17/11/2010

Το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια παραβιάζει την Κοινοτική Νομοθεσία - Ερώτηση Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν

«Το μηχανογραφικό δελτίο που καλούνται να συμπληρώσουν οι μαθητές για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το οποίο απαγορεύει την πρόσβαση των ΑμεΑ σε σχολές, αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής επισημαίνει  ότι παραβιάζεται η Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου που προστατεύει τα άτομα  με αναπηρία από τις διακρίσεις και η οποία προβλέπει «την πρόσβαση (αυτών των ατόμων) σε όλα τα είδη και επίπεδα επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, συμπεριλαμβανόμενης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής πείρας».

Ο Νίκος Χουντής με αφορμή το γεγονός αυτό και την ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν στην οποία αφού αναφέρει τον «αναιτιολόγητο και ενάντια σε κάθε επιστημονική, κοινωνική, ανθρώπινη λογική του ηθικού και του δικαίου» αποκλεισμό μέσω του μηχανογραφικού δελτίου στην ανωτάτη εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας,  ώστε να αποσυρθεί τον συγκεκριμένο μηχανογραφικό δελτίο, που αποτελεί «διάκριση» σε βάρος των ΑμεΑ.