15/03/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Απλήρωτοι οι υπάλληλοι του πρώην ΟΕΕΚ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Μετέωροι και …απλήρωτοι, μετά και την επίσημη τελική ημερομηνία κατάργησης του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) στις 22 Δεκεμβρίου 2010, έχουν μείνει οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) της Κεντρικής Υπηρεσίας των Ι.Ε.Κ. όλης της Ελλάδας.

Οι υπάλληλοι του πρώην ΟΕΕΚ παραμένουν απλήρωτοι επί 3 μήνες, πλην ενός ποσού που τους καταβλήθηκε την 1η Μαρτίου του 2011, κάνοντάς τους να αμφιβάλλουν εάν πρόκειται για «μεταχρονολογημένο» δώρο Χριστουγέννων ή «πρόωρο» δώρο Πάσχα, και όπως είναι λογικό, έχουν καταβληθεί από ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον.

Όπως ορίζει ο Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163 Α/21/09/2010) στην παρ.6 του άρθρου 24, ο ΟΕΕΚ καταργείται από τη μέρα που θα συγκροτείτο το Διοικητικού Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ). Αυτό συνέβη με την Υπουργική Απόφαση 155723/Η/ΦΕΚ 405 Βʼ ΥΟΔΔ/21.12.2010 της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οπότε και επίσημα έπαυσε η λειτουργία του ΟΕΕΚ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι δόκιμοι και οι μόνιμοι υπάλληλοι, καθώς και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ του Ο.Ε.Ε.Κ. μεταφέρονται προσωρινά στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΠΔΒΜΘ και τοποθετούνται μετέπειτα είτε στον ΕΟΠΠ είτε σε άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο σκοτάδι και πλέον φοβούνται ότι υφίσταται κρυφό πρόγραμμα απόλυσής τους. Πολλοί δε από αυτούς έχουν πλέον πολλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις, λόγω της μη καταβολής της μισθοδοσίας τους από το ΥπΠΔΒΜΘ το τελευταίο τρίμηνο έως και σήμερα.

Επειδή στο πλαίσιο της απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα πρώτα θύματα είναι οι εκπαιδευτικοί και απʼ όσο φαίνεται και οι διοικητικοί υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

Επειδή στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης η κατάσταση είναι έκρυθμη εδώ και πολύ καιρό, ενώ αντίστοιχα οι καθηγητές που διδάσκουν σε αυτά έχουν ξεπεράσει έως και 3ετία απλήρωτοι για δεδουλευμένες αποδοχές.

Επειδή επιβεβαιώνεται ότι το Μνημόνιο αλλά και οι –εξαρχής- νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στην Παιδεία, έχουν διαλύσει το δημόσιο χαρακτήρα της,

ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.  Για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί τα νόμιμα δεδουλευμένα στους υπαλλήλους του πρώην ΟΕΕΚ; Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα προτίθεται να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες αποδοχές τους;

2. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των υπαλλήλων του πρώην ΟΕΕΚ στις νέες τους θέσεις; Δεσμεύεται για τη πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη