ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/10/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον REAL FM με τον Ν. Χατζηνικολάου



•    Η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως το πειραματόζωο ενός ευρωπαϊκού πειράματος. Όλα όσα γίνονται, γίνονται προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή οι τράπεζες και οι τραπεζίτες να μην χάσουν τα λεφτά τους και όχι για να σωθεί ο ελληνικός λαός.

•    Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ευρωζώνης. Αν σπάσει ο κρίκος στην Ελλάδα, σπάει όλη η αλυσίδα.  … Είναι εγκλωβισμένοι στις δογματικές τους επιλογές κι όσο δεν τις αλλάζουν δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν λύση

Για την παρουσία του κ. Ρέσλερ

•    Ο κ. Ρέσλερ έρχεται στην Ελλάδα ως άλλος Βαν Φλιτ. Και βέβαια δεν έχει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο δίπλα του να του λέει, ιδού ο στρατός, αλλά έχει τον κ. Χρυσοχοϊδη να του λέει, ιδού η οικονομία σας.

•    Ο πρωθυπουργός πήγε στη Γερμανία και μίλησε στο συνέδριο των Γερμανών βιομηχάνων, οι οποίοι σχεδόν τον σήκωσαν στα χέρια. Πώς να μην είναι δημοφιλής κάποιος ο οποίος τους δίνει γη και ύδωρ. Πώς να μην είναι  δημοφιλής ένας πρωθυπουργός που τους καλεί να επενδύσουν με μισθούς Ινδίας και Πακιστάν

Για τις απόρρητες δαπάνες

•    Εμείς ζητήσαμε να μάθουμε το ύψος των δαπανών, αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες. Πότε έγιναν, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

•    Πολύ φοβούμαι, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία, σε μια απόπειρα συγκάλυψης. Δεν μπορεί να μας απαντάνε ότι οι προϋπολογισθείσες δαπάνες και αυτά τα οποία τελικά εκταμιεύτηκαν είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι σε γνώση των βουλευτών, των κομμάτων, του ελληνικού λαού.

Εγώ λοιπόν τους δίνω διορία ως την Τετάρτη να μας απαντήσουν. Και αν δεν μας απαντήσουν, θα απαντήσουμε εμείς


-    Βρίσκεστε στο Παρίσι στο συνέδριο της ευρωπαϊκής αριστεράς, έτσι δεν είναι;…

Στη συνάντηση των προέδρων όλων των κομμάτων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι και θα συμμετάσχω και σε μια ανοιχτή δημόσια εκδήλωση με τον Γεν. Γραμματέα του ΚΚ Γαλλίας, τον αντίστοιχο της Ισπανίας και τον πρόεδρο του Die Linke. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας θα εξαχθούν και στις υπόλοιπες χώρες κι αυτό το αντιλαμβάνονται.

-    Τι κλίμα εισπράττετε από τους αρχηγούς των άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων;…

Εγώ συνομιλώ με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς όπου υπάρχει μια συναντίληψη, κατανόηση ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως το πειραματόζωο ενός ευρωπαϊκού πειράματος. Και από την πρώτη στιγμή τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων ήταν αλληλέγγυα στον ελληνικό λαό. Η βασική τους αιχμή ήταν ότι όλα όσα γίνονται, γίνονται προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή οι τράπεζες και οι τραπεζίτες να μην χάσουν τα λεφτά τους και όχι για να σωθεί ο ελληνικός λαός. Και προσπάθησαν μάλιστα να αντιστρέψουν κι αυτό το κλίμα, το ρατσιστικό, επιτρέψτε μου, που έχει δημιουργηθεί, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στον ελληνικό λαό. Ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, χαραμοφάηδες, ότι δεν παράγουν, δεν δουλεύουν.

Αυτό το κλίμα έχει εγκλωβίσει και την κα Μέρκελ σε μια πολιτική η οποία είναι αδιέξοδη. Γιατί τώρα συνειδητοποιούν κι αυτοί ότι ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι η Ελλάδα. Αν ήταν να ξεμπερδέψουν με την Ελλάδα, θα το είχαν κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θα την είχαν αφήσει να χρεοκοπήσει και θα είχαν φύγει μόνοι τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ευρωζώνης. Αν σπάσει ο κρίκος στην Ελλάδα, σπάει όλη η αλυσίδα. Το συνειδητοποιούν αυτή. Έντρομοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ευρώ, αλλά νομίζω ότι είναι εγκλωβισμένοι στις δογματικές τους επιλογές κι όσο δεν τις αλλάζουν δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν λύση.

Σήμερα μαθαίνω ότι είναι ο κ. Ρέσλερ στην Ελλάδα…

-    Είναι εδώ και συνοδεύεται από 70 Γερμανούς επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους πληροφορούμαι ότι είναι και εκπρόσωπος της Siemens.

Μα γιατί να μην είναι άλλωστε; Ο κ. Ρέσλερ στη χώρα του είναι αυτός  που πρώτος είχε ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία ενάντια στους τεμπέληδες Έλληνες. Ήταν αυτός ο οποίος πίεζε στον κυβερνητικό συνασπισμό την κα Μέρκελ, γιατί είναι συγκυβερνήτες, την πίεζε να σταματήσει τα μεγάλα πακέτα παροχής προς την Ελλάδα…

-    Το πλήρωσε βεβαίως ο ίδιος εκλογικά στη συνεχεία…

Βεβαίως το πλήρωσε. Προσέξτε έχει φτάσει στο 1,5-2%. Έχει φτάσει εκεί βέβαια, όχι γιατί τον τιμώρησε το εκλογικό σώμα επειδή είναι τόσο σκληρός με τους Έλληνες, αλλά επειδή το εκλογικό σώμα αρχίζει να κατανοεί ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θέλουν να αντιμετωπιστούν οι Έλληνες, θέλουν να αντιμετωπιστούν και οι Γερμανοί εργαζόμενοι.

Βέβαια ο κ. Ρέσλερ είναι ο ευρωπαϊκός φίλος της κας Μπακογιάννη, είναι του κόμματος των Φιλελευθέρων.

-    Τώρα τι καραμπόλα ήταν αυτή;…

Εγώ αποτυπώνω απλά τις πραγματικές σχέσεις των κομμάτων της Ευρώπης.  Υπάρχει η μεγάλη οικογένεια των σοσιαλδημοκρατών, της λαϊκής δεξιάς, των φιλελευθέρων, της αριστεράς και των οικολόγων. Αυτή είναι η διάταξη δυνάμεων στην Ευρώπη.

Για την παρουσία του κ. Ρέσλερ

Αλλά εν πάση πάση περιπτώσει δεν θέλω να σταθώ σ΄ αυτό. Θέλω να σταθώ ότι ο κ. Ρέσλερ έρχεται στην Ελλάδα ως άλλος Βαν Φλιτ. Και βέβαια δεν έχει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο δίπλα του να του λέει, ιδού ο στρατός, αλλά έχει τον κ. Χρυσοχοϊδη να του λέει, ιδού η οικονομία σας.,

Και βεβαίως δεν θέλω να τα χρεώσω στον κ. Χρυσοχοίδη γιατί πήγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Γερμανία και μίλησε στο συνέδριο των Γερμανών βιομηχάνων, οι οποίοι σχεδόν τον σήκωσαν στα χέρια, τον επευφημούσαν τόσο που έχει να δει τέτοιο κλίμα ο κ. Παπανδρέου στη χώρα του εδώ και πολλά χρόνια.

-    Είναι πολύ δημοφιλής στους Γερμανούς βιομηχάνους…

Πώς να μην είναι δημοφιλής κάποιος ο οποίος τους δίνει γη και ύδωρ. Πώς να μην είναι δημοφιλής ένας πρωθυπουργός που τους καλεί να επενδύσουν με μισθούς Ινδίας και Πακιστάν.

-    Από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε να θερμανθεί η ελληνική οικονομία;… Δεν θέλουμε να μπουν κεφάλαια, να υπάρξει δραστηριότητα;…

Αναμφίβολα θέλουμε ξένες επενδύσεις. Όμως αυτές οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν με κάποιους κανόνες αξιοπρέπειας για τη χώρα. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα επενδύσεων. Αυτό είναι πρόγραμμα λεηλασίας. Εμένα μου θυμίζει τα σχέδια ανασυγκρότησης μετά τους πολέμους σε περιοχές που είχαν κατοχή. Μου θυμίζει τα σχέδιο ανασυγκρότησης του Ιράκ, μου θυμίζει το σχέδιο ανασυγκρότησης τώρα της Λιβύης που είχε πέντε μήνες βομβαρδισμούς. Εδώ πρόκειται για πλιάτσικο. Δεν πρόκειται για ανασυγκρότηση.

Βεβαίως και πρέπει να έρθουν κεφάλαια να επενδύσουν στη χώρα και να υπάρχουν και Έλληνες επενδυτές. Αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα να αλλάξεις το περιβάλλον το πολιτικό, να σταματήσει το μαύρο πολιτικό χρήμα και η διαπλοκή. Να υπάρχει ένα περιβάλλον σταθερότητας. Δεν προϋποθέτει να πας τους μισθούς στα 300 ευρώ για να έρθουν να επενδύσουν.

Κάποια στιγμή και οι ίδιοι οι επενδυτές θα καταλάβουν ότι αυτό δεν τους συμφέρει. Μπορεί να έχουν κάποιο πρόσκαιρο κέρδος από τους χαμηλούς μισθούς, αλλά όταν η κατάσταση στη χώρα θα είναι έκρυθμη, όταν η κοινωνία θα είναι ένα καζάνι που βράζει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να τα διαλύσει όλα, ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε τέτοιο περιβάλλον; ..

-    Θέλω να σας ρωτήσω και για ένα ειδικό θέμα. Θέλω να σας ρωτήσω και για την ερώτηση που καταθέσατε για τα μυστικά κονδύλια, για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠ.ΕΞ. Είχε κάποια κατάληξη αυτή η ερώτηση, είχε κάποιο αποτέλεσμα;…

Θα θυμάστε ότι είχαμε αναδείξει το θέμα πριν από τριάντα μέρες, έχοντας καταδείξει ότι υπήρχαν σημαντικές ατασθαλίες σε σχέση και με τον τρόπο που αυτά τα χρήματα, χωρίς τις προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό και  την ευρύτερη νομοθεσία διαδικασίες, εκταμιεύονταν, αλλά και την αύξηση αυτών των δαπανών λίγο πριν έρθει το ΔΝΤ. Και μάλιστα ορισμένες απ΄ αυτές κατευθύνθηκαν απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπήρξαν δημοσιεύματα -κι εσείς το αναδείξατε το θέμα. Κατέθεσα λοιπόν δύο ερωτήσεις -τις ίδιες ερωτήσεις- μία στον Υπουργό Οικονομικών και μία στον Υπουργό Εξωτερικών. Περίμενα το κοινοβουλευτικά προβλεπόμενο χρόνο των 30 ημερών για να μου έρθουν οι απαντήσεις.

Η απάντηση λοιπόν του Υπουργείου Οικονομικών, του κ. Σαχινίδη μας λέει ότι είναι αναρμόδιος -και μου προκαλεί τεράστια έκπληξη… αναρμόδιος να απαντήσεις ο υφυπουργός των Οικονομικών…

-    Αρνούνται να σας δώσουν ακόμα και το ύψος των δαπανών;…

Για τις απόρρητες δαπάνες

.. Προσέξτε.. Η δε απάντηση του κ. Λαμπρινίδη απαντάει σε κάτι το οποίο ποτέ δεν ρωτήσαμε. Εμείς ζητήσαμε να μάθουμε το ύψος των δαπανών, αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες. Πότε έγιναν, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο κ. Λαμπρινίδης μας λέει άλλα πράγματα. Μας απαντάει ότι είναι μυστικές οι δαπάνες. Μα το ξέρουμε ότι είναι μυστικές. Δεν τους ζητάμε να μας πουν πού τις πήγανε. Εμείς τους ζητάμε να μας πουν αν υπήρξε αύξηση ραγδαία, έξω από το όριο της λογικής στις δαπάνες και μάλιστα μέσα στην κρίση.

Δεν μας απαντάνε..

-    Είναι περίεργο αυτό. Το να μην απαντούν ούτε και για το ποσό….

Επειδή φοβούμαι, πολύ φοβούμαι, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία, σε μια απόπειρα συγκάλυψης, εγώ από την φιλόξενη εκπομπή σας θα ήθελα και στον κ. Σαχινίδη και στον κ. Λαμπρινίδη, κυρίως όμως στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, γιατί αυτά είναι πολύ λεπτά ζητήματα και δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να μην είναι γνώστης.. Θέλω να δώσω μια διορία. Μια διορία ως την επόμενη Τετάρτη να μας δώσουν τα στοιχεία. Δεν μπορεί να μας απαντάνε ότι οι προϋπολογισθείσες δαπάνες και αυτά τα οποία τελικά εκταμιεύτηκαν είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι σε γνώση των βουλευτών, των κομμάτων του ελληνικού λαού.

Εμείς δεν τους λέμε πού τα πήγατε. Εμείς λέμε πόσα πήρατε, με ποιες διαδικασίες τα πήρατε, αν αυξήσατε τις δαπάνες, γιατί αυτή τη στιγμή ο μέσος Έλληνας σφίγγει το ζωνάρι, γιατί στον προϋπολογισμό του κάθε υπουργείου έχουν μειωθεί οι δαπάνες κατά 15, 20, 30%, γιατί έχουμε νέο μισθολόγιο και ο δάσκαλος θαρθεί να παίρνει 660 ευρώ το μήνα, που δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι και τα κοινόχρηστα κι αυτοί δεν μας απαντάνε.

Εγώ λοιπόν τους δίνω διορία ως την Τετάρτη να μας απαντήσουν. Και αν δεν μας απαντήσουν, θα απαντήσουμε εμείς.

-    Που σημαίνει ότι έχετε κάποια στοιχεία για το θέμα…

Εγώ από την φιλόξενη εκπομπή σας απλά στέλνω αυτό το μήνυμα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ