ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/09/2011

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της Βουλής



«Ακούγοντας τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ και βλέποντας όλο αυτό το κακόγουστο θέατρο με την παραβίαση του Συντάγματος, της κοινής λογικής και το όργιο της κουτοπονηριάς, με τη γνωστή τροπολογία –που ακόμη δεν την έχουμε πάρει- με την οποία μονιμοποιείτε το χαράτσι στα ακίνητα, αυτό που μου έρχεται αμέσως να πω είναι: Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι, κύριε Οικονόμου.

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ -μια κατεξοχήν φιλοκυβερνητική εφημερίδα- αναφέρει σήμερα: «Στο θυσιαστήριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και 30.000 έφεδροι. Τα συνήθη θύματα θα πληρώσουν το λογαριασμό».

Η λυπητερή ανακοινώθηκε χθες βράδυ, όχι από τον Πρωθυπουργό, που κρύβεται για εβδομάδες και μήνες, όχι από τον λαλίστατο και πληθωρικό Αντιπρόεδρο, που χθες το βράδυ κρύφτηκε κι αυτός -αν και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός- αλλά με μια γραπτή ανακοίνωση από τον δυστυχή κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε αποτύχει παταγωδώς και στέλνετε το λογαριασμό της δικής σας αποτυχίας χέρι-χέρι με την τρόικα στα πιο αδύνατα στρώματα του ελληνικού λαού.

Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Παπανδρέου, κύριε Βενιζέλο, δεν έχετε λαϊκή νομιμοποίηση γι’ αυτή την αντιλαϊκή καταιγίδα. Σας το φωνάζουν πλέον και οι Βουλευτές σας. Σας το είπαν και οι Υπουργοί σας προχθές στην Κυβερνητική Επιτροπή. Η λαϊκή εντολή του 2009 δεν είναι λευκή επιταγή για να κάνετε τα εντελώς αντίθετα. Γι’ αυτό και η λύση είναι να φύγετε το συντομότερο δυνατό με τον πιο αξιοπρεπή, δημοκρατικό και έντιμο τρόπο που προβλέπει μια κοινοβουλευτική πολυκομματική δημοκρατία: τις εκλογές.

Και αν θέλετε να φύγετε προσθέτοντας κάτι θετικό σ’ αυτήν την αλυσίδα των αρνητικών επιλογών, με την οποία έχετε βουλιάξει τον τόπο, ψηφίστε την απλή αναλογική. Ακόμη και αν δεν συμπράξει η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, υπάρχουν οι διακόσιοι Βουλευτές που θα εξασφαλίσουν πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών, που θα εξασφαλίσουν ένα πάγιο αίτημα δημοκρατίας και έντιμης διαχείρισης των πραγμάτων που απαιτεί η ψήφος του κάθε πολίτη είτε στη δεξιά είτε στο κέντρο είτε στην αριστερά να ζυγίζει το ίδιο και να μην ζυγίζει η ψήφος στο πρώτο κόμμα διπλάσια από ό,τι η ψήφος σ’ ένα κόμμα της αριστεράς.

Πρέπει να μιλήσει ο λαός και να αποτυπωθεί στο νέο Κοινοβούλιο αυτό γνήσια και αντιπροσωπευτικά. Έτσι, μόνο μπορεί να διαμορφωθεί ένας νέος πολιτικός χάρτης που θα σαρώσει ένα άθλιο πολιτικό σύστημα που έφερε την Ελλάδα και τους Έλληνες σ’ αυτά τα χάλια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα κοινωνικής επιβίωσης και συνοχής και είναι και ένα ουσιαστικό φρένο στην κομματική άλωση του κράτους, η οποία μας έφερε εδώ.

Παπανδρέου και Σαμαράς, συζητούσαν πριν μερικές εβδομάδες για σύμπραξη κυβερνητική με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αν ομολογούν έμπρακτα, λοιπόν, ότι δεν μπορούν, αν στο παρασκήνιο συζητούν σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αν συνομολογούν το τέλος αυτών των μονοκομματικών κυβερνήσεων που το κόμμα που παίρνει το κράτος τα παίρνει όλα και χρησιμοποιεί το κομματικό ταμείο ως δικό του μαγαζί, ας δεχτούν την απλή αναλογική. Το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το να σέρνεται και να σαπίζει στην πλάτη των ασθενέστερων στρωμάτων του ελληνικού λαού αυτή η κατάσταση.

Τα νέα μέτρα δεν είναι στις τροπολογίες που συζητάμε τώρα, αλλά θα έρθουν σε λίγες μέρες, για τον ελληνικό λαό είναι ήδη στην πλάτη του. Σοκ και δέος. Ποιοι πληρώνουν πάλι; Οι πιο αδύναμοι.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κύριε Οικονόμου, σε μια χώρα που οι εφοπλιστές έχουν πλήρη φοροαπαλλαγή, που η Εκκλησία έχει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, με τα μέτρα που αποφάσισε λέει ότι όποιος έχει εισόδημα πάνω από 400 ευρώ το μήνα θα φορολογείται.

Σας ερωτώ, εσάς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα τα ψηφίσετε αυτά τα μέτρα; Και άντε και τα ψηφίσατε, θα μπορέσετε να τα υπερασπίσετε στον κόσμο που σας έστειλε στα βουλευτικά έδρανα; Και ως πότε μια κοινωνία που δεν θα αντέχει θα σας ανέχεται; Ως πότε θα δέχεται να πληρώνει το λογαριασμό επειδή εσείς δεν μπορείτε να περιορίσετε φοροδιαφυγή, παραοικονομία, επειδή εσείς αρνείστε να υποχρεώσετε τους πλούσιους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, επειδή δεν κόβετε τις πελατειακές σπατάλες, τα δώρα στη διαπλοκή, τα ακριβά έργα, τις ακριβές προμήθειες, τους υπερεξοπλισμούς, τις μίζες;

Άκουγα τον κ. Βενιζέλο πριν από δύο εβδομάδες, να λέει ότι θα επιβάλλουμε χαράτσι στα ακίνητα και θα συζητήσουμε με τους εφοπλιστές πως μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί. Μας δουλεύουν κανονικά! Να επιβάλετε στους εφοπλιστές και πηγαίνετε να συζητήσετε με το λαό.

Έρχομαι στο χαράτσι για τα ακίνητα. Με αυτήν την άθλια τροπολογία, η οποία παραβιάζει τα πάντα και τον Κανονισμό και την κοινή λογική και κάθε έννοια δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού εφαρμόζετε το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», τα δύο χρόνια γίνονται τέσσερα και ξέρει ο Έλληνας πολίτης ότι αυτό είναι μόνιμο πια. Τι δηλαδή; Να πληρώνουν όλοι ένα είδος ενοικίου στο σπίτι τους. Γιατί; Γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μαζέψει φόρους από εκεί που πρέπει και μπορεί και που προβλέπει το Σύνταγμα και δεν μπορεί να κόψει δαπάνες από εκεί που πρέπει. Το φτωχό λαϊκό νοικοκυριό θα πληρώσει τρία ευρώ το τετραγωνικό, αλλά εξαιρούνται τα ξενοδοχεία και οι ναοί.

Παραβιάζονται και Κοινοτικές Οδηγίες. Σήμερα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Χουντής, κατέθεσε μια ερώτηση στην Κομισιόν με την οποία αποδεικνύει και τεκμηριώνει ότι μ’ αυτό το χαράτσι και όπως το μεθοδεύετε παραβιάζεται η Οδηγία 72/2009 που απαγορεύει τη διακοπή σύνδεσης καταναλωτών που είναι κοινωνικά ευάλωτοι και αδύνατοι σε κρίσιμες περιόδους. Μα, αν δεν είναι αυτή κρίσιμη περίοδος, ποια είναι;

Επίσης, υπάρχει και η Οδηγία 13/1993, κύριοι της Κυβέρνησης, η οποία λέει ότι σε μια σύμβαση ανάμεσα στον καταναλωτή και στην εταιρεία που του παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, το να έρχεται κάποιος και να παρεμβάλει μια νέα ρήτρα αυτή είναι καταχρηστική ρήτρα, δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης και άρα, είναι παράνομη.

Γι’ αυτό εμείς ενθαρρύνουμε την κοινωνία των πολιτών και θα τη στηρίξουμε πέρα από τον πολιτικό αγώνα, πέρα από το «δεν έχω», «δεν αντέχω», «δεν μπορώ να πληρώσω» να κινηθούμε και νομικά μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών απέναντι σ’ αυτό το άθλιο χαράτσι, αν περάσει.

Έρχομαι στην τροπολογία για την καρατόμηση του ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Βενιζέλος πριν δύο εβδομάδες εξώθησε σε παραίτηση, με τη συνδρομή απ ό,τι κατάλαβα δυστυχώς και του Προέδρου της Βουλής του κ. Πετσάλνικου, την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επειδή κατέθεσε μια έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που έλεγε ότι τα πράγματα πάνε άσχημα, τρέχει άσχημα η ύφεση, τρέχει άσχημα η ανεργία, έχει εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και ανεβαίνει και το χρέος, όλα αυτά στο όνομα των οποίων επιβάλλονται και τα μέτρα. Τι έκανε ο κ. Βενιζέλος; Καρατόμησε την κ. Μπαλφούσια, την εξώθησε σε παραίτηση.

Τι γίνεται τώρα με την ΕΛΣΤΑΤ; Ένα Διοικητικό Συμβούλιο, που το πρότεινε και το ενέκρινε η Σύνοδος των Προέδρων της Βουλής μετά από πρόταση της Κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, έχει πάψει να συνεδριάζει, αλληλοκαταγγέλλονται τα μέλη που το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση πρότειναν και μερικοί έχουν φτάσει και στα δικαστήρια. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί παραβιάζοντας το νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος κατηγορείται για ενός ανδρός αρχή και πρακτικές «yes men» προς τους δανειστές μας και τι έρχεται η Κυβέρνηση και κάνει; Αντί να μας πει ένα συγγνώμη γι’ αυτό το μπάχαλο που η ίδια προκάλεσε, αντί να μας δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί μαγειρεμάτων δίπλα στα Greek statistics τώρα έχουμε και τα ΤΡΟΙΚΑ statistics, λέει: «καρατομώ τους πάντες και κρατάω τον Πρόεδρο», αυτόν για τον οποίο δεν ακούστηκε μια καλή κουβέντα από όλους τους άλλους.

Αν θέλετε, κύριε Οικονόμου, να κάνετε μια καλύτερη αρχή, ζητήστε συγγνώμη για το μπάχαλο που προκαλέσατε και ξηλώστε τους όλους. Αφού δεν έχει την ευθιξία ο κ. Γεωργίου να παραιτηθεί μόνος του ακούγοντας ό,τι του λένε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών, ξηλώστε τους όλους και φέρτε μια πρόταση να εγκριθεί με αξιοκρατικά κριτήρια για να έχουμε αξιόπιστη Στατιστική Αρχή.

Έρχομαι στο EFSF, σ’ αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Εμείς θεωρούμε τις ρυθμίσεις που αφορούν στο ύψος των κεφαλαίων και στις αρμοδιότητες ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Αυτό αποδεικνύεται και από το πως αντιμετωπίζουν οι κερδοσκόποι και οι αγορές αυτόν το μηχανισμό. Γι’ αυτό και δεν θα υπερψηφίσουμε αυτό το άρθρο.

Θέλω, όμως, εδώ να σταθώ στην τροπολογία. Μέσα από την τροπολογία στο άρθρο περί EFSF οι εγγυήσεις που ζητούν οι Φινλανδοί, η ίση μεταχείριση που ζητούν οι Σλοβάκοι και πολλές άλλες χώρες, οι Αυστριακοί κ.λπ., περνάνε μέσα από αυτήν την τροποποίηση που μας ζητάτε να εγκρίνουμε τώρα. Οι εγγυήσεις θα δοθούν από την Ελλάδα μέσω της υπαγωγής των τραπεζών στο μηχανισμό, μέσω του EFSF. Και έτσι αυτό που μας ξορκίζατε όλο αυτόν τον καιρό ότι δεν πρόκειται να το δεχτείτε ότι είναι «κόκκινη γραμμή», οι λεγόμενες εμπράγματες εγγυήσεις, δίνονται μέσα από αυτήν την τροπολογία. Όσοι λέγατε ότι είναι «κόκκινη γραμμή» το «όχι εμπράγματες εγγυήσεις», θα την ψηφίσετε αυτήν την τροπολογία;

 Έρχομαι τώρα σε ένα τελευταίο και κλείνω: Είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε και τις τρεις τροπολογίες. Πρέπει, όμως, να μπει ένα φρένο σε αυτόν τον εξευτελιστικό για το Κοινοβούλιο και για όλους μας –και για τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- τρόπο που νομοθετεί η Κυβέρνηση και που νομοθετούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση: Να φέρνει αλλαγές τις τελευταίας στιγμής, ουσιαστικές, πολλές από αυτές πονηρές, κουτοπόνηρες, με δώρα σε συγκεκριμένα συμφέροντα, με χαράτσια στους πολλούς και στους ασθενέστερους την τελευταία στιγμή. Η πρακτική αυτή καταργεί το Κοινοβούλιο και υπονομεύει τον Κανονισμό. Και αυτό γίνεται επειδή το Προεδρείο δε φυλάττει τον Κανονισμό, βάζει το κομματικό συμφέρον όπως το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι αυτό υπηρετεί το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως, το Προεδρείο γίνεται από φρουρός του Κανονισμού, υπερασπιστής των κυβερνητικών χειρισμών, νομίζω ότι είναι ευθύνη των Βουλευτών να υπερασπίσουν την κοινή λογική, τον Κανονισμό και τη Δημοκρατία, πράγμα που σημαίνει να αρνούνται τις αλλαγές που έρχονται την τελευταία στιγμή. Και επειδή ο Κανονισμός απαιτεί οι ουσιώδεις αλλαγές που έρχονται την τελευταία στιγμή για να νομοθετηθούν να έχουν και τη συναίνεση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, εγώ περιμένω στη συνέχεια της συζήτησης να ακούσω και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα πουν «Φτάνει πια!». Διότι πάρα πολλές από τις ρυθμίσεις που μετά οδήγησαν στη σύσταση Εξεταστικών και Προκαταρτικών Επιτροπών οφείλονται σε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Θα ήθελα να πω και ένα τελευταίο: Χθες, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε με μια ρελάνς σε κάποιες δηλώσεις από τη Νέα Δημοκρατία ότι θα ετοιμαστεί Εξεταστική Επιτροπή για τα greek statistics και για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Πιστεύετε ότι σας πιστεύει κανείς, ότι θα βγει κάτι μέσα από αυτή την ιστορία εκτός από μια αποπροσανατολιστική κοκορομαχία ανάμεσα στους δύο συνυπεύθυνους γι’ αυτά τα χάλια; Κανείς δεν σας πιστεύει. Διότι είναι τέτοιο το φιάσκο, στο οποίο οδηγήσατε και τις εξεταστικές και τις προκαταρτικές και για τη SIEMENS και για τα ομόλογα και για το Βατοπέδι που κανείς δεν σας πιστεύει.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ