16/11/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη: Η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) μεθοδεύει απροκάλυπτα την απόλυση του Ράπτη Λάμπρου, για την συνδικαλιστική του δράση

Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης - Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στο ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης(10/11/2010) του Συλλόγου Υπαλλήλων Ε.Σ.Ρ.  αναφέρεται ότι μεθοδεύεται η απόλυσή του Ράπτη Λάμπρου «με ανούσιες και χαλκευμένες κατηγορίες από τη διοίκηση του Ε.Σ.Ρ.».

Πιό συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει ότι, ο πρόεδρος και η διοίκηση του Ε.Σ.Ρ προχωρούν με σπουδή και συνοπτικές διαδικασίες στη μη μονιμοποίηση και ουσιαστικά στην απόλυση του αντιπροέδρου του Συλλόγου εργαζομένων και μέλους της διοίκησης (αναπληρωτή γραμματέα) της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών(ΟΕΑΑ).Ο εργαζόμενος προσλήφθηκε στο ΕΣΡ τον Νοέμβριο του 2008 ως ειδικός επιστήμονας με τις προϋποθέσεις και τα τυπικά προσόντα σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕΠ και εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου .

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που διατυπώνονται στο ψήφισμα, η διοίκηση διώκει τον εργαζόμενο για την συνδικαλιστική του δραστηριότητα διότι:

Α)Υπερασπίσθηκε τόσο μεμονωμένα όσο και υπό την συνδικαλιστική του ιδιότητα, το αυτονόητο, δηλαδή το επαγγελματικό και επιστημονικό αντικείμενο της ειδικότητάς του για το οποίο και προσλήφθηκε (ηλεκτρολόγος μηχανικός ειδικός στις τηλεπικοινωνίες).

Β) Κράτησε σταθερά ευσυνείδητη στάση αρνούμενος να υπογράψει για την καλή λειτουργία έργων που δεν έχει τον έλεγχο και την αρμοδιότητα.

Γ) Επισήμανε συνεχώς και εγγράφως στη διοίκηση σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες του συστήματος «ΠΑΝΟΠΤΗΣ» και κατέθετε εγγράφως προτάσεις και υποδείξεις για την επίλυση αυτών.

Γιʼ αυτή του τη δράση η διοίκηση του Ε.Σ.Ρ., εκμεταλλευόμενη και τη χρονική συγκυρία, επιδιώκει να τον εξοντώσει ηθικά, συνδικαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά με αποκορύφωμα την μεθοδευμένη και προαποφασισμένη απόλυσή του.

Οι ενέργειες αυτές της διοίκησης έχουν προκαλέσει την αντίδραση πλήθους επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων( Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος(ΤΕΕ)-Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων(ΠΣΔΜΗ)-ΟΕΑΑ), οι οποίοι έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους προς αυτόν και έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως προς τη διοίκηση του Ε.Σ.Ρ      .

Επειδή η μη μονιμοποίηση του Λάμπρου Ράπτη είναι παράνομη καταχρηστική και άκυρη και μοναδικό σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο αλλά και να βάλλει ευθέως κατά της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και ελευθερίας του νεοσύστατου συλλόγου και με τον τρόπο αυτό να εκφοβήσει όλους τους εργαζόμενους ώστε να μην αντιδρούν στην παραβίαση θεμελιωδών, κεκτημένων και νομοθετικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Επειδή η διοίκηση του Ε.Σ.Ρ δεν είναι ανεξέλεγκτη για να ειναι υπεράνω των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που διέπουν το προσωπικό.

Ερωτάται η κα. υπουργός

1.    Προτίθεται να ελέγξει δια των αρμοδίων οργάνων τις διοικητικές πράξεις του Ε.Σ.Ρ και εάν παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων από τη διοίκησή του; Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να συμμορφωθεί  με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα;

2.    Θα ελέγξει εάν έχουν βάση τα καταγγελλόμενα από το σύλλογο εργαζομένων για τις ενέργειες τις διοίκησης του Ε.Σ.Ρ σε βάρος  του Λ. Ράπτη,  παίρνοντας υπʼ όψη της την συμπαράσταση που έχει εκδηλωθεί υπέρ του από τους παραπάνω αναφερόμενους φορείς ;

3.    Τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την άμεση αποκατάσταση του Λ. Ράπτη, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα να ζει και να εργάζεται αξιοπρεπώς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης