30/08/2010

Ερώτηση της βουλευτή Η.Διώτη με θέμα: Σε εργασιακή και οικονομική ομηρία οι εργαζόμενοι της ΜΕΛΚΑ στον Περιφερειακό Βόλου

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε γεφύρι της Άρτας έχει μετατραπεί η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Βόλου, ενώ τα εξώδικα μεταξύ της εργολήπτριας εταιρίας ΜΕΛΚΑ και των απλήρωτων εδώ και πολλών μηνών εργαζομένων δίνουν και παίρνουν. Και σε όλη αυτή την κατάσταση το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) αρκείται στο να επισημαίνει ότι έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες έκπτωσης του εργολάβου, ωστόσο αρνείται συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, για να εξηγήσει ποιο θα είναι το μέλλον του ημιτελούς έργου.

Οι 60 εργαζόμενοι του εργοταξίου του Βόλου, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, υπερωρίες, επιδόματα αδειών, αναδρομικά από τον περασμένο Μάρτιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, σε μια εποχή που η σκιά των αποφάσεων της κυβέρνησης και της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) έχει πέσει βαριά πάνω από την χώρα. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο Βόλος δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί τους στα εργοτάξια της Θήβας, της Καλαμάτας, της Καλαμπάκας αλλά και της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι, που μετρούν ένα μήνα σε επίσχεση εργασίας και ήδη έχουν λάβει εξώδικο από την εταιρία, με το οποίο ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική –στο οποίο και έχουν απαντήσει επίσης με εξώδικο-, προσέφυγαν στον Εισαγγελέα προκειμένου να λάβουν μέρος των οφειλομένων χρημάτων, καθώς η ΜΕΛΚΑ αρνείται να καταθέσει την κατάσταση των οφειλών της προς την προϊσταμένη αρχή της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κάρλας. Η Υπηρεσία χρωστά στην εταιρία ποσό περίπου 58.000 ευρώ, το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθεί, με εισαγγελική παρέμβαση, σε αυτούς. Εκτός αυτού, με συμβολική κατάληψη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ζήτησαν την παρέμβαση του νομάρχη προς το ΥΠΟΜΕΔΙ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκκρεμεί νέα τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 2 Σεπτεμβρίου.

Επειδή η εργασιακή και οικονομική ομηρία των εργαζομένων της ΜΕΛΚΑ στο εργοτάξιο του Περιφερειακού Βόλου συνεχίζεται, ενώ το έργο έχει περιέλθει σε τέλμα.

Επειδή η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι εκρηκτική, με την ανεργία να έχει ανέλθει στο 11%, ενώ ειδικότερα η Μαγνησία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καθώς δεκάδες βιομηχανίες και επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε σωρεία απολύσεων τους τελευταίους μήνες.

Επειδή το υπουργείο Υποδομών κωφεύει και σε σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί από τη ΝΑΜ, το οποίο δεν έχει έως σήμερα απαντηθεί.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Θα πραγματοποιήσει το ΥΠΟΜΕΔΙ συνάντηση με τους τοπικούς φορείς;

2.    Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα προχωρά η διαδικασία έκπτωσης του σημερινού εργολάβου και πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης νέου, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες του πολύπαθου έργου;

3.    Θα επιβάλλουν κυρώσεις και εάν ναι, ποιες, στην εταιρία που αρνείται να επικυρώσει τον κατάλογο των οφειλών της προς τους εργαζομένους;

4.    Τι σκοπεύουν να πράξουν τα υπουργεία ώστε να διασφαλίσουν την άμεση και πλήρη αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων στους εργαζομένους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη