24/01/2011

Συνάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας - «Η εμπορευματοποίηση της επιστήμης δεν ωφελεί την κοινωνία»

Μία εποικοδομητική συζήτηση όχι μόνο πάνω στο “άνοιγμα” του επαγγέλματος του μηχανικού και την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, αλλά και στη διάταξη του ν/σ περί διατήρησης της βιοποικιλότητας που προβλέπει την αύξηση των ορίων αρτιότητας καθώς και στο ν/σ που πρόκειται να κατατεθεί για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Δημοσίων Έργων, είχε την ευκαιρία να κάνει με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και τους προέδρους της ΕΜΔΥΔΑΣ, του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημ. Έργων, των αρχιτεκτόνων και των χωροτακτών, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Ο πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Ντίνος Διαμάντος ενημέρωσε τη βουλευτή για σειρά θεμάτων που θίγει ή αφήνει εκτός το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ζήτησε αφενός να υποστηριχθούν στη Βουλή οι θέσεις του ΤΕΕ για διατήρηση του Κώδικα Ελαχίστων Αμοιβών, καθώς και για τη θεσμοθέτηση (1) Φορέα Μητρώων Διαβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων και (2) Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων.

Η βουλευτής επανέλαβε ότι εφόσον η βασική στόχευση του ν/σ για τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα είναι να δημιουργήσει στρατιές χαμηλά αμειβόμενων επιστημόνων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταψηφίσει στη Βουλή.

«Το “άνοιγμα” επαγγελμάτων που επί της ουσίας δεν είναι κλειστά, δεν εξυπηρετεί απολύτως καμία έννοια ανταγωνιστικότητας κι ανάπτυξης, επιχείρημα που προτάσσει σήμερα η κυβέρνηση. Αντίθετα, θα διαμορφώσει συνθήκες συγκέντρωσης στην αγορά προς όφελος λίγων και μεγάλων εταιρειών, οι οποίες θα απασχολούν τους νέους κυρίως επιστήμονες για “ψίχουλα”, αφού υπό την απειλή της ανεργίας, θα δέχονται αντίστοιχες ασύμφορες προσφορές εργασίας» σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

«Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει, ακολουθώντας συγκεκριμένες πολιτικές, το επιστημονικό έργο σε εμπορικό προϊόν, που θα υπόκειται στους κανόνες της αδηφάγου –πολλές φορές- ελεύθερης αγοράς. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι υπέρ της κοινωνίας, αλλά προφανώς μόνο ορισμένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Σε αυτό αντιτασσόμαστε και θα λάβουμε κι επίσημα θέση μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου» κατέληξε η βουλευτής.