ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/04/2010

Ομιλία Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στο σ/ν για εργασιακή ασφάλεια (θέματα ΟΑΕΕ-ΟΓΑ)



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΗ΄
Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ

 ΠΡΟΕΥΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, φέρατε ένα νομοθέτημα και περιμένετε να το ψηφίσουμε ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έχει τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», όταν αντί για να εγγυάστε την εργασιακή ασφάλεια και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη στη σταθερή και μόνιμη εργασία, εσείς τί κάνετε; Ελαστικοποιείτε, πέραν των κόκκινων ορίων τις σχέσεις εργασίας και η εργασιακή ασφάλεια μετατίθεται στις καλένδες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ο κ. Τσίπρας, ο Εισηγητής μας, ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, οι συνάδελφοί μου Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τοποθετήθηκαν και άσκησαν δριμύτατη κριτική στο σχέδιο νόμου που φέρατε και είμαστε εδώ -δεν έχουμε δραπετεύσει- για να ακουστούν οι προτάσεις μας και οι θέσεις μας, οι οποίες ακουμπούν τα πραγματικά προβλήματα που διαδραματίζονται στην ελληνική κοινωνία.

Τελικά, μήπως, κύριοι της Κυβέρνησης ,δραπετεύετε εσείς από τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία είναι τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, η οικονομική κατάρρευση της χώρας και αν θυμάστε εσείς το είπατε -τοποθετηθήκατε εδώ- ότι το 2008, εμείς είχαμε κάνει αυτές τις διαπιστώσεις και το είπαμε και το 2009.

Τελικά στην προεκλογική όμως, περίοδο παρουσιάζετε μία εικόνα, την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας και τώρα μας έχετε οδηγήσει στη λαιμητόμο των τριών λεπίδων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εδώ, όχι για να μας δώσει, αλλά για να μας καρατομήσει. Προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες ότι είναι για το καλό τους. Δεν είναι αστείο, αν όχι τραγικό; Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταψήφισε επί της αρχής το σχέδιο νόμου, γιατί τα θετικά του σημεία, όπως είναι οι Επιτροπές για την αναπηρία και κάποια πολύ ελάχιστα σημεία στα εργασιακά είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Ακόμα και τα ιατρικά που μπήκαν μέσα, υποβαθμίστηκαν σ αυτό το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά.

Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε. Επειδή ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους εδώ μέσα ας συνηγορήσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑ.Ο.Σ. σε αυτά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, άρα περικόπτουν και ζωές, ζωές των συμπολιτών μας, των παιδιών μας. Ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Πού να βάλουμε πλάτη, σε τι να συνηγορήσουμε; Σε αυτά που προσβάλλουν τους εργαζόμενους; Δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Για το σχέδιο νόμου αυτό εγώ θέλω να αναφερθώ στο άρθρο 26 που προηγουμένως κύριε Υπουργέ, το κάνατε άρθρο 25 με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, το οποίο είχε έρθει ως τροπολογία στην επιτροπή και συμπεριλήφθηκε στα άρθρα του παρόντος σχεδίου νόμου. Αναφέρεται στα θέματα ΟΑΕΕ-ΟΓΑ. Εμείς ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταθέσει και μια σχετική ερώτηση για τη μη σύννομη κατά τον Συνήγορο του Πολίτη εγκύκλιο του ΟΑΕΕ την 113 του 2009 και περιμένουμε και απάντηση.

Κύριε Υπουργέ, για να παραμείνει ο πληθυσμός στην επαρχία και στα μικρά νησιά υπήρχε ρύθμιση για μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων ή κάτω των χιλίων κατοίκων σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορινθίας ή κάτω των τριών χιλιάδων εκατό κατοίκων σε νησιωτικές περιοχές. Έδινε τη δυνατότητα αυτοί οι επαγγελματίες να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ όταν ο μέσος όρος των τελευταίων τριών ετών φόρου εισοδήματος βάσει των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ήταν έως το πεντακοσιαπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Σήμερα είναι τριάντα τρία και κάτι ψιλά το ημερομίσθιο και είναι καθηλωμένοι οι βασικοί μισθοί. Τώρα εσείς έρχεστε και το «πεντακοσιαπλάσιο» το κάνετε τετρακοσιαπλάσιο, δηλαδή κατεβάζετε από 16.725 ευρώ σε 13.216 ευρώ για να είναι κάποιος επαγγελματίας σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, ασφαλισμένος στον ΟΓΑ αλλιώς φεύγει και μετατίθεται στον ΟΑΕΕ.

Γνωρίζετε ότι αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στον ΟΓΑ η ασφάλισή του αν είναι στην πρώτη κατηγορία είναι γύρω στα 450 με 500 ευρώ το χρόνο. Αν όμως πάει στον ΟΑΕΕ κατευθείαν γίνεται έξι φορές παραπάνω. Μπορεί να αντέξει μια μικρή επιχείρηση που έχει χαμηλά εισοδήματα και με τους άλλους τους φόρους που έχετε αυξήσει, τα καύσιμα, τη Δ.Ε.Η., τις αυξήσεις του Φ.Π.Α.; Πώς μπορεί να αντέξει μια μικρομεσαία επιχείρηση σε αυτές τις περιοχές; Δόθηκε η δυνατότητα να είναι στον ΟΓΑ για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα.

Αν τώρα υπάρχει και μια αγροτική δραστηριότητα τότε θα πρέπει να είναι το 50% και πλέον από αγροτικό εισόδημα. εδώ γίνεται κάτι απίστευτο. Προχθές είχαμε την κυρία Μπατζελή μέσα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να μας αναφέρει ότι θα καταθέσει το μητρώο αγροτών και εκεί έλεγε ότι όσοι έχουν πάνω από 35% αγροτικό εισόδημα, τότε εντάσσονται στο μητρώο αγροτών και είναι στον ΟΓΑ. Εδώ μας λέτε ότι πρέπει να είναι πάνω από το 50% το αγροτικό εισόδημα, αλλιώς πάνε στον ΟΑΕΕ. Συνεννοηθείτε στο κάτω-κάτω είστε Υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης.

Αν κάποιος που διανύει το τελευταίο διάστημα πριν τη συνταξιοδότησή του και πριν ήταν στο Ι.Κ.Α. και τώρα κάνει μια επαγγελματική δραστηριότητα και εντάσσεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ ανατρέξει στο νομοσχέδιο, εδώ τίθεται ένα θέμα. Αν είναι στο παρά πέντε να βγει στην σύνταξη αυτός ο συμπολίτης μας τι γίνεται με τη διαδοχική του ασφάλιση; Με ποια όρια θα βγει; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτός στη σύνταξή του; Υπάρχει και ένα πίσω-μπρος με την τριετία των εισοδηματικών κριτηρίων που μπορεί κάποιος συμπολίτης να πηγαίνει στον ΟΑΕΕ ανά τρία χρόνια και μετά να επαναφέρεται στον ΟΓΑ.

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στο τι τελικά θα πληρώσει γιατί έχουμε διατάξεις με αναδρομική ισχύ που κάποιοι επαγγελματίες έχουν πληρώσει στον ΟΓΑ και μετά αναδρομικά λέει πρέπει να πληρώσουν στον ΟΑΕΕ. Τι γίνεται με τα χρήματα που δώσανε στον ΟΓΑ; Αυτά που θα δώσουν αναδρομικά δεν θα έχουν επιβάρυνση; Μπορούν να ανταπεξέλθουν; Να τα δείτε όλα αυτά και να μας τα αναφέρετε.

Ένα τελευταία. Στην παράγραφο 9, λέτε εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ασφαλίζονται στην έβδομη ασφαλιστική κατηγορία και καθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ και είναι αγρότες βάσει του μητρώου αγροτών, τουλάχιστον μία πενταετία. Αν ένας νέος αγρότης, γεωργός ή κτηνοτρόφος, έχει μόνο τέσσερα χρόνια στο επάγγελμα και έχει και θερμοκηπιακές μονάδες, έχει εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα κάτω των εκατό κιλοβάτ και δεν είναι ενταγμένος στην προηγούμενη ακριβώς παράγραφο. Στην παράγραφο 8, που λέει για αγρότες που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα και είναι στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία όσο αυτά διαρκούν, αυτοί υπάγονται ούτως ή άλλως στον ΟΓΑ. Αν δεν είναι εκεί, θα πρέπει δηλαδή επειδή είναι κάτω από πέντε χρόνια αγρότες –είναι μόνο τέσσερα ή τρία χρόνια- τότε πάει κατευθείαν στον ΟΑΕΕ; Για να δούμε λίγο τι κάνουμε εδώ. Κύριε Υπουργέ, εσείς ως Υπουργός Εργασίας συνεννοηθείτε με τα άλλα υπουργία που έχουν άμεση σχέση.

Έχουμε και ένα νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν κλειδώσει πριν μεταξύ τους, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να λέγαμε ότι αυτή η Κυβέρνηση θέλει ζωντανή την ύπαιθρο. Θέλει να στηρίξει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που ευαγγελίζεστε και την πράσινη ανάπτυξη και θέλει να υπάρξει και μία σίγουρη εξασφάλιση των εισοδημάτων όσων παραμένουν στις απομακρυσμένες περιοχές. Κοινώς θέλετε μία βιώσιμη ύπαιθρο και θέλετε πολίτες τους οποίους να σέβεστε.

Δυστυχώς, δε γίνεται τίποτα από όλα αυτά. Εγώ, όμως, περιμένω απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που έθεσα, γιατί τα είδα ότι είναι τελείως, μα τελείως πρόχειρα. Είναι θέματα που τα γνωρίζω και περιμένω τις απαντήσεις.

Καταψηφίζουμε επί της αρχής και επί του συνόλου, ίσως ο συνάδελφος εισηγητής θα σας πει στην κατʼ άρθρων εκείνα τα ελάχιστα που θα στηρίξουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ευαγγελία Πασχαλίδου-Αμμανατίδου

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Για το νομοσχέδιο που συζητήσαμε χθες και σήμερα. Εμείς δεν μπορούμε να του δώσουμε ελπίδα, γιατί τελικά εσείς δεν θέλετε. Απευθύνομαι στη κυβέρνηση. Κυβερνήσατε. Και εσείς σαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς δεν διορθώνετε ό,τι κάνατε στις εργασιακές σχέσεις. Και το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν νόμοι και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας που προεκλογικά λέγατε ότι θα τους καταργήσετε και δεν το κάνατε.

Δεν ψηφίσαμε επί της αρχής, και είπαμε για ορισμένα θετικά σε ορισμένα άρθρα. Αναφέραμε το απαράδεκτο να μπαίνουν ως τροπολογίες σημαντικά θέματα του Υπουργείου Υγείας, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και άλλα και είπαμε για τα ορισμένα θετικά, όπως π.χ. τη μη επανάληψη της εξευτελιστικής εξέτασης ανθρώπων με αναπηρίες, είπαμε για την κυστική ίνωση, θέμα που δεχθήκατε την τελευταία στιγμή και είναι θετικό. Κοιτάξτε πώς δείχνει αυτό όλο μία προχειρότητα. Και εγώ όταν μίλησα πιο μπροστά και οι συνάδελφοί μου, σας επιδείξαμε την προχειρότητα που ήρθε αυτό το σχέδιο νόμου και δεν είναι το μόνο που ήρθε μ αυτό τον τρόπο.

Τελικώς, θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο όσοι συμφωνείτε στην κατεύθυνση, όσοι δεν βλέπετε ότι είναι ψευδεπίγραφο και αντίθετο με τον τίτλο του και αυτό που θέλετε να καταλάβει ο κόσμος. Παρά τον κίνδυνο ότι δεν ψηφίζουμε τα ολίγα θετικά, θα ψηφίσουμε κατά σε όλα στη φιλοσοφία και στις πρακτικές που φέρνει το σχέδιο στο σύνολό του και στα άρθρα του.

Θα σας πω κάτι που ίσως σας φανεί σκληρό, αλλά είναι πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ψηφίζεται από μία τρόικα με σειρήνα συναγερμού.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ