26/07/2010

Συνέντευξη Δημ. Στρατούλη στο "Κανάλι 1"

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1 του Πειραιά» (Βασίλης Σκουρής – Μαριτίνα Ζαφειριάδου) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

- Σήμερα μπήκαμε στο ενημερωτικό portal με την ονομασία iskra. Τι είναι αυτό;

Είναι ένα αριστερό ενημερωτικό portal, που επιδιώκει την κριτική παρουσίαση των γεγονότων και των ειδήσεων από τη σκοπιά των αξιών της Αριστεράς, τον ιδεολογικό - πολιτικό διάλογο  και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

- Γιατί έχει αυτή την ονομασία;

Ιskra σημαίνει σπίθα. Και όπως γνωρίζετε αρκεί πάντα μία μικρή σπίθα για να βάλει φωτιά στη σκοτεινή κοιλάδα.

- Πως σχολιάζετε την υποψηφιότητα του κυρίου Αλαβάνου στην περιφέρεια Αττικής;

Δεν γνωρίζω, εάν υπάρχει πράγματι υποψηφιότητα του Αλέκου, γιατί δεν έχει κατατεθεί μία τέτοια πρόταση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που χρειάζεται - ιδιαιτέρα στις σημερινές έκτακτες για το λαό συνθήκες - δεν είναι οι μεμονωμένες υποψηφιότητες ή η εκδήλωση προθέσεων για υποψηφιότητες, αλλά η οργανωμένη συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σε κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης να καταλήξουμε σε υποψηφίους/ες, που να μπορούν να συσπειρώσουν κατ’ αρχή ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά δεύτερο ένα ευρύ μέτωπο αντίστασης στο μνημόνιο, στα αντικοινωνικά κυβερνητικά μέτρα, στον Καλλικράτη και να προκαλέσουν ρήγματα στην επιρροή του κυβερνητικού κόμματος.

- Θα μπορούσε να έχει αυτά τα κριτήρια ο κύριος Αλαβάνος;

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αρμόδιο συλλογικό όργανο που μπορεί αυτό να το εκτιμήσει όχι μόνο για τον Αλέκο αλλά για οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε έχουν τη θεμιτή φιλοδοξία να είναι επικεφαλής σε ψηφοδέλτιο που θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές.

- Θα μπορούσε να είναι η κυρία Σακοράφα;

Αν και δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να απαντήσω, ναι, Θα μπορούσε να είναι η κυρία Σακοράφα και οποιοδήποτε στέλεχος του ή προσωπικότητα από τον προοδευτικό χώρο συγκρούστηκε έμπρακτα και δημοσίως με το μνημόνιο και τις κυβερνητικές πολιτικές, εφόσον βέβαια αυτό συζητηθεί και συμφωνηθεί συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Εάν όμως κάποιος κατεβεί υποψήφιος χωρίς να ρωτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τότε αυτή η υποψηφιότητα δεν θα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Ακόμα κι αν είναι ο κ. Αλαβάνος;

Ακόμα κι αν είμαι εγώ ο ίδιος.

- Θα αλλάξει τα πράγματα ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός;

Όχι θα είναι σαν «να αλλάξει το ρούχα του ο Μανωλιός και τα φορέσει αλλιώς», αφού και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα εφαρμόζει απαρέγκλιτα το αντιδραστικό μνημόνιο.

- Η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη που πέρασε από τη χώρα μετά το 1974;

Αναντίρρητα ναι, γιατί με το μνημόνιο που υπέγραψε με το ΔΝΤ και την ΕΕ μετέτρεψε τη χώρα μας σε μπανανία της Ευρώπης και το λαό μας σε πειραματόζωο, μη διστάζοντας μάλιστα να παραβιάζει ωμά ακόμα κι αυτό το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να περάσει την κατεδάφιση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων καθώς και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

- Ναι αλλά στην κατάσταση αυτή μας έφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις…

Σύμφωνοι, αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν γεννήθηκε από παρθενογένεση. Ο κύριος Παπανδρέου και πολλοί Υπουργοί ήταν μέλη αυτών των κυβερνήσεων. Επίσης σήμερα το 90% των πολιτών λέει στις δημοσκοπήσεις αυτό που έλεγε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή υπήρχε άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση χωρίς την προσφυγή στην τρόικα και «χωρίς να πληρώσουν το βαρκάρη» τα λαϊκά στρώματα.