05/09/2011

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη, με θέμα: Η κυβέρνηση συρρικνώνει την Αγροτική Τράπεζα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία, την ίδια την τράπεζα και τους εργαζόμενους σε αυτήν

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Η Διοίκηση της ΑΤΕ, ένα μόλις μήνα μετά  την απόφαση της πολιτείας να την ενισχύσει με αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της από τα χρήματα των φορολογουμένων   αποφάσισε στις 21/7/2011, σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΤΕ, το κλείσιμο δεκαπέντε καταστημάτων σε μικρές πόλεις και χωριά.

Προχωρά συγκεκριμένα σε κλείσιμο των καταστημάτων σε Γκούρα Κορινθίας, Ελάτεια Φθιώτιδας, Καλλιθέα Ηλείας, Κάντανο Χανίων, Κέδρο Καρδίτσας, Κοπανάκι Μεσσηνίας, Κροκεές Λακωνίας, Λιβανάτες Φθιώτιδας, Μεσοποταμία Καστοριάς, Μουριές Κιλκίς, Νέα Βύσσα Έβρου, Νικηφόρο Δράμας, Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανιας, Πρώτη Σερρών και Σταυρούπολη Ξάνθης. Με το κλείσιμο αυτών των καταστημάτων θα στερηθούν τραπεζικής εξυπηρέτησης 100.000 περίπου πολίτες, αγρότες και συνταξιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αφού στα μέρη αυτά η ΑΤΕ ήταν το μοναδικό τραπεζικό κατάστημα.

Ως επιχείρημα για το κλείσιμο η διοίκηση της ΑΤΕ προβάλλει την έλλειψη προσωπικού. Δεν είναι αλήθεια. Πέρα από το γεγονός ότι την έλλειψη προσωπικού μεθόδευσε η ίδια η Διοίκηση μη προσλαμβάνοντας επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, κλείνει καταστήματα και σε εκείνους τους νομούς όπου η Τράπεζα έχει περίσσευμα προσωπικού, π.χ. Μεσοποταμία Καστοριάς.

Ο πραγματικός λόγος είναι η απόσυρση της Τράπεζας από οποιαδήποτε κοινωνική προσφορά, άμεση ή έμμεση, που θα δυσχεράνει την οριστική πώληση της, την οποία μεθοδεύει η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση. Γιατί η ΑΤΕ προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο τονώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, στηρίζοντας τις οικονομίες τους και διευκολύνοντας τη ζωή των κατοίκων τους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, αφού ο κάθε αγοραστής και μάλιστα ξένος δεν ενδιαφέρεται για τις κοινωνίες αυτές αλλά για τα κέρδη. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Εμπορικής, που οι Γάλλοι προχώρησαν στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού μονάδων της σε μικρές επαρχιακές πόλεις.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση θα αποτελέσει πλήγμα για την ΑΤΕ, αφού θα προκαλέσει κύμα φυγής των καταθέσεων από την ΑΤΕ όχι μόνο των συγκεκριμένων καταστημάτων αλλά πανελλαδικά, όπως συνέβη όταν άστοχα και λαθεμένα η Διοίκηση διακήρυττε πριν λίγους μήνες ότι θα κλείσει 50 καταστήματα για να ανακαλέσει στη συνέχεια τις δηλώσεις αυτές. Τώρα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Με το κλείσιμο των καταστημάτων η Τράπεζα θα χάσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ χαμηλότοκες καταθέσεις σε μια συγκυρία που βρίσκει με δυσκολία το κάθε ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, όπως καταγγέλλεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η ανύπαρκτη συνέπεια των λόγων της Διοίκησης και η κραυγαλέα έλλειψη επιχειρηματικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, οι διοικούντες καταργούν καταστήματα που πριν λίγες ημέρες προκήρυξαν και τοποθέτησαν διευθυντές,  ενώ με πλήρη μυστικότητα λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις,  χωρίς καμία ενημέρωση του Συλλόγου και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Ήδη οι κάτοικοι και φορείς των περιοχών που κλείνουν τα καταστήματα της ΑΤΕ έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης, αντιδρώντας στο κλείσιμο και εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγανακτησή τους για την σταδιακή και συνεχή αποψίλωση των περιοχών τους από υπηρεσίες.

Κιʼ αυτό γιατί το κλείσιμο των καταστημάτων της ΑΤΕ έρχεται σε συνέχεια  του κλεισίματος των καταστημάτων του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ των Δ.Ο.Υ, του δικτύου του ΟΣΕ, του καλλικρατικού αρμαγεδώνα και έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του κοινωνικού ιστού μεγάλων τμημάτων της ελληνικής περιφέρειας και τη δραματική χειροτέρευση της ζωής των κατοίκων της.

Επειδή το κλείσιμο των καταστημάτων της Τράπεζας είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομική και κοινωνική ζωή μεγάλων τμημάτων της χώρας, αλλά και για την ίδια την τράπεζα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει , προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να μην ταλαιπωρούνται στο μέλλον, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της περιοχών που εξυπηρετούν;

2.Με βάση ποια οικονομοτεχνική μελέτη η Διοίκηση της ΑΤΕ, προχωρά στο κλείσιμο των παραπάνω καταστημάτων; Έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις στην ίδια την τράπεζα, αλλά και στην οικονομική, κοινωνική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας από αυτές τις επιλογές;

3.Σκοπεύει,αντί να προχωρά στη συρρίκνωση και την παράδοση τραπεζικού έργου της ΑΤΕ στους ιδιώτες, να περιφρουρήσει το μέλλον της τράπεζας, ως δημόσιας επιχείρησης και να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, σε σύνταξη αναπτυξιακού επιχειρησιακού σχεδίου με νέες επενδύσεις και διεύρυνση δραστηριοτήτων ,προς όφελος της ίδιας της τράπεζας, του κοινωνικού συνόλου και της χώρας;

Επίσης παρακαλώ όπως καταθέσετε στη Βουλή:

1.Την οικονομοτεχνική μελέτη με βάση την οποία η Διοίκηση της ΑΤΕ προχωρά στο κλείσιμο των 15 αναφερομένων καταστημάτων.

2.Την απόφαση του Δ.Σ της ΑΤΕ που αναφέρεται σε ποια καταστήματα θα κλείσουν, καθώς και την αιτιολογία για το κλείσιμο του καθενός ξεχωριστά.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης