21/09/2010

Δήλωση Θ.Δρίτσα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

Δήλωση του Θ. Δρίτσα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών  μέλους της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου»  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της την Τρίτη, 21/9/2010

(η δήλωση καταχωρήθηκε στα Πρακτικά)

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία και πολύ περισσότερο οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί δεν μπορεί να απολαμβάνουν καμιά ιδιαίτερη «ασυλία» σχετικά με την υποχρέωση τους να υποβοηθούν στο πλαίσιο της δικής τους ευθύνης το έργο Εξεταστικών και πολύ περισσότερο «Προανακριτικών» Επιτροπών της Βουλής. Την υποχρέωση αυτή έχουν ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως και ο κ. Κ. Σημίτης, όπως και κάθε άλλο πολιτικό πρόσωπο όσο υψηλά και αν είναι τα αξιώματα που έχει υπηρετήσει, εφόσον κριθεί αναγκαία η κλήση τους από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Πέραν των τεράστιων πολιτικών ευθυνών που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. και οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν τη χώρα για τις πολιτικές που υλοποίησαν, πολιτικές που έθρεψαν σκάνδαλα σε βάρος του κοινωνικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, η διερεύνηση μέχρι τέλους των ενδεχόμενων αδικημάτων πρώην κυβερνητικών στελεχών δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζεται ή να μην ενθαρρύνεται. Ταυτόχρονα κάθε συγκυριακή αξιοποίηση αυτών των υποθέσεων από πολιτικές δυνάμεις και ισχυρά συμφέροντα για λόγους σκοπιμότητας, νοθεύει ακόμα και αυτές τις περιορισμένες από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δυνατότητες διερεύνησης και αποπροσανατολίζει, βοηθούσης και της επικοινωνιακής αξιοποίησης, την ελληνική κοινωνία από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει, από τις αιτίες τους και από τις αναγκαίες διεκδικήσεις για την επίλυση τους.

Με σταθερή απόφαση να υπηρετήσουμε και να διεκδικήσουμε τους παραπάνω στόχους μέχρι τέλος, θεωρούμε αναγκαίο μετά την πρόσφατη επίσημη –και με όρκο– κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής της κ. Αικατ. Πελέκη, να κληθεί να καταθέσει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ως μάρτυρας, για να διαφωτίσει το έργο της Επιτροπής».