22/06/2010

Ερώτηση και ΑΚΕ Π.Λαφαζάνη για ομολογία Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η διάσωση των Ευρώπαϊκών Tραπεζών έγινε χάρη στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και κόστισαν αμύθητα ποσά

Ο Π.Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ.Υπουργό Οικονομικών και την κα Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότηας και Ναυτιλίας και μέσω αυτών στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και στο Σύστημα Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, με θέμα: Η ομολογία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διεσώθησαν χάρη στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες, μαζί με τις δημόσιες παρεμβάσεις, κόστισαν αμύθητα ποσά.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς:

- τον κύριο Υπουργό Οικονομικών

- την κυρία Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Και μέσω αυτών:

στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

και στο Σύστημα Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών

Θέμα: Η ομολογία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διεσώθησαν χάρη στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες, μαζί με τις δημόσιες παρεμβάσεις, κόστισαν αμύθητα ποσά.

Όπως παραδέχτηκε ευθέως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, όλες οι εμπορικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει εάν δεν είχαν λάβει χώρα οι σχετικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, πρώτιστο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, ήταν η διάσωση των εμπορικών τραπεζών. Τα ποσά τα οποία διατέθηκαν και διατίθενται ακόμα, είναι πραγματικά αμύθητα, της τάξης των εκατοντάδων δις ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές έλαβαν και λαμβάνουν πολλές μορφές. Επιγραμματικά αυτές είναι: η απεριόριστη παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες από την ΕΚΤ, τα κρατικά πακέτα διάσωσης και ενίσχυσης των Τραπεζών (όπως το περίφημο πακέτο των ?28 δις στην Ελλάδα) και τέλος, πρόσφατα, οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να «καθαρίσουν» οι τραπεζικοί ισολογισμοί από ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, και η Πορτογαλία. Εσχάτως δε, δημοσιεύματα του Τύπου ισχυρίζονται ότι η ΕΚΤ στα πλαίσια των πράξεων παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα παραλαμβάνει ως ενέχυρο από τις ελληνικές τράπεζες τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα αποτιμά όχι στις τρέχουσες αγοραίες τιμές τους αλλά σε τιμές ανάλογες με αυτές που ίσχυαν στις δευτερογενείς αγορές τίτλων κατά τον μήνα Απρίλιο.

Κανείς, όμως, ούτε από την Ε.Ε., ούτε από την ΕΚΤ, ούτε από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών δεν φαίνεται να απασχολείται με το σημαντικότερο. Δηλαδή τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διασωθούν οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους, από τη στιγμή που οι ίδιοι, πέραν των άλλων, μέσω των τυχοδιωκτικών «επενδυτικών» πρακτικών τους, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι τόσο για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση όσο και για τις σημερινές δυσκολίες τους. Επίσης, κανείς δεν επερωτά τη σκοπιμότητα των σχετικών ενισχύσεων καθώς παρόλα τα υπέρογκα ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι τράπεζες, αυτές συνεχίζουν τις απαράδεκτες επιλογές τους σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών.

Με το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης ξεκίνησαν δειλά – δειλά στους κόλπους της ΕΕ, μια σειρά συζητήσεις με σκοπό την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας. Διακηρυγμένος στόχος αυτών των μηχανισμών ήταν να μπουν κάποια ελάχιστα φρένα στην ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου, χωρίς βέβαια να θιγεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή έστω ο πυρήνας λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών ως κερδοσκοπικών επιχειρήσεων και όχι ως εργαλείων ανάπτυξης. Παρόλα αυτά οι όποιοι σχεδιασμοί στο επίπεδο αυτό έχουν παραπεμφθεί, όπως φαίνεται, στις καλένδες.

Επειδή, ο ελληνικός λαός δικαιούται τουλάχιστον να γνωρίζει το ύψος των κονδυλίων με τα οποία έχει στηριχθεί το ελληνικό, και γενικά το ευρωπαϊκό, τραπεζικό κεφάλαιο αλλά και τους γενικότερους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ για το τραπεζικό σύστημα

Ερωτώνται ο κύριος Υπουργός, η κυρία Υπουργός  και μέσω αυτών ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και το Σύστημα Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών :

1.    Για ποιο λόγο συνεχίζεται η εμμονή της ΕΕ, της ΕΚΤ αλλά και της κυβέρνησης στη διάσωση των εμπορικών τραπεζών, όταν αποδεδειγμένα αυτές αδυνατούν να επιτελέσουν σοβαρό και αποτελεσματικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο;

2.    Σκοπεύουν να προωθήσουν παρεμβάσεις στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παρεμβάσεων αυτών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ;

3.    Κάτω από ποιες ακριβώς διαδικασίες αποτιμά η ΕΚΤ το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία καταθέτουν σε αυτήν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας; Ποιες ακριβώς είναι οι αντίστοιχες διαδικασίες αποτίμησης που ακολουθούνται για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία καταθέτουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες; Ισχύουν τα δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για αποτίμηση αυτών όχι στις τρέχουσες τιμές αγοραίες τιμές αλλά στις αντίστοιχες τιμές του περασμένου Απριλίου;

Τέλος, παρακαλούνται όπως καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:

i.    Ποιο είναι το ύψος των ποσών που έχει διαθέσει συνολικά η ΕΚΤ, μέσων των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διάρκειας 1 εβδομάδας και των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης διάρκειας 1, 3, 6 και 12 μηνών από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα; Ζητούνται τα στοιχεία τόσο συνολικά σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και χωριστά ανά κράτος – μέλος.

ii.    Ζητείται το σημερινό υπόλοιπο των ως άνω ποσών τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και χωριστά ανά κράτος μέλος

iii.    Το ύψος των κονδυλίων που έχει διαθέσει ως σήμερα η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων των κρατών – μελών από τη δευτερογενή αγορά, το συνολικό ύψος των κονδυλίων που προτίθεται να διαθέσει καθώς και τη διάρκεια του συγκεκριμένου «προγράμματος».

iv.    Τα ποσά που έχει διαθέσει για την αγορά κρατικών ομολόγων κάθε χώρας ξεχωριστά καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία ανά κατηγορία αντισυμβαλλόμενων καθώς και την εθνικότητα αυτών (πχ τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κλπ).

v.    Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχει διαθέσει η κυβέρνηση κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ για τη στήριξη των εμπορικών τραπεζών της από τον Ιανουάριο του 2008;

vi.    Τα στοιχεία με το ποιες τράπεζες έχουν επωφεληθεί και μάλιστα με τι ποσά για καθεμιά από τις κατηγορίες των ενισχύσεων που προβλέπει ο Ν. 3723/2008.

vii.    Τα στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές και λοιπές παροχές των Προέδρων, των Διευθυνόντων Συμβούλων και των λοιπών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και των γενικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους, μια προς μια των τραπεζών που έχουν υπαχθεί ως σήμερα στις διατάξεις του Ν. 3723/2008.

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης