ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/09/2011

Παρέμβαση - Τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο σχέδιο νόμου: «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων»



Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξη Τσίπρα στο σχέδιο νόμου: «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων –ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα –κύρωση της σύμβασης –πλαίσιο ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις»

«Κύριε Πρόεδρε, ξέρουμε βεβαίως ότι το πρόγραμμα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είναι ιδιαίτερα βαρύ και μας είπε το πρωί καταθέτοντας την τροπολογία ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επανέλθει.

Έξω, όμως, από την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος, προέβη σε μια δήλωση που αν τη συνδυάσουμε και με την χθεσινή αποστροφή της ομιλίας του ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη λύση μέσα από το δημοκρατικό δρόμο», δηλαδή μέσα από τις εκλογές, το οποίο κατά την άποψή μας ήταν ένα σαφές προμήνυμα εκτροπής, αν το συνδυάσουμε με αυτό, αυτό που είπε έξω από την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι τώρα δεν έχουμε κρίση αλλά κρίση θα είναι η Αργεντινή που έρχεται, συνειδητοποιούμε ότι έχει επιλέξει –διότι γνωρίζει τι λέει, διότι είναι συνταγματολόγος, διότι έχει πλήρη επίγνωση πολιτική των λόγων του- ότι σήμερα και χθες προέβη σε ένα προμήνυμα εκτροπής και σε μια σαφή απειλή εκτροπής. Διότι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες η λέξη Αργεντινή παραπέμπει σε τανκς, παραπέμπει σε εκτροπή και οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ -σας ειδοποίησα και ατύπως πριν, μου είπατε ότι δεν ευκαιρεί- να καλέσετε τον Υπουργό των Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να έρθει στην Αίθουσα να μας εξηγήσει τι εννοεί, τι εννοούσε, ποιον απειλεί λέγοντας ότι κρίση είναι η Αργεντινή που θα έρθει αν δεν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Στην Αργεντινή την κρίση αυτή την δημιούργησε το Δ.Ν.Τ. και η πολιτική του και εδώ τις πολύ σοβαρές αυτές κοινωνικές εντάσεις τις δημιουργούν αυτές οι πολιτικές επιλογές. Αυτές λοιπόν οι βαρύτατες απειλές που παρόμοιες ακούσαμε λίγο πριν την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου όταν ο έτερος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε –προφανώς στους Βουλευτές της πλειοψηφίας- ή ψηφίζετε ή τανκς.

Αυτές οι απειλές είναι πολύ βαριές να ακούγονται και μάλιστα έξω από την Προεδρία της Δημοκρατίας και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είστε, κύριε Σαχινίδη, μια πανικόβλητη κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση αδίστακτη, κυνική και επικίνδυνη για το λαό μας και τη δημοκρατία.

Σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, να μεταφέρετε το αίτημά μας να έρθει ο Υπουργός να δώσει εξηγήσεις».

**************

Τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξη Τσίπρα στο σχέδιο νόμου: «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων –ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα –κύρωση της σύμβασης –πλαίσιο ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις»

«Το τελευταίο διάστημα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών αρέσκεται σε εκφωνήσεις και σε μονολόγους στρατιωτικής ορολογίας. Έχουμε πόλεμο, ασύμμετρες απειλές, πατριωτικά καθήκοντα, στρατιωτική πειθαρχία.

Κύριε Βενιζέλε, συνταγματολόγος είστε, όχι συνταγματάρχης. 

Και  επί της ουσίας μπορείτε να μας εξηγήσετε με ποιον ακριβώς έχουμε πόλεμο;   Διότι με την Τρόικα αποκλείεται αν έχουμε πόλεμο γιατί χθες μας είπατε ότι ευτυχώς που υπάρχει και η Τρόικα για να σωθούμε.

Με τις αγορές και το Δ.Ν.Τ. αποκλείεται να μας πείτε ότι έχουμε πόλεμο, διότι 2 χρόνια τώρα υπακούετε πιστά στις εντολές θανάτου και τις εντολές ανθρωποθυσίας που έρχονται από τις αγορές και από το Δ.Ν.Τ.

Πόλεμο έχετε με την κοινωνία. Με τους μισθωτούς, με τους άνεργους. Διότι δεν σας άκουσα να πείτε ούτε μια λέξη για την ουσία των μέτρων που φέρνετε ξανά και ξανά με ριπές πολυβόλου κάθε δέκα μέρες.  Χθες τα ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος. Το χαράτσι για τα ακίνητα το ανακοινώσατε εσείς. Ξεκίνησε από 10 ευρώ –έτσι είπατε στη Θεσσαλονίκη- και μέσα σε 3-4 μέρες έγινε 20 ευρώ και σήμερα φέρνετε τροπολογία επί της τροπολογίας όπου στην ουσία ένα έκτακτο υποτίθεται τέλος, το κάνετε μόνιμο τέλος.

Δηλαδή τι κάνετε, μετατρέπεται τους ιδιοκτήτες ακινήτων, και προφανώς αυτό που εμένα με αφορά δεν είναι για τους μεγαλοϊδιοκτήτες για τους ανθρώπους εκείνους που έχουν ένα κεραμίδι μετά από κόπους και θυσίες ολόκληρης ζωής, 70, 80, 90 τετραγωνικά τους κάνετε νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι με σπιτονοικοκύρη φυσικά την τρόικα και την κυβέρνησή σας.

Χθες επίσης, ανακοινώσατε μέτρα όχι σωτηρίας αλλά εκτέλεσης της ελληνικής κοινωνίας. Φορολογείτε εισοδήματα και συντάξεις των 357 ευρώ . αυτό εσείς πως το κρίνετε δηλαδή; Αυτή είναι η αίσθηση του δικαίου που μας μιλάτε για δίκαια μέτρα; Καθιστάτε απαγορευτική την πρόσβαση σε πετρέλαιο θέρμανσης για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ιδίως στη βόρεια Ελλάδα το χειμώνα δεν θα μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους.

Οδηγείτε 30.000 δημόσιους υπαλλήλους με αυτή τη μανία την εξοντωτική απέναντι σε μια κοινωνική κατηγορία στην απόλυση με ποιο κριτήριο; Με τη δικαιολογία του πλεονάζοντος προσωπικού. Δεν γνωρίζετε ότι έχουμε τον τρίτο  μικρότερο και τον τρίτο φθηνότερο δημόσιο τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αλλά ο κόσμος πια έχει καταλάβει κύριε Υπουργέ, ότι το μοναδικό πραγματικά πλεονάζον προσωπικό σε αυτό τον τόπο, είναι τα μέλη του υπουργικού σας συμβουλίου.

Ξαναγράφετε σήμερα το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που μας φέρατε πριν από 2,5 μήνες εδώ και με τις ίδιες απειλές και τους ίδιους εκβιασμούς προς την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες αλλά και τους Βουλευτές σας, μας λέγατε ότι πρέπει να κάνουμε την τελευταία θυσία, δεν θα έρθουν άλλα μέτρα αν εφαρμοστεί, αλλά θα είναι η τελευταία θυσία και αν δεν ψηφίσουμε –έλεγε ο κ. Πάγκαλος- τα τανκς.

Και τώρα έρχεστε με νέα μέτρα και λέτε αν δεν τα κάνουμε αυτά, Αργεντινή.  Δηλαδή τι; Πήγατε να εξωραΐσετε την εικόνα του αποποιήματος αυτού. Και συμβολικά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο να λέτε αν δεν περάσουν θα γίνουμε Αργεντινή. Θα έρθουν τα τανκς δηλαδή. Και δεν έχετε την πλήρη εικόνα της βεβαίως της Αργεντινής ή προφανώς την έχετε αλλά δεν θέλετε να την καταθέσετε εδώ –διότι εκτιμώ απολύτως και το μυαλό σας και τις γνώσεις σας- στην Αργεντινή οδηγήθηκε η κατάσταση στο απροχώρητο όχι μονάχα εξ αιτίας της νομισματικής σύνδεσης του νομίσματος με το δολάριο, αλλά κυρίως εξ αιτίας αυτών των προγραμμάτων της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας που εφήρμοσε το Δ.Ν.Τ. στην Αργεντινή και ήρθε να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα, δίνοντάς μας ληγμένα φάρμακα.

Φάρμακα που αποδείχθηκαν απολύτως αποτυχημένα στην Αργεντινή, μας τα δίνουν εδώ ληγμένα και είναι πολύ χειρότερα τα φάρμακα που μας δίνουν από την  ίδια την ασθένεια. Δεν το κατανοείτε πια αυτό;

Τι φταίει και δεν πιάνετε τους στόχους; Και ποιος μας λέει ότι αν χυθεί αίμα, αν βγουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην εφεδρεία, αν ξεριζώσετε τη μεσαία τάξη και κλείσουν ακόμα –έχουν κλείσει ήδη 120.000- 200.00 μικρομεσαίοι τα μαγαζιά τους, γιατί θα πιάσετε τους στόχους και τα ελλείμματα; Δεν θα τα πιάσετε.

Και όλα αυτά τα κάνετε για να μας ξανασώσετε από τη χρεοκοπία. Έλεος πια! Φθάνει τόσο «σώσιμο». Δεν θέλουμε άλλο να σωθούμε έτσι. Λέτε ότι μπορεί να φτωχύνουν οι Έλληνες, αλλά δεν θα φτωχύνει η Ελλάδα. Μα τι είναι η Ελλάδα δίχως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες; Τι μπορεί να είναι αυτή η πατρίδα δίχως το λαό της, δίχως τον μικρομεσαίο μαγαζάτορα, δίχως τον μισθωτό και τον συνταξιούχο;

Μήπως όταν λέτε εσείς πατρίδα τελικά εννοείτε τις τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο που έχει κάνει μόδα το «δεν πληρώνω». Γιατί αυτοί δεν πλήρωναν τόσα χρόνια και το ξέρετε καλά κύριε Υπουργέ.

Τώρα δεν λέει ο κόσμος «δεν πληρώνω». Ο κόσμος λέει «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».  Αυτοί που τόσα χρόνια λέγανε «δεν πληρώνω» και συνεχίζουν να λένε «δεν πληρώνω» έχουν δισεκατομμύρια καταθέσεις στην Ελβετία, δεν έχουν ακίνητα στην Ελλάδα για να τους φορολογήσετε αλλά τα έχουν στο Λονδίνο. Είναι οι εφοπλιστές με τους οποίους λέτε θα συζητήσω μαζί τους, αλλά στον ελληνικό λαό λέτε θα επιβάλω το χαράτσι.  Επιβάλετε το χαράτσι στους εφοπλιστές και ελάτε να συζητήσετε με τον ελληνικό λαό.

Και το κυριότερο όμως είναι ότι η κυβέρνησή σας έχει κάνει επιστήμη το εργαλείο του εκβιασμού. Αλλά ο εκβιασμός έχει και κάποια όρια. Εκβιασμός με τη χρεοκοπία, εκβιασμός με το ευρώ.

Ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούστε απύθμενη ανευθυνότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο μοναδικός Υπουργός στην ευρωζώνη και για να μην πω και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέτει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σας καταθέτω στα πρακτικά τις δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρτ, του κ. Μπαρόζο, της κυρίας Μέρκελ, του κ. Ρομπάϊ, του κ. Αλμούνια, του κ. Ντελόρ, ακόμη και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ρέσλερ όταν του τραβήξανε το αυτί. Που λένε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη γιατί; Προφανώς όχι γιατί μας λυπούνται. Αλλά γιατί κατανοούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει σε συστημικές αναταράξεις  την ίδια την ευρωζώνη και ενδεχομένως και στη διάλυση.

Και απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν είναι αυτή η συστημική επιλογή της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής. Αυτός που δεν θα έπρεπε να το λέει αυτό, είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά προκειμένου να εκβιάσετε τον ελληνικό λαό και τους Βουλευτές σας έχετε φθάσει σε τέτοιο σημείο ανευθυνότητας που δεν σας ενδιαφέρει αν από μόνοι σας οδηγήσετε σε κατάρρευση τις τράπεζες και την οικονομία. Και μια βγαίνει η κυρία Δαμανάκη, μια βγαίνει  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μια βγαίνει  ο κ. Μόσιαλος και θέτουν αυτό το εκβιαστικό δίλημμα.

Και βεβαίως η ελεγχόμενη χρεοκοπία που έρχεται θα γίνει μέσα στο ευρώ και όχι εκτός ευρώ. Και θα είναι μια χρεοκοπία ελεγχόμενη από τους δανειστές μας, τους πιστωτές μας,  οι οποίοι ως αντάλλαγμα θα πάρουν τα πάντα, τον δημόσιο πλούτο, τα φιλέτα των δημοσίων οργανισμών, την οικονομική διαχείριση τούτης της χώρας που θα γίνει μπανανία, αλλά θα έχουν και συνδεδεμένη με το σωληνάκι την ελληνική οικονομία μη τυχόν και χάσουν όλα τους τα λεφτά οι πιστωτές.

Αυτό το μέλλον οραματιζόμαστε; Ε λοιπόν κύριε Αντιπρόεδρε, όλοι όσοι σας ζητάμε να σταματήσετε αυτό τον κατήφορο θέλουμε να σώσουμε τη χώρα. Όχι εσείς που τον συνεχίζετε αυτό τον κατήφορο. Μας κατηγορείτε ότι θέλουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας ποσώς μας ενδιαφέρει.

Να σώσουμε τη χώρα που η χώρα είναι οι Έλληνες θέλουμε. Είναι ο λαός της. Και κάποιοι άλλοι είναι αυτοί που γαντζωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας και εξαφανισμένοι, όπως ο Πρωθυπουργός, αρνούνται την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτοί είναι που προκειμένου να μη χάσουν κάποιους μήνες εξουσίας οδηγούν τη χώρα στον αργό αλλά βέβαιο θάνατο.

Και εμείς με αίσθηση πατριωτικής και κοινωνικής ευθύνης σας απευθύνουμε έκκληση. Αρνηθείτε τον αργό αλλά βέβαιο αυτόν θάνατο για τους Έλληνες. Αρνηθείτε αυτά τα σκληρά, απάνθρωπα, αντικοινωνικά μέτρα.

Και κάτι άλλο. Στην Αργεντινή ο λαός στο τέλος δεν άντεξε και έστειλε από εκεί που ήρθαν τους κυρίους ανθύπατους που σήμερα συγκυβερνούν μαζί σας. Αυτό θα είναι το τέλος και εδώ. Όχι η εκτροπή η δημοκρατική αλλά η κοινωνική εξέγερση που θα διώξει αυτούς που επιβουλεύονται τη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την οικονομία, την κοινωνία.

Και έχετε τεράστια ευθύνη που όχι μόνο τους ανέχεστε αλλά συμμερίζεστε και είσαστε απολύτως συνυπεύθυνοι ως κυβέρνηση σε αυτόν τον ωμό εκβιασμό απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Σας απάντησα και χθες κύριε Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης σε στιγμές τομής σε διεθνές, ευρωπαϊκό, αλλά και σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, σε ιστορικές στιγμές τομής, μη μιλάτε με αυτή τη βεβαιότητα και με αυτό τον απαξιωτικό λόγο «τι μας λες και εσύ, θα γίνεις πρωθυπουργός;».

Ακούστε κύριε Βενιζέλο, άλλοι έχουν το σαράκι να γίνουν πρωθυπουργοί εμείς θέλουμε να σώσουμε την ελληνική κοινωνία. Και ξέρουμε ότι σε στιγμές τομής υπάρχουν ασυνέχειες. Μη νομίζετε ότι επειδή τα δυο κόμματα εξουσίας κυβερνήσατε εναλλασσόμενα διαρκώς από την μεταπολίτευση και μετά θα συνεχίσετε να κυβερνάτε, αν ομνύετε σε αυτές τις πολιτικές. Θα βρεθεί λύση, από την κοινωνία, από τον λαό.

Και εμείς αυτό που λέμε είναι ότι επιδιώκουμε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας για να σώσει τη χώρα από τη λαίλαπα του μνημονίου και σε αυτό τον συνασπισμό εξουσίας συγκαταλέγουμε τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, μεγάλο μέρος των οποίων σας στήριξαν για να σας κάνουν τόσα χρόνια υπουργό και εσάς και κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βενιζέλο. Σε αυτό προσδοκούμε.

Και το πρόγραμμά μας είναι σαφές. Είναι ένα πρόγραμμα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, είναι ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιανομής του πλούτου, να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ναι, αλλά όχι ξεριζώνοντας τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς. Να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, βάζοντας τους πλούσιους να πληρώσουν. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει στο επίκεντρο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι ένα πρόγραμμα όμως που σέβεται την αξιοπρέπεια των ελλήνων. Και δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπρέπεια με το μαχαίρι και το πιστόλι στον κρόταφο και με τον διαρκή εκβιασμό.

Αν είναι κάποιος να απειλεί, δεν θα έπρεπε να ήταν αυτοί που μας απειλούν, αλλά  εμείς να τους απειλούμε. Αν είναι να γίνει μια στάση πληρωμών κύριε Υπουργέ, τότε να μην είναι αυτή που προδικάζουν οι Financial Times ότι θα είναι η εσωτερική στάση πληρωμών, δηλαδή στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά στα χρήματα που έχουν να παίρνουν αυτοί που μας εκβιάζουν». .



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ