους τους, αναγεννιέται το έθνος.

Σήμερα ακολουθούν πολιτική σωτηρίας της ευρωζώνης από το λαϊκό στοιχείο. Εμείς όμως απέναντι στο Μνημονιακό Μπλοκ, αντιπαρατάσσουμε το δικό μας μέτωπο, έναν Νέο Συνασπισμό Εξουσίας, στηριγμένο στην δυναμική των κοινωνικών κινητοποιήσεων.

Το μήνυμά μας είναι ότι η κοινωνία πρέπει να απελευθερωθεί από τον φόβο και την αβεβαιότητα απέναντι σε μια εναλλακτική λύση.

Μια κυβέρνηση στηριγμένη στα ευρύτατα λαϊκά στρώματα και στην δυναμική των κοινωνικών αγώνων, μπορεί να δρομολογήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Πρώτα από όλα, αξιοποιώντας τις ευαίσθητες ισορροπίες στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, και ξεκινώντας διεκδικήσεις σε εντελώς νέα βάση. Για να μη λέτε ότι δεν έχει προτάσεις η Αριστερά. Ορίστε.

Με εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη, υπέρ των κοινωνικών αναγκών, Με ριζική αναδιανομή πλούτου.

Με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και αντικοινωνικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα όπλα αποφασιστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης (λογιστικό έλεγχο, αμφισβήτηση, αθέτηση πληρωμών κ .α.).

Με αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού.

Με εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα προς όφελος της κοινωνίας και την άμεση επαναφορά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που ξεπουλήθηκαν ή που βρίσκονται στη διαδικασία να ξεπουληθούν.

Με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, τονίζουμε πως η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα κλπ) είναι το πρώτο καθήκον. Δεν αναγνωρίζουμε τις αντισυνταγματικές δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας, ούτε τους εκβιαστικούς μονόδρομους της κοινωνικής χρεοκοπίας.

Γνωρίζουμε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι, αλλά δεν υπάρχουν και μονόδρομοι όπως ισχυρίζονται.

 Αν οι εταίροι μας και οι πιστωτές μας δεν αποδεχτούν αυτή τη βάση διαλόγου, υπάρχει και ο δρόμος των μονομερών επιλογών.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι και δικό τους.

Και μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Ο κόσμος της εργασίας, η κοινωνία που διαλύεται από την πολιτική τους και η Αριστερά, σηκώνουν το γάντι.

Περνάμε λοιπόν στο νομοσχέδιο. Σας είχαμε πει και στην επιτροπή ότι το καταψηφίζουμε διότι γίνεται φανερό ότι αυτό το σχέδιο νόμου έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής περιστολής του δημόσιου τομέα και της σταδιακής αντικατάστασής του με τον ιδιωτικό. Προκειμένου να περιοριστούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, απεμπολείτε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ελέγχου και έγκρισης των μελετών, μεταθέτοντάς τες στον μελετητή και φορτώνοντας το οικονομικό βάρος του ελέγχου στον πολίτη. Με διάφορες δικαιολογίες δηλαδή, ιδιωτικοποιείτε άλλο ένα πεδίο άσκησης δημόσιου ελέγχου.

Συγκεκριμένα, διχοτομείτε την διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών σε δύο φάσεις, όπου στην πρώτη «έγκριση δόμησης» ο φορέας ελέγχου παραμένει το δημόσιο, μέσω των πολεοδομικών γραφείων, την υπηρεσία δόμησης των δήμων, στη δεύτερη, όμως, φάση εγκρίνεται άμεσα η άδεια δόμησης μετά από ένα απλό έλεγχο πληρότητας του φακέλου και μια υπεύθυνη δήλωση του μελετητή ότι η μελέτη συντάχθηκε σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους κ.λπ., χωρίς να απαιτείται ουσιαστικός έλεγχος από τις υπηρεσίες δόμησης. Δηλαδή, επί της ουσίας, μας λέτε «προκειμένου να περιορίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς στις πολεοδομίες και τελικά την αυθαίρετη δόμηση, παίρνουμε την αρμοδιότητα από τη δημόσια υπηρεσία και την παραχωρούμε στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό που δεν μας λέτε είναι ότι την αυθαιρεσία και τη διαφθορά, που εξέθρεψε το πελατειακό κράτος του δικομματισμού, όχι δεν μπορείτε, αλλά δεν θέλετε να την ελέγξετε. Δεν μας λέτε ότι τέτοιες πρακτικές σκόπιμα επικράτησαν ή ευνοήθηκαν και με την αποδιοργάνωση και την υποστελέχωση των υπηρεσιών και με την πολυπλοκότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας, που δεν λέτε να την αποκωδικοποιήσετε επιτέλους, γιατί το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια, από το 1960 και μετά, στηρίχθηκε με τον τρόπο που στηρίχθηκε στην οικοδομή και την κατασκευή.

Είναι ντροπή να μιλάτε για πάταξη της αυθαιρεσίας, όταν, προκειμένου να μπει χρήμα στα ταμεία, όπως για παράδειγμα με το νόμο για τα αυθαίρετα, πετάτε στα σκουπίδια τη νομιμότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη του οικιστικού περιβάλλοντος. Επίσης, είναι αστείο να λέτε ότι η λύση στην αδυναμία να ελεγχθεί η χρηστή άσκηση του δημόσιου ελέγχου είναι να περάσει αυτή σε ιδιώτες. Επί της ουσίας, με πρόσχημα τη γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση του πολίτη, ακολουθείτε την ίδια μεθοδολογία που διέπει το fast track για τις μεγάλες επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνουν και διάφοροι φορείς στις ανακοινώσεις τους, με την παραχώρηση δηλαδή ελέγχου από την ευθύνη της δημόσιας υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, καταστρατηγείτε το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος που ορίζει ότι «η χωροταξική αναδιάρθρωση της χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και γενικά των οικιστικών περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και στον έλεγχο του κράτους». Συνεπώς, οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση, με την οποία η ρυθμιστική αρμοδιότητα και ο έλεγχος του κράτους μεταβιβάζονται στην ιδιωτική βούληση, είναι αντίθετη με αυτήν την ευθεία επιταγή.

Πέρα από αυτά, κύριε Υπουργέ, δημιουργώντας αυτό το νέο σώμα ελεγκτών, που θα επιλέγονται από ειδική λίστα, από το μητρώο, μετά από έξτρα καταρτίσεις, ειδικεύσεις και σεμινάρια, υλοποιείτε αυτό που εδώ και μια δεκαετία προσπαθείτε, τον κατακερματισμό, δηλαδή, των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, εν προκειμένω των μηχανικών, τη δημιουργία του μονήρη εργαζόμενου αενάως με τα ίδια πάντα μέσα καταρτιζόμενου με τον προσωπικό φάκελο δεξιοτήτων του, που δεν θα διεκδικήσει λογικά τα δικαιώματά του.

Τέλος θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για να υπογραμμίσω την περιβαλλοντική χρεοκοπία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αγαπητοί συνάδελφοι. Το Υπουργείο επιλέγει να κατεδαφίσει με αυτό το ν/σ και τα στοιχειώδη. Ο Υπουργός, κ. Παπακωνσταντίνου, κατεδαφίζει και το έργο της προκατόχου του. Σε αυτό το σχέδιο νόμου δεν αναφέρονται μόνο οι οικοδομικές άδειες, αλλά και άλλες διευκολύνσεις, όπως είναι η γη υψηλής παραγωγικότητας, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα λατομεία - για όλα αυτά θα τοποθετηθούμε διεξοδικά στη συζήτηση επί των άρθρων – κυρίως, όμως, θα ήθελα να αναφερθώ, όπως αναφερθήκαμε και στην Επιτροπή, στη φιλοσοφία που διέπει το άρθρο 41. Στην αιτιολογική έκθεση, λοιπόν, μπορεί κανείς με ευκολία να διαπιστώσει την αντιπεριβαλλοντική λογική που διέπει το Υπουργείο, που αγγίζει, κατά τη γνώμη μας, τα όρια της πρόκλησης, όταν επιλέγει τις συγκεκριμένες προκλητικά αντιοικολογικές διατυπώσεις, κάνοντας φανερό ότι καμιά ιδέα δεν έχει μα ούτε και πρόθεση έστω να κρατήσει τα προσχήματα και να πει πως η θάλασσα είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα που χρήζει προστασίας. Αντιθέτως, η θάλασσα είναι μόνο προς εκμετάλλευση από διάφορα συμφέροντα και παραγωγικές δραστηριότητες στη λογική του προϊόντος. Συνεχίζετε να θεωρείτε, ολόκληρη τη χώρα, το δημόσιο πλούτο και τους φυσικούς πόρους οικόπεδο που σας το έγραψαν οι κάτοχοί του σε κάποια διαθήκη.

Κύριε Υπουργέ, πριν κλείσω, θα πρέπει να πείτε στο Σώμα ποιες τροπολογίες από αυτές που κατατέθηκαν θα κάνετε δεκτές. Πέραν βέβαια του ανεκδότου ότι αυτές οι τροπολογίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά δική σας τροπολογία που φέρατε προς συζήτηση στην Επιτροπή, σε κομμάτια. Πριν κλείσει αυτή η συζήτηση για το ν/σ, γιατί δεν ξέρουμε και ποια κυβέρνηση θα έχουμε, οφείλετε κ. Υπουργέ να μας απαντήσετε.

Κλείνω λοιπόν λέγοντας, όπως είχαμε πει και στην επιτροπή ελπίζουμε και πραγματικά ευχόμαστε, να μην προλάβετε, ούτε εσείς, ούτε η σχεδιαζόμενη εγκάθετη κυβέρνηση, να κάνετε κανένα χωροταξικό για τη θάλασσα και κανένα άλλο σχέδιο για αυτόν τον τόπο που αποφασίσατε να διαλύσετε.

Φυσικά καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ