ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/11/2010

Συζήτηση επίακιρης ερώτησης της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ε.Αμμανατίδου με θέμα: Η ΑΤΕbank στη σκακιέρα των μεταρρυθμίσεων



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΘ΄
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Στο σημείο αυτό θα περάσουμε στην υπʼ αριθμόν 234/23-11-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, εν προκειμένω τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην ΑΤΕ Bank κ.λπ..

Κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, τα σενάρια για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας παίρνουν και δίνουν και το λέω αυτό γιατί μήνες πριν είχαμε το σενάριο της αγοράς της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Τώρα έχουμε έντονα σενάρια, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τι λένε; Ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΑΤΕ Bank κι έτσι προσπαθεί η Κυβέρνηση και η ΑΤΕ να βρει τον κατάλληλο χρόνο για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών.

Αυτό βέβαια έρχεται και σε αντίθεση με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών που φαίνεται να εξετάζει την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με μελλοντική μάλιστα συγχώνευσή τους. Επιπλέον, φαίνεται ότι η δυνατότητα πώλησης εξετάζεται σοβαρά γιατί το κλίμα μετά από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών ως προς τη διαχείριση των δημοσίων ελλειμμάτων και την οικονομική εξυγίανση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έχει αλλάξει.

Αυτό, κύριε Υφυπουργέ, θα φέρει τραγικές εξελίξεις αν  συμβεί. Η Αγροτική Τράπεζα είναι η τράπεζα που στήριζε για χρόνια τους αγρότες. Αυτή τη στιγμή είναι κομβικό το σημείο, που είμαστε. Η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και μάλιστα να ενισχυθεί. Είναι τραγικό για τους αγρότες, για τους εργαζόμενους και για την ίδια τη χώρα.

Αυτό θα φέρει και άλλα δυσάρεστα αποτελέσματα, διότι με αυτά τα δεδομένα επηρεάζονται αρνητικά οι εξελίξεις και συγκεκριμένα η πρόσληψη 730 επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ, που περίμεναν ότι θα απορροφηθούν με ρυθμό «70 κάθε μήνα», όπως είχε υποσχεθεί ο Διοικητής της ΑΤΕ Bank, γεγονός όμως, που αναίρεσε στη συνέχεια, αγνοώντας τις συνταγματικές του υποχρεώσεις που ορίζονται από το ΦΕΚ των διοριστέων. Πιο πριν θέλω να πω ότι ο κ. Πανταλάκης έχει ανακοινώσει τη μείωση κατά 10% των μισθών των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ γιʼ αυτά που μόλις ανέφερα ο κ. Πανταλάκης ανακοίνωσε ότι οι επιτυχόντες της 9Κ/2008 προκήρυξης δεν πρόκειται να προσληφθούν στην ΑΤΕ και το δημόσιο θα αναλάβει την πρόσληψή τους.

Έχουμε καταθέσει με το συνάδελφό μου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ερώτηση στις 4-11-2010 για το θέμα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, μία φοβερά εμπεριστατωμένη ερώτηση και η απάντηση ήρθε μόνον σήμερα το πρωί που την πήραμε από τη Βουλή, ήρθε μόνο από το ΥΠΕΣ, που μας έστειλε το έγγραφο του ΑΣΕΠ.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Σε ανάλογη, όμως, ερώτηση του συναδέλφου του κ. Σταϊκούρα έχει απαντήσει ήδη το Υπουργείο Οικονομικών, βασικά το έγγραφο που απέστειλε η Αγροτική Τράπεζα και τι λέει αυτό: σε αυτό λέει η Αγροτική Τράπεζα: «Σας γνωρίζουμε ότι η άμεση πρόσληψη του υπολοίπου των επιτυχόντων υπερβαίνει τις δυνατότητες της Τράπεζας υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες είναι παντελώς διάφορες όπως τις ισχύουσες κατά το χρόνο προκήρυξης του διαγωνισμού».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κυρία Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, αυτό που θέλω είναι να μου εξηγήσετε πώς παραβιάζεται η συγκεκριμένη διάταξη, διότι η Αγροτική Τράπεζα εξαιρείται από το νόμο με τις προσλήψεις και τους διορισμούς που παγώνουν.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφο για την ερώτηση αυτή που έκανε και που μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε λιγάκι για το μέλλον και την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα ήθελα, όμως, πριν προχωρήσω στην απάντηση να κάνω μία έκκληση προς όλους τους συναδέλφους, επειδή ζούμε σε μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Αναφερόμαστε σε μία τράπεζα, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πολλές φορές όταν υιοθετούμε άκριτα απόψεις που διακινούνται, αλλά δεν έχουν καμία βάσιμη τεκμηρίωση, μπορεί να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι ξεκινούμε από καλές προθέσεις. Γιατί πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το πώς θα στηριχθεί ένας τραπεζικός οργανισμός με μια ιδιαίτερη παράδοση μέσα στη χώρα μας, όπως είναι η ΑΤΕ.

Λέω, λοιπόν, ότι πολύ πριν γίνει η συζήτηση για τη συμφωνία των 110 δισεκατομμυρίων, η ίδια η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας είπε ότι έχει κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και είχε κάνει μία πρόταση προς την Κυβέρνηση και όχι μόνο, που είναι ο βασικός μέτοχος, για πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να αναληφθούν από την μεριά της διοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα. Επομένως, το να προσπαθούμε κάθε φορά να επικαλεσθούμε κάποιον κακό τρίτο, ο οποίος μας υποχρεώνει να κάνουμε μία σειρά από κινήσεις, ούτε το δημόσιο διάλογο βοηθά, αλλά ούτε και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα προβλήματα ήταν γνωστά, επιβεβαιώθηκαν και από το stress test το οποίο έγινε και απλώς πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Θεωρώ ότι η ερώτηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα είχε ετοιμαστεί και είχε κατατεθεί πολύ πριν βγει η χθεσινή ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας, όπου δίνονται απαντήσεις άμεσα στη συγκεκριμένη ερώτηση. Γιατί η συνάδελφος μιλάει για κρυφές συνομιλίες, οι οποίες έχουν σαν στόχο την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ …

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Μα, όταν τα υιοθετείτε και τα φέρνετε μέσα εδώ στη Βουλή προς συζήτηση, ουσιαστικά είναι σαν να λέτε ότι υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι αυτά επιβεβαιώνονται. Στην πραγματικότητα καμία συνομιλία δεν έχει γίνει για ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η Κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι μετά από αυτήν την κρίση θέλουμε να βγούμε με ένα σύστημα τραπεζικό, το οποίο θα είναι υγιές και θωρακισμένο από κεφαλαιακή άποψη. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής τη προσέγγισης που έχουμε γύρω από το ποιο είναι το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, η Αγροτική Τράπεζα προχώρησε χθες σε ανακοίνωση και λέει ότι προχωρούμε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Όπως αντιλαμβάνεσθε, το δημόσιο είναι ένας από τους μετόχους, έχει ανακοινώσει ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και βεβαίως, η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε κιόλας ότι μέρος από αυτά τα χρήματα που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν, για να μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές σε κοινές μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την ελευθερία κινήσεων και επιλογών της Αγροτικής Τράπεζας, θα πρέπει να υπενθυμίσω στους συναδέλφους που θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, ότι οι τράπεζες οι οποίες βρίσκονται κάτω από την ενίσχυση του κράτους στο πλαίσιο που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκ των πραγμάτων ελέγχονται -διότι έχουν πάρει κρατική ενίσχυση- και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βεβαίως, θα πρέπει σε κάποια φάση να παρουσιάσουν και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, για να μη θεωρηθεί ότι αυτή η κρατική ενίσχυση παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Για το άλλο ζήτημα του προσωπικού θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαίτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Σαχινίδη.

Η συνάδελφος κ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Γνωρίζατε, κύριε Υφυπουργέ, ότι αυτή η ερώτηση όντως κατατέθηκε την Τρίτη και χθες ανακοινώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό από τη μεριά σας το θεωρείτε μία δέσμευση. Παρʼ όλα αυτά, όμως, με όσα συμβαίνουν στην Αγροτική Τράπεζα, υπάρχουν και οι ανησυχίες του ήδη υφιστάμενου προσωπικού, στο οποίο ο κ. Πανταλάκης, ανακοινώνει διάφορα μέτρα που θα πάρει. Από εκεί και πέρα, επειδή θα  μου απαντήσετε στην δευτερολογία σας για το προσωπικό και γνωρίζετε ότι εγώ δεν θα έχω μετά το χρόνο για να απαντήσω σε αυτά που εσείς θα μου πείτε, θα πιάσω κατʼ ευθείαν το δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό σε σχέση με το πρώτο.

Αν οι εξελίξεις, όπως λέτε, της Αγροτικής Τράπεζας είναι σε μία πολύ θετική κατεύθυνση και έχουμε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, τι δεσμεύει την Αγροτική Τράπεζα και τον κ. Πανταλάκη να κάνει άμεση υλοποίηση του νόμου και του ΦΕΚ διορισμού και να πάρει κατʼ ευθείαν τους περίπου επτακόσιους επιτυχόντες, τους οποίους εμπαίζει και το Υπουργείο Οικονομικών -γιατί εποπτεύει την Αγροτική Τράπεζα- και το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι μπαλάκι από το ένα Υπουργείο στο άλλο;

Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άνεργοι. Ο λόγος είναι ότι μόλις πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και βγήκαν τα αποτελέσματα των Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. έφυγαν από τις δουλειές τους κάποιοι που το έμαθαν  και κάποιοι οικειοθελώς ενημέρωσαν τους εργοδότες ως όφειλαν και περίμεναν εντός προθεσμιών βάσει του νόμου να τους απορροφήσει η τράπεζα. Σήμερα είναι σε μία δραματική κατάσταση.

Υπάρχει και το θέμα της ισότητας. Κάποιοι έχουν προσληφθεί και κάποιοι όχι. Αυτό αγγίζει το θέμα της αρχής της ισότητας, δηλαδή το παραβιάζει. Είναι αυθαίρετη όλη αυτή η διαχείριση από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας και της διοίκησης και θα πρέπει τώρα να μου απαντήσετε ποια θα είναι η δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών ως εποπτεύων Υπουργείο το οποίο θα διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι 740 περίπου επιτυχόντες. Πραγματικά περιμένουν κρεμασμένοι οι περισσότεροι στις τηλεοράσεις, κύριε Υφυπουργέ, την απάντησή σας που θα είναι και μία δέσμευση για το μέλλον τους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Δυστυχώς ο χρόνος μου είναι ελάχιστος όμως θα καταθέσω το υπόμνημα των αδιόριστων επιτυχόντων το οποίο έχει κατατεθεί και στον Πρόεδρο της Βουλής και λέει εμπεριστατωμένα όλα όσα έχουν συμβεί με τη δική τους υπόθεση. θα καταθέσω και τους αριθμούς πρωτοκόλλου και προ το Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Α.Σ.Ε.Π. και στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Σας παρακαλώ να είστε πολύ συγκεκριμένος.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης για να ολοκληρωθεί η ερώτηση.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία συνάδελφε, όπως γνωρίζετε η Αγροτική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Πρακτικά αυτό τι συμβαίνει; Ότι η Αγροτική Τράπεζα, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις δραστηριότητές της και να παραιτηθεί από σειρά δραστηριοτήτων που δεν έχουν σχέση με το κύριο αντικείμενό της.

Θα πρέπει επίσης να επαναπροσδιορίσει αν υπάρχει σκοπιμότητα σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ως προς το περιεχόμενο αλλά εκτός Ελλάδας. Ταυτόχρονα η τράπεζα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματά της θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το κόστος των δαπανών. Άρα, αυτή τη στιγμή ως έχει η τράπεζα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα πρέπει αν έχει συγκεκριμένες ενότητες, τι κάνει με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του εξωτερικού, τι κάνει με μία σειρά από δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον κύριο κορμό των δραστηριοτήτων της τράπεζας και βεβαίως να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά δε το προσωπικό για το οποίο μιλάτε θα πρέπει να αντιληφθείτε και εσείς ότι σε συνθήκες που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική στις ευρύτερες τραπεζικές εργασίες, ο σχεδιασμός που είχε γίνει πριν από 3 χρόνια για την πρόσληψη ενός αριθμού 800, 900 ή και 1000 ατόμων δεν μπορεί να συμβαδίζει με τις ανάγκες της τράπεζας αυτή τη στιγμή.

Τη στιγμή λοιπόν που η τράπεζα αντιμετωπίζει αντικειμενικά προβλήματα είναι δυνατόν να έρχεστε εσείς που ενδιαφέρεστε εδώ και να λέτε να προσλάβει η τράπεζα 700 άτομα; Από πού θα πληρωθούν αυτά τα άτομα που θέλετε εσείς να προσλάβει η τράπεζα; Υπάρχει μήπως αύξηση τραπεζικών εργασιών; Θα μπορέσουν αυτά τα άτομα να οδηγήσουν σε αύξηση των τραπεζικών εργασιών για να επιφορτιστεί η Αγροτική ένα προσωπικό που είχε σχεδιαστεί πριν από 3 χρόνια;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι μέσω Α.Σ.Ε.Π.. Το Υπουργείο Εσωτερικών να τους βάλει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ, κυρία Αμμανατίδου.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να προστατεύουμε την τράπεζα και όχι πώς θα βάλουμε τη τράπεζα να επωμιστεί πρόσθετα βάρη, αφού δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τα απορροφήσει έτσι ώστε να βοηθηθεί η τράπεζα στην κατάσταση που βρίσκεται.

Γιʼ αυτό και η διοίκηση της τράπεζας ενεργώντας υπεύθυνα είπε «εμείς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να απορροφήσουμε αυτό το προσωπικό διότι αυτό θα δυναμιτίσει τις προοπτικές της τράπεζας» και αναζητά τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι αυθαίρετη όμως, κύριε Σαχινίδη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ