ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/06/2011

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»




δείτε το βίντεο


  • Με επιχείρημα τη «σωτηρία της πατρίδας», πωλείται η ίδια η πατρίδα.
  • Να πείσετε τον Πρωθυπουργό να ξαναπαραιτηθεί μπας και την πάρουμε την 5η δόση χωρίς να οδηγηθούμε σʼ αυτό το ναυάγιο
  • Στο χρεοστάσιο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια αν υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο
  • Φεύγουν από τη χώρα οι καταθέσεις και αποταμιεύσεις και υπερδιογκώνουμε το δανεισμό
  • Δώστε μετοχές του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι σε 6 μήνες, σε 10 μήνες σε 1,5 χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι συντάξεις
  • Η εθνική συναίνεση και ομοψυχία υπάρχει έξω, υπάρχει στο λαό
  • Ο ελληνικός λαός λέει όχι σε αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός λέει ναι στην αξιοπρέπεια και στην ελπίδα

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έχω την αίσθηση ότι τούτη την ώρα δεν είναι σωστό το τάιμινγκ, δεν είναι σωστή η συγκυρία να εκφράσουμε από τούτο δω το βήμα ή τις αντιρρήσεις μας με τις σημαίες και τα αιτήματα που ο καθένας επιλέγει να εκφραστεί. Και αυτό γιατί από ό,τι και εγώ πληροφορούμαι, αυτή την ώρα, έξω από τη Βουλή χιλιάδες συμπολίτες μας ανεξαρτήτως χρώματος σημαίας που επιλέγουν να σηκώνουν δέχονται επίθεση με χημικά –αναίτια– από ό,τι πληροφορούμαι, αυτοί οι οποίοι πετάνε πέτρες είναι αυτοί που συνεργάζονται μια χαρά, κάθε φορά που υπάρχει επιλογή. Αυτοί οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα πιάστηκαν από το φωτογραφικό φακό να αφήνουν ρόπαλα στα σημεία που συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές και δεν υπήρξε καμία ΕΔΕ για να δούμε τι είναι αυτοί, ποιοι είναι αυτοί οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι.

Το γνωστό έργο προκειμένου να υπερασπιστούν την εξουσία που όταν η εξουσία αισθάνεται την ανασφάλεια του λαού που βγαίνει στο δρόμο και την αμφισβητεί επιλέγει και χρησιμοποιεί τη βία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος –όσον αφορά τον εφαρμοστικό νόμο– εκχωρείται ο δημόσιος πλούτος της χώρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου και μάλιστα με την επίκληση του «πατριωτισμού» και με επιχείρημα τη «σωτηρία της πατρίδας», πωλείται η ίδια η πατρίδα.

Βεβαίως, η βαρβαρότητα δεν έχει επιχειρήματα, μονάχα μεταφυσικού χαρακτήρα εκκλήσεις και απειλές, έχει η βαρβαρότητα.

Και εγώ σας ερωτώ, σε τρεις μήνες όπου πάλι θα δούμε το ίδιο έργο που θα διακυβεύεται η 6η δόση τι επιχειρήματα θα έλθετε να μας πείτε. Τα ίδια που μας είπατε και ένα χρόνο πριν για να κερδίσετε την ψήφο της πλειοψηφίας για το μνημόνιο; Τα ίδια που μας λέτε τώρα για το μεσοπρόθεσμο; Μα οι ίδιοι –αυτοί που εκβιάζουν– ότι δεν θα πάρουμε την 5η δόση δεν είναι αυτοί, κύριοι της κυβέρνησης, που στις 15 του Ιούνη για όσο χρονικό διάστημα η χώρα δεν είχε πρωθυπουργό διότι είχε καταθέσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι ίδιοι δε λέγανε δημόσια ότι θα πάρουμε την 5η δόση; Ο κ. Αλτάφας δε βγήκε και είπε ότι θα πάρουμε την 5η δόση; Μήπως δηλαδή είναι καλύτερο αντί να ψηφίσετε, όπως λέτε πολλοί και κατά παράβαση της ιδεολογίας σας, ή της συνείδησής σας, αυτό το νομοσχέδιο που εκποιεί το δημόσιο πλούτο, που οδηγεί την κοινωνία σε πτώχευση, μήπως είναι καλύτερα να πείσετε τον Πρωθυπουργό να ξαναπαραιτηθεί μπας και την πάρουμε την 5η δόση χωρίς να οδηγηθούμε σʼ αυτό το ναυάγιο;

Ξέρω ότι οι ειρωνείες σας και οι ακρότητές σας είναι ο μόνος τρόπος για να απαντήσετε στα επιχειρήματα διότι δεν έχετε επιχειρήματα, όμως να ξέρετε ότι οι μέρες που με περισσή φαυλότητα μπορείτε να ξεγελάτε, να κοροϊδεύετε και να ειρωνεύεστε τον ελληνικό λαό είναι μετρημένες.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί διότι δε σας απειλεί ο Τσίπρας, οι ψηφοφόροι σας, σας απειλούν τους οποίους κοροϊδέψατε, τους οποίους οδηγείτε σε ένα μαρτύριο –όλους αυτούς τους μήνες– και οι οποίοι έρχονται και σας ζητάνε το λόγο. Και ερωτώ, τι θα συμβεί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όταν θα έλθει η ώρα της 6ης δόσης –της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας– τι πρέπει δηλαδή να γίνει σʼ αυτή τη χώρα, εσείς που ειρωνεύεστε, για να πείτε ένα «ως εδώ», «φτάνει πια», «έχουμε κόκκινες γραμμές». Τι πρέπει να συμβεί;

Στα πόσα εκατομμύρια ανέργους, το καίτε το ρεζερβουάρ;  

Στα πόσα εκατομμύρια φτωχούς μπορείτε να πείτε «ως εδώ»;

Μέχρι πού ορίζεται η δική σας αξιοπρέπεια και ηθική; Στα πόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής πρέπει να πουληθούν για να πείτε «ως εδώ»;

Λένε κάποιοι και τους ακούω με προσοχή και με συμπάθεια, όχι αυτούς που ειρωνεύονται, οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, Βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ταλαντεύονται, συνειδητά ταλαντεύονται και ειλικρινώς, λένε ότι υπάρχει όντως ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύετε ειλικρινά ότι η πιθανότητα χρεοστασίου έχει να κάνει με τη σημερινή ψηφοφορία; Πιστεύετε ειλικρινά ότι με την υπερψήφιση μέτρων τα οποία θα μας οδηγήσουν στους επόμενους έξι μήνες του 2011, 6,5 δις, δηλαδή 1,1 δις το μήνα, θα αποφύγουμε το χρεοστάσιο;

Πιστεύετε ότι η πιθανότητα χρεοστασίου έχει να κάνει με τις απειλές και τους εκβιασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και βεβαίως εγώ θα έλεγα δεν είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί απειλείτε και εκβιάζετε το λαό.

Ή μήπως η πραγματικότητα είναι ότι στο χρεοστάσιο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια αν υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και σε 5 χρόνια έχουμε χρέος 150% του Α.Ε.Π. και αν ξεπουλήσουμε και τους δημόσιους οργανισμούς.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ποια είναι η απόλυτη εξίσωση της χρεοκοπίας; Γνωρίζετε ποια είναι; Το γεγονός κ. Βενιζέλο –ακούστε με σε αυτό, έχετε πάει να πείσετε τον κ. Κουρουπλή, θέλω μια απάντηση– ξέρετε ποια είναι η απόλυτη εξίσωση της χρεοκοπίας; Ότι το 2010 δανειστήκαμε 38 δις από το μνημόνιο ξέρετε πόσα έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες; 40 δις. φεύγουν από τη χώρα οι καταθέσεις και αποταμιεύσεις και υπερδιογκώνουμε το δανεισμό. Αυτή είναι η απόλυτη εξίσωση του χρεοστασίου.

Και ξέρετε επίσης εσείς που μιλάτε διαρκώς για την πιθανότητα αργεντινοποίησης ποιες είναι οι κινήσεις που μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει για να αποφύγουμε την πιθανότητα αργεντινοποίησης, διότι στην Αργεντινή όλα όσα συνέβησαν δε συνέβησαν με τη στάση πληρωμών αλλά με την κρίση πανικού που ξέσπασε όταν έσπευδαν οι καταθέτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και σεις σε τέτοιου είδους κρίσεις πανικού μας οδηγείτε με τα μέτρα που παίρνετε αλλά και με τις ανεύθυνες δηλώσεις και στάσεις σας, όλο αυτό το διάστημα. Και δεν υπερασπίζομαι εδώ τις τράπεζες, ίσα-ίσα τις καταθέσεις του απλού κόσμου θέλω να υπερασπιστώ που δουλέψανε όλη τους τη ζωή και κοντεύουν να τις χάσουν.

Ξέρετε λοιπόν, πως μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία;  Όχι ψηφίζοντας αυτό, αλλά πηγαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητώντας ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, ζητώντας ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων, το κάνει η Ισλανδία η οποία μέσα από ένα δημοψήφισμα που ο λαός της είπε όχι –γιατί δεν υπάρχουν μονάχα οι κόκκινες γραμμές των ισχυρών– κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει πολύ καλύτερους όρους στις διαδικασίες του δικού της χρέους, των τραπεζών της δηλαδή προς τους οφειλέτες.

Ζητάτε να δούμε το ζήτημα της χρεοκοπίας και ειλικρινά έχετε αφήσει τα ασφαλιστικά ταμεία να κινδυνεύουν σήμερα με την απόλυτη κατάρρευση; Δηλαδή για τους δανειστές μας έχουμε να δώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ αλλά για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει σάλιο;

Αντί λοιπόν να παίρνετε τέτοια σκληρά μέτρα ύφεσης, λιτότητας, εκποίησης του δημόσιου πλούτου, πάρτε μια σοβαρή απόφαση επιτέλους! Πάρτε τους κερδοφόρους οργανισμούς και αντί να τους εκποιείτε έναντι πινακίου φακής δώστε μετοχές του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι σε 6 μήνες, σε 10 μήνες σε 1,5 χρόνο θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι συντάξεις. Αλλά εσάς δεν σας αφορούν αυτά. Εσείς μόνο να εκβιάζετε να φέρνετε μεταφυσικού χαρακτήρα καταστροφές και να προχωράτε σε μια πολιτική η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Ένα τελευταίο θέλω να σας πω. Τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας εξαντλούνται. Αυτό που μετά βεβαιότητας σας λέω τώρα ότι έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να αντιγυρίσουμε τον εκβιασμό, μέσα από τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η οποία διαδικασία και εξέλιξη θα άνοιγε τη δυνατότητα για άλλους δρόμους σε όλη την Ευρώπη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της κοινωνικής κόλασης. Αυτή τη δυνατότητα μπορεί να μην την έχουμε σε έξι μήνες διότι οι δανειστές μας κερδίζουν κρίσιμο χρόνο να ξεφορτωθούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και να μας οδηγήσουν σε μια ελεγχόμενη –θα την πουν– χρεοκοπία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν πολλοί Βουλευτές οι οποίοι λένε και εγώ τους σέβομαι ότι η συνείδησή τους, τους ορίζει να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Εγώ ειλικρινά τους σέβομαι. Διαφωνώ μαζί τους αλλά σέβομαι αυτούς που θα μου πουν ότι εγώ με το χέρι στην καρδιά το ψηφίζω.

Διότι αν ειλικρινά πιστεύετε ότι θα σώσει τη χώρα ένα πρόγραμμα που θα δώσει νέα πιο ακριβά δάνεια, που θα δώσει νέα λιτότητα, εκποίηση δημόσιου πλούτου. Αν το πιστεύετε κάντε το. Ξέρετε τι δεν ανέχομαι; Κάποιους οι οποίοι μας λένε ότι δεν συμφωνούμε, ότι διαφωνούμε πλήρως, ότι υπερβαίνει τη συνείδησή μας αλλά θα το ψηφίσουμε. Και δε με ενοχλεί αυτό διότι με ενδιαφέρει –δε θα πω ψέματα– η αξιοπρέπεια του καθενός και της καθεμιάς, είναι δικό του ζήτημα, αυτό που πιστεύω ότι δεν έχουν δικαίωμα και πρέπει να σεβαστούν είναι τη νοημοσύνη μας.

Αυτός ο νόμος θα περάσει, αν περάσει μέσα από τις εικόνες των απειλών, της τρομοκρατίας, της βίας, των χημικών στην πλατεία Συντάγματος, της καταστολής, της προβοκάτσιας. Δεν περνάει όμως με τίποτα στον ελληνικό λαό. Και εκεί είναι το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτό το οποίο ζητάτε μετʼ επιτάσεως η εθνική συναίνεση και ομοψυχία. Δεν υπάρχει εδώ βεβαίως, υπάρχει έξω, υπάρχει στο λαό.

Ο ελληνικός λαός λέει όχι σε αυτά τα καταστροφικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός λέει ναι στην αξιοπρέπεια και στην ελπίδα. Αυτός ο αγώνας δε θα καμφθεί ούτε με μια ψηφοφορία, ούτε με απόπειρες προβοκάτσιας και εκβιασμούς. Ο απλός κόσμος σήμερα αγωνίζεται με τη σημαία της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας και είναι έξω για να προστατεύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τους θεσμούς και αυτός ο αγώνας –είτε το θέλετε είτε όχι– θα δικαιωθεί.

Δεν μπορείτε να πάτε μακριά έχοντας όλο το λαό απέναντί σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ