ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/09/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του «Ιδιωτικοποίηση και απαξίωση της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας»




δείτε το βίντεο


•    Να ζητήσετε συγγνώμη από τους δημόσιους λειτουργούς

•    Δημόσιος λειτουργός ήταν ο πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του, οι πιλότοι της Πολιτικής Αεροπορίας που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, οι γιατροί που σας έσωσαν τη ζωή. Δεν μπορεί να τους αποκαλείται κοπρίτες, ακαμάτες, τεμπέληδες και αιτία της κρίσης

•    Κόβετε το 50% του προϋπολογισμού στους φορείς πρόληψης και στα προγράμματα ψυχικής υγείας, στέλνονται 1500 ασθενείς να αργοπεθαίνουν στο δρόμο

•    Θα μας γυρίσετε στην εποχή του κολαστηρίου της Λέρου

•    Να γυρίσετε πίσω τα λεφτά που αφαιρέσατε τάχιστα

•    Μόνο το 2% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα ψυχικής υγείας. Η ανικανότητα σας συναγωνίζεται τον αμοραλισμό σας

•    Έχετε πλήρη συνείδηση των λόγων σας. Δίνετε διαπιστευτήρια σε ντόπια και ξένα κέντρα εξουσίας ότι εσείς είστε ο άνθρωπος τους για να προχωρήσετε το έργο της καταστροφής

•    Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός θα σας κρίνει σύντομα.

Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε:

«Κύριε Υπουργέ, όλα τα ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύουν ότι όποιες χώρες είχαν την ατυχία να πέσουν στην περιδίνηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να πέσουν στο σπιράλ αυτό του θανάτου που οδηγούν τα μνημόνια και το ΔΝΤ με πολύ γρήγορους ρυθμούς οδηγήθηκαν στην κοινωνική κόλαση. Και το πρώτο θύμα αυτής της κοινωνικής κόλασης, των μνημονίων και του ΔΝΤ, αυτών των ανάλγητων πολιτικών ήταν η πρόνοια, η υγεία και η ασφάλιση. Και στους τρεις αυτούς τομείς η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας είναι δραματική. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική. Η υποστελέχωση είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Δημόσιοι λειτουργοί, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν κάτι παραπάνω από το χρόνο τους και το φιλότιμό τους για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθια τα δημόσια νοσοκομεία και την ίδια στιγμή εσείς συνεχίζετε και επιμένετε σε σκληρές, ανάλγητες, απάνθρωπες πολιτικές. Διότι κύριε Υπουργέ, έχετε στοχεύσει πια και στην καρδιά του κράτους πρόνοιας στον πιο κρίσιμο τομέα υγείας και πρόληψης, στους φορείς και τους οργανισμούς που κάνουν πολύ σπουδαίο έργο με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και προχωρήσατε μάλιστα προχθές και σε μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% στους φορείς πρόληψης και στα προγράμματα ψυχικής υγείας, τα οποία με αυτή την οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα κλείσουν.

Αντιλαμβάνεστε άραγε τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας; Αν κλείσει το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩ κύριε Υπουργέ, δεν θα μείνουν απλά στο δρόμο 1500 ψυχικά ασθενείς, θα αργοπεθάνουν στο δρόμο. Θα γυρίσουμε σε εποχές περασμένες στην εποχή του κολαστηρίου της Λέρου, πράγματα τα οποία είχαμε απολέσει και από τη μνήμη μας θεωρώντας ότι πάμε μπροστά. Σας απασχολεί αυτό; Εσείς που προχθές μάλιστα μας είπατε για την ανθρώπινη ζωή που είναι η υπέρτατη αξία ανεξαρτήτως της κομματικής καταγωγής του καθενός μας; Δώστε μου μια απάντηση τι γίνεται με τον ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να υπάρχει; Ή μήπως τον έχετε ήδη θέσει εκτός νόμου και δεν το έχουμε καταλάβει. Με 50% οριζόντιες περικοπές στον ΟΚΑΝΑ, ο ΟΚΑΝΑ θα βάλει λουκέτο κύριε Υπουργέ.

Βεβαίως έχουμε μάθει ότι θέλετε να βάλετε λουκέτο στη μονάδα στον Πειραιά. Θέλετε να την κλείσετε. Η μεταφορά στα νοσοκομεία σημαίνει κλείσιμο των υπαρχουσών μονάδων; Και τέλος, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα κέντρα πρόληψης ή θεωρείτε ότι και αυτά είναι πολυτέλεια στην εποχή του μνημονίου.

Και κάτι ακόμη κύριε Υπουργέ. Σας δίνετε η ευκαιρία σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων στο περιθώριο της απάντησής σας στα καίρια ερωτήματά μου για τους πιο ευάλωτους τομείς του χώρου της υγείας και της πρόνοιας.

Σας δίνετε η ευκαιρία να δώσετε κάποιες σημαντικές εξηγήσεις, να ζητήσετε συγγνώμη από μια κοινωνική κατηγορία, τους δημόσιους λειτουργούς τους οποίους θίξατε βάναυσα προχθές με τις δηλώσεις σας. Κατηγοριοποιώντας τους συλλήβδην με ρατσιστικό τρόπο ξεχνώντας ότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι και αυτοί που δίνουν με αυταπάρνηση τη ζωή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Δημόσιος υπάλληλος λέτε εσείς, δημόσιος λειτουργός σας απαντώ εγώ, ήταν ο πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στην Πελοπόννησο πριν από 1,5 μήνα για να σώσει το κοινωνικό σύνολο από τη φωτιά. Δημόσιοι λειτουργοί είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά. Δημόσιοι λειτουργοί ήταν και αυτοί που σας έσωσαν και σας κύριε Υπουργέ όταν πριν 1,5 χρόνο αντιμετωπίσατε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δεν μπορεί, λοιπόν, όλους αυτούς να τους λέτε είτε εσείς είτε οι συνάδελφοί σας κοπρίτες, ακαμάτες, τεμπέληδες και να θεωρείτε ότι αυτή είναι η αιτία της κρίσης. Ορίστε λοιπόν ζητείστε μια δημόσια συγγνώμη πείτε μας ότι εν τη ρύμη του λόγου σας, υπερβήκατε τα εσκαμμένα και προβήκατε σε ένα ατόπημα το οποίο σας δίνετε η ευκαιρία σήμερα να διορθώσετε».

Στην ομιλία του είπε:

«Κύριε Υπουργέ, πράγματι έχω δίκιο και χαίρομαι που το αναγνωρίζετε, διότι τα προγράμματα αυτά, αναφέρομαι ιδιαίτερα στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης, ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας που παρείχε και παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες. Και έδωσε τέλος στο στίγμα που κουβαλούσαν συνάνθρωποί μας και οι οικογένειές τους. Και άρα λοιπόν, είναι πράγματι οδυνηρό να συνυπολογίσουμε, να αντιληφθούμε ότι 1500 άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στα οικοτροφεία και στους ξενώνες, θα βρεθούν στο δρόμο αν σταματήσει το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ και άλλοι 35.000 άνθρωποι που υποστηρίζονται σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν χωρίς στήριξη.

Η λύση λοιπόν, είναι μια. Η λύση είναι να γυρίσετε πίσω τα λεφτά που αφαιρέσατε ή να δώσετε όσα είστε υποχρεωμένος να δώσετε. Αυτή είναι η λύση και πρέπει να το κάνετε τάχιστα. Διότι πρέπει να σας πω ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες σε αυτά τα προγράμματα. Και βεβαίως πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσω –το είπατε αν δεν κάνω λάθος εν τη ρύμη του λόγου σας- ότι έχουμε πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτά τα προγράμματα και μάλιστα θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Χουντή, όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει απορροφήσει μόλις το 2% του προγράμματος ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ. Και εδώ κανείς αναρωτιέται είναι δυνατόν κύριε Υπουργέ, το 2%; Εδώ μάλλον συναγωνίζεται η ανικανότητα με τον αμοραλισμό.

Κύριε Υπουργέ, μας κατηγορείτε πολλές φορές για έλλειψη προτάσεων. Θα σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για τα κέντρα πρόληψης, για την εύρυθμη λειτουργία τους προκειμένου να μην μένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι εκεί που αγαπούν τη δουλειά τους και την κάνουν πάρα πολύ καλά, για τον σημαντικότατο ρόλο που παίζουν στην ελληνική κοινωνία. Και τότε εσείς μας απαντήσατε αν θυμάστε καλά ότι κάνουμε πρόταση για ρουσφέτι απέναντι σε συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι ο ΟΚΑΝΑ υπολειτουργεί. Βεβαίως να περάσουν τα κέντρα στα νοσοκομεία. Αλλά που να περάσουν κύριε Υπουργέ; Σε ποιες δομές να περάσουν; Στα τρίτα υπόγεια των νοσοκομείων και σε κοντέινερ θα λειτουργούν; Και εν πάση περιπτώσει αυτή η επιλογή γιατί πρέπει να συνοδευτεί από το κλείσιμο των κέντρων του ΟΚΑΝΑ που σήμερα λειτουργούν εύρυθμα. Εάν μειωθεί η λίστα, εάν εξαντληθεί η λίστα βεβαίως και εγώ μαζί σας. Όταν όμως η λίστα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά σήμερα είναι σε πολύ μεγάλα μεγέθη γιατί κλείνετε τις δομές που λειτουργούν και γιατί μπαίνετε και σεις σε αυτή τη ρατσιστική αντίληψη –επιτρέψτε μου την έκφραση- ότι τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να το μοιράζουμε σε όλους. Ή ότι θα το τελειώσουμε το παραμύθι για τον ΟΚΑΝΑ, κάτι τέτοιο άκουσα ότι είπατε τις προάλλες. Ελπίζω να μην το είπατε αυτό και να μου έχει μεταφερθεί λάθος.

Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου τα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Μην εξωραΐζετε την κατάσταση. Βρείτε μου εσείς δημόσια νοσοκομεία που έχουν 30% των κλινών να κάθονται και πάμε μαζί να τα δούμε. Διότι εγώ κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα δημόσιο νοσοκομείο  όχι μόνο είναι υπερπλήρεις οι κλίνες αλλά αντιστοιχεί και μια νοσηλεύτρια ή ένας νοσηλευτής για πάνω από 10 ή 15 ασθενείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Για όσα είπατε σε σχέση με τα προγράμματα θα κριθείτε και θα είμαστε πάλι εδώ να σας ελέγξουμε ξανά.

Τέλος, επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό ένα σχόλιο. Ζήτησα από τον Υπουργό στο περιθώριο της ερώτησής μου να δώσει μια απάντηση συγγνώμης σε αυτά που πρόσβαλλαν μια ολόκληρη κοινωνική κατηγορία. Η απάντηση που μου έδωσε μου απέδειξε την αρχική μου πεποίθηση. Ο κ. Λοβέρδος έχει πλήρη συνείδηση των λόγων του και γνωρίζει πλήρως την συμβολική και πολιτική αξία των λεγόμενών του. Όταν κύριε Υπουργέ, μιλάτε για το Σύνταγμα λέγοντας γραμμή ΜΑΖΙΝΟ στην πραγματικότητα προαναγγέλλετε την κατάργηση του Συντάγματος. Όταν ευτελίζετε δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και μιλάτε για αντιστροφή του μετεμφυλιακού κλίματος στην πραγματικότητα προαναγγέλλετε την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κλίμα για την Αριστερά που αντιδρά στην πολιτική σας και για όσους αντιστέκονται στην πολιτική σας.

Και τέλος, όταν επιτίθεστε με ρατσιστικές αναφορές στους δημοσίους υπαλλήλους, στην ουσία δίνετε σήμα ότι εσείς είστε αυτός, ο άνθρωπος που χρειάζονται τα νέα κέντρα εξουσίας, που δεν θα διστάσει να κάνει τη δουλειά τους. Διαπιστευτήρια δίνετε κύριε Υπουργέ, σε ντόπια και ξένα κέντρα ότι εσείς είστε ο πρόθυμος, εσείς είστε ο κατάλληλος να προχωρήσετε σε αυτό το καταστροφικό έργο χωρίς να κρύβεστε όπως κρύβεται σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Μόνο που κύριε Υπουργέ, λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Διότι ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός, αυτός θα μας κρίνει όλους. Και τα κέντρα εξουσίας που χρειάζονται σκληρούς, πολιτικούς  που να λένε δήθεν αλήθειες, αλλά στην πραγματικότητα να είναι τόσο θρασείς ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή καταστροφή με επιθετικό τρόπο χωρίς ντροπή. Αυτά τα κέντρα εξουσίας δεν θα έλεγα ντόπια και ξένα, ξένα κυρίως, τα ντόπια που ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα φοβούνται την επόμενη μέρα.

Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν είναι ούτε η τρόικα, ούτε τα μέσα της διαπλοκής που έχουν την τιμή να σας φιλοξενούν 4 ή 5 φορές την ημέρα, δεν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία του τόπου. Θα την κρίνει η λαός την πορεία του τόπου. Ο λαός θα μας κρίνει όλους και αυτή η κρίση θα έρθει πολύ σύντομα». 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ