20/07/2010

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Π.Λαφαζάνη: Στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών, το Κράτος και η Δημόσια Διοίκηση

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 05.07.2010, έχει ήδη ξεκινήσει στο Υπουργείο Οικονομικών η δραστηριοποίηση ελεγκτικών εταιρειών στις διαδικασίες ελέγχου των δαπανών του Υπουργείου. Σύμφωνα με την ίδια συνέντευξη η δραστηριοποίηση αυτή των ελεγκτικών εταιρειών θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Υπουργεία και σε όλους τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κλπ).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι συγκεκριμένες εξελίξεις, αποτελούν την εφαρμογή των προβλεπομένων τόσο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και στο γνωστό «Μνημόνιο» που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την «τρόικα». Διακηρυγμένος σκοπός της σχετικής συμφωνίας κυβέρνησης – ελεγκτικών εταιρειών  είναι ο έλεγχος της ορθής εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και η έκδοση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μηνιαίων δελτίων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η σχετική συμφωνία αφορά τις πολυεθνικές εταιρείες Deloite &  Touche, Ernst and Young, KPMG, Price Waterhouse Coopers καθώς και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ). Όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες εταιρείες φημίζονται τόσο για την υψηλή τιμολόγηση των υπηρεσιών τους όσο και για τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας», στις οποίες υποβάλλονται οι υπάλληλοί τους.

Ουσιαστικά με τη νέο-αποικιοκρατική αυτή συμφωνία,  οι πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν αρμοδιότητες οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων, των παραρτημάτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα σε κάθε υπουργείο), καθώς και στελεχών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει το γεγονός πως στην Ελλάδα της "τρόικα", ακόμα και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που αποτελεί μια από τις βασικές αρμοδιότητες του κρατικού μηχανισμού,  θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα τη στιγμή που οι προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του “Μνημονίου". Με άλλα λόγια το κράτος δεν έχει λεφτά για να στελεχώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων αλλά έχει λεφτά προκειμένου να πληρώσει αδρά πολυεθνικές εταιρείες, ώστε αυτές να αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητές του.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες των ελεγκτικών εταιρειών  που δραστηριοποιούνται στο Υπουργείο Οικονομικών και που θα δραστηριοποιηθούν στο μέλλον και σε άλλους φορείς του στενού αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα;

2.    Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει τις ως άνω αρμοδιότητες σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι στις υπηρεσίες και στο τακτικό προσωπικό του Δημοσίου;

3.    Ποιες είναι οι αμοιβές των ως άνω εταιρειών, ποια είναι η διάρκεια της σχετικής συμφωνίας της κυβέρνησης με αυτές και πιο το εργασιακό καθεστώς όσων απασχολούνται σε αυτές;

Τέλος, παρακαλείται όπως καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή:

• Το πλήρες κείμενο μαζί με τα σχετικά παραρτήματα της συμφωνίας (ή των συμφωνιών) της ελληνικής κυβέρνησης με  ελεγκτικές εταιρείες.

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης