ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/04/2010

Ομιλία Θ.Δρίτσα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου: «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»



ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΗ΄

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Συζήτηση στην Ολομέλεια του Σ/Ν «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν θα χαθούν (οι καταθέσεις), κύριε Βορίδη.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βεβαίως και δεν θα χαθούν, κύριε Υπουργέ!

Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε όλοι εδώ. Και το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε όλοι εδώ και πρωτίστως η ελληνική Κυβέρνηση, είναι ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αφήνοντας δημαγωγίες, αφήνοντας λαϊκισμούς, αφήνοντας την Αριστερά μόνη της εκεί που της αξίζει, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, επανερχόμενοι σε αυτό που πρέπει να κάνουμε: Μεγάλες τομές, δημιουργικές, παραγωγικές.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Το ονειρεύεστε. Όνειρο θερινής νυκτός.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Αφήστε, κύριε Δρίτσα.

Η ευθύνη που έχει ο δικός σας ο χώρος για τη σημερινή κατάσταση είναι τεράστια. Και το ελάχιστο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το αναγνωρίζετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζʼ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σοβαρολογείτε τώρα;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχει κοινωνία και η ελληνική και τώρα και πάντα και όλες οι κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη και τώρα πάντα παράγουν κοινωνικές αντιθέσεις. Και αυτές δεν εξαφανίζονται ποτέ, ούτε καν στον σοσιαλισμό που πρεσβεύουμε εμείς. Πάντα αναπαράγονται και πάντα υπάρχουν και εκεί καταξιώνεται η πολιτική. Πως συντίθενται οι αντιθέσεις και πως λύνονται οι αντιθέσεις και πως κάθε πολιτικός φορέας υπερβαίνει αυτές τις αντιθέσεις;

Εδώ, ακριβώς έχουμε την καταρράκωση της πολιτικής που υποτάσσεται απολύτως και αποποιείται το ρόλο της να παρέμβει σʼ αυτές τις αντιθέσεις, για το κοινωνικό σύνολο και υποτάσσεται στα συμφέροντα των ισχυρών. Και αυτό το λέει ρεαλισμό. Αυτό είναι η απαξίωση της πολιτικής, όμως, και στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κερδών των 500 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε τομέα. Αυτές οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2009 είχαν πτώση του τζίρου περίπου 8,5%, 8,7%. Και θα έλεγε κανείς, να η κρίση και άρα φυσιολογικά θα έχουμε και μείωση κερδών. Ξέρετε πόσο αυξήθηκαν τα κέρδη αυτών των 500 εταιρειών; Αυξήθηκαν 335% το 2009. Γιατί; Διότι υπάρχουν 680.000 άνεργοι, γιʼ αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιʼ αυτό κύριοι της Κυβέρνησης.

Εδώ είναι η πολιτική, λοιπόν. Αυτό τι είναι; Επιστήμη; Ρεαλισμός; Αυτό είναι, δηλαδή, από το Θεό; Δεν είναι κοινωνικός συσχετισμός, δεν είναι πολιτική άποψη, δεν είναι πολιτική παρέμβαση; Τι μεγαλύτερη, λοιπόν, απόδειξη θέλουμε, όταν αυτά τα στοιχεία -δεν είναι μόνο αμερικάνικα είναι και ευρωπαϊκά- ότι η κρίση αναπαράγει και αναδιανέμει εισοδήματα εις βάρος των εργαζομένων και των πολλών. Και η Αριστερά στέκεται όρθια σʼ αυτή την λαίλαπα για να πει, κάτω τα χέρια από το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και των εργαζομένων.

Και αυτό θεωρείται πολιτική χάους. Αυτό θεωρείται πολιτική ρομαντικών. Αυτό θεωρείται πολιτική κάποιων που δεν θέλουν να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών. Αν είναι δυνατόν!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο που επικαλείται ο κ. Λοβέρδος και λίγο πριν παρουσίασε την άποψή του ότι είναι ο εξορθολογισμός της πραγματικότητας, είναι υποκριτικό να το λέει κανείς αυτό.

Το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, στη ΓΣΕΕ, στα συνδικάτα δεν έχει κάνει τίποτα για τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας όλα αυτά τα χρόνια. Το πολιτικό ΠΑΣΟΚ το έχει υποβαθμίσει αυτό το ζήτημα απολύτως και έρχεται τώρα το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και επικαλείται την πραγματικότητα, στην οποία το ίδιο το κοινωνικό και το πολιτικό ΠΑΣΟΚ έχει συμβάλει για να δημιουργηθεί. Πάνω σʼ αυτή τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβερνητικό κόμμα, είτε ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ως ισχυρό ελληνικό κόμμα, έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και λέει, εγώ θα εξορθολογήσω τι; Την παγιοποίηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να έχουμε πολιτική ενίσχυσης της σταθερής σχέσης εργασίας ως αναπτυξιακή βάση για το μέλλον. Και αυτά έχουν λύσεις, μπορούν να δουν, αρκεί να δρομολογήσει κανείς αυτή την πολιτική. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος, αλλά χρειάζεται αυτή η κατεύθυνση πολιτικής.

Γιʼ αυτό και σφίγγουν τα χέρια ο κ. Λοβέρδος με τον κ. Βορίδη. Ανατρίχιασα! Ανατρίχιασα όταν του είπε «Μπράβο» του κ. Βορίδη ο κ. Λοβέρδος. Αν είναι δυνατόν!

Η Αριστερά είπε ο κ. Λοβέρδος πρέπει να περιθωριοποιηθεί. Ξέρετε γιατί πράγματι πρέπει να περιθωριοποιηθεί η Αριστερά κατά τον κ. Βορίδη και τον ΛΑΟΣ και κατά τον κ. Καρατζαφέρη; Και συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση. Για να υποταχθεί η κοινωνία! Γιατί, εάν περιθωριοποιηθεί η Αριστερά θα υποταχθεί η κοινωνία. Και θέλετε να μας βγάλετε, τί; Εκτός νόμου; Απάτριδες, συμμορίτες, τί απʼ όλα; Αυτά θυμίζουν την εποχή της Λίζας Λούξεμβουρκ και του Κάρλ Λάμπρεχτ στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

Σας παρακαλούμε! Λογικευτείτε. Ξέρουμε τον πανικό σας. Ξέρουμε την αδυναμία να συλλάβετε τη σοβαρότητα των στιγμών, αλλά μη φτάνετε στην κατάσταση να δημιουργήσετε μια τέτοια ένταση στην ελληνική κοινωνία, εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα.

Περνάω σε αυτό το περίφημο νομοσχέδιο, σε κάποια επιλεκτικά άρθρα που αφορούν τα ζητήματα της υγείας, των φαρμάκων και όλα αυτά, γιατί δεν έχω άλλο χρόνο να αντιμετωπίσω το σύνολο των ρυθμίσεων, πέρα από αυτές τις επισημάνσεις που έκανα.

Στις συντριπτικές κλινικές του ρυθμίσεις στο άρθρο 27 έχουμε πάλι μια παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, αυτή τη φορά στις πολλές –θυμίζω- πάρα πολλές παρατάσεις που έχουν πάρει οι ιδιωτικές κλινικές.

Στο άρθρο 28, στα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών πράγματι υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εν πάση περιπτώσει, όμως, γιατί τους δίνετε αυτό το κέρδος; Δεν καταλαβαίνω. Μεταξύ νοσοκομειακής και αυξημένης χονδρικής τιμής.

Από εκεί και πέρα, στο άρθρο 29 θέλω να κάνω μια επισήμανση.

Δεν είστε η πιο αρμόδια, κυρία Υπουργέ. Λείπουν οι συνάδελφοι σας από το Υπουργείο Εργασίας. Πρέπει, όμως να το επισημάνω:

Στο άρθρο 29 κάνοντας την αλλαγή της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του νόμου 3329/2005 απαλείψατε τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσιοθεραπείας, ως ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν είναι έτσι.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αυτό, εντάξει, δεν θα ενταχθεί στις άλλες ρυθμίσεις αυτού του άρθρου, γιατί ούτε εκείνοι το θέλουν ούτε και εντάσσεται πραγματικά

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το έχουμε διασφαλίσει αυτό.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Το έχετε διασφαλίσει. Ωραία. Χαίρομαι γιʼ αυτό.

Από εκεί και πέρα, οι ρυθμίσεις αυτού του άρθρου που αλλάζουν το άρθρο 13 με το νέο άρθρο 29 αυτού του νόμου και που ρυθμίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν δίνει κάποιες λύσεις. Εδώ όμως, οι σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, οι ιατρικοί σύλλογοι, λένε -έκαναν κάποιες προτάσεις, κάποιες από αυτές έγιναν δεκτές, κάποιες άλλες όχι- το εξής βασικό και δεν είναι στην Αριστερά: «Εμείς θέλουμε επιχειρηματική δραστηριότητα, μόνο από τους γιατρούς, όχι από κεφαλαιούχους που δεν είναι γιατροί».

Έρχεται μια Κυβέρνηση σοσιαλιστική και δίνει σε κεφαλαιούχους δραστηριότητα πεδίων δόμησης λαμπρών. Οι έλεγχοι δε, στη πράξη είναι ασήμαντοι.

Προχωρώ στα φάρμακα.

Κυρία Υπουργέ, αποσύρετε αυτή τη διάταξη. Συνεννοηθείτε με τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Οι φαρμακοποιοί είναι άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά να σας συστήσουν, πως μπορείτε να ελέγξετε και να έχετε πραγματικούς ελέγχους, ακριβείς, να μην πληρώσουν τα γνωστά κορόιδα που θα τους βρούνε πέντε και δέκα και είκοσι κουπόνια στα φαρμακεία τους, των φαρμακοποιών επειδή προεκτέλεσαν μια συνταγή για να εξυπηρετήσουν το ανεπαρκές σύστημα υγείας και δάνεισαν σε ασφαλισμένους φάρμακα για να έρθει την άλλη μέρα ή μετά από δυο μέρες η συνταγή.

Εδώ, δεν υπάρχει διάκριση. Αυτές είναι πρακτικές, τις οποίες της γνωρίζουν. Δεν υπάρχει Υπουργός που να μην έχει δανειστεί φάρμακο από φαρμακείο. Δεν υπάρχει.

Εδώ θα γίνει ο φαρμακοποιός ένοχος με σοβαρότατες συνέπειες για όλα αυτά. Όταν έχουμε μπροστά μας την ανακοστολόγηση που χωλαίνει και ήδη οι επισημάνσεις που είχαμε κάνει δικαιώνονται και ήδη βρίσκεστε σε τεράστια δυσκολία για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Η λίστα –και να δούμε πως τελικά θα γίνει- η μηχανοργάνωση που την έχετε υποσχεθεί και υποτίθεται ότι τρέχει, δηλαδή, όλα εκείνα τα μέτρα που ακόμα και αν δεν συμφωνούμε απόλυτα είναι από αυτά που έχουμε προτείνει στη γενική κατεύθυνση, τα οποία μπορούν να συνεγείρουν το υγιές κομμάτι της κοινωνίας. Και των φαρμακοποιών και των γιατρών και των ασφαλισμένων και να είναι αυτό το κοινωνικό σώμα που θα στηρίξει μέτρα πραγματικής εξυγίανσης και του συστήματος υγείας.

Με τέτοιες ρυθμίσεις δίνετε την εξουσία σε κάποιους μονοπρόσωπους που ανάλογα με το τι επιδράσεις και επιρροές έχουν ή δεν έχουν μπορούν να αυθαιρετήσουν κάλλιστα. Και το έχουν κάνει στο παρελθόν χιλιάδες τέτοια όργανα, εκατοντάδες τέτοια όργανα. Μια κοινωνία στο περιθώριο, το υγιές της κομμάτι ένοχο και κάποιοι πονηροί εξουσιαστές στην εξουσία, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εξυγιάνουν, ενώ είναι οι πιο διαπλεκόμενοι απʼ όλους. Αυτό είναι το σενάριο της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας με την αυστηροποίηση των μέτρων.

Αποσύρετε αυτές τις ρυθμίσεις, θωρακίστε πραγματικά με κοινωνική εγρήγορση το δημόσιο πλούτο και συζητήστε το με τις ενώσεις των φαρμακοποιών όλα αυτά που είπε και η κυρία Υπουργός, πριν η κυρία Ξενογιαννακοπούλου για τη χημική ονομασία στους διαγωνισμούς. Σαράντα χρόνια τα προτείνουν αυτά οι φαρμακοποιοί και όχι μόνο τα προτείνουν, τα διεκδικούν με απεργίες, με συνέδρια, με ένα σωρό πράγματα. Έχετε την εντύπωση ότι όλη η κοινωνία είναι σάπια; Ε, δεν είναι όλοι σάπιοι.

………..

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να κάνω και μια επισήμανση. Δώστε μου δέκα δευτερόλεπτα.

Την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, την οργάνωσε η ΠΝΟ, ελεγχόμενη από πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά. Και είπε για ένα εικοσιτετράωρο το λιμάνι κλείνει και αυτό το περίφημο κρουαζιερόπλοιο με σημαία ευκαιρίας έχει μερικούς δεκάδες εντελώς ανασφάλιστους εργαζόμενους μέσα και μία Κυβέρνηση μπορεί να πει «βρε παιδιά, πάρτε και δέκα Έλληνες, αφού περνάτε από την Ελλάδα και πηγαινοέρχεστε και έχετε συμφέροντα, βάλτε και είκοσι ναυτικούς Έλληνες. Κακό είναι;». Δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό, ούτε καν από την ελληνική πολιτεία. Και πρέπει να κατηγορηθούν οι εργαζόμενοι γιατί κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία μέσα σε μια μέρα.

Ευχαριστώ πολύ.

*******



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ