25/02/2010

Επικίνδυνες κατολισθήσεις στο Ροπωτό Πύλης Τρικάλων

Ερώτηση Φ.Κουβέλη, Η.Διώτη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μέσα σε ρήγμα είναι έτοιμος να βουλιάξει ο οικισμός Ροπωτό του δήμου Πύλης στο νομό Τρικάλων, εξαιτίας του κατολισθητικού φαινομένου, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι βροχές επιδείνωσαν το δεδομένο πρόβλημα που παρατηρείται στον οικισμό και τη Δευτέρα 22/02 σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Στον οικισμό και πέριξ αυτού έχουν γίνει μετατοπίσεις εδάφους, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μεγάλα ανοίγματα ή έχουν καταστραφεί εντελώς. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές και πολλές εξ αυτών είναι ακατάλληλες προς κατοίκιση. Τα κανάλια έχουν καταστραφεί και το νερό διαβρώνει συνεχώς το έδαφος, υπόγεια και υπέργεια. Επίσης, κινδυνεύει και η υδροδότηση, καθώς το δίκτυο έχει υποστεί ζημιές από την αρχή της γεώτρησης.

Οι κάτοικοι του χωριού υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο εκκένωσης. Μέσα σε όλα αυτά διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ, καθώς ο μετασχηματιστής παρασύρθηκε από την καθίζηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ συνεργείο της Επιχείρησης εξετάζει τη δυνατότητα μετεγκατάστασης του μετασχηματιστή σε σταθερό σημείο.

Καίτοι το πρόβλημα είναι γνωστό για δεκαετίες ολόκληρες, δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις, σε μια άλλη επίδειξη κρατικής ολιγωρίας. Μετά τα τελευταία κατολισθητικά φαινόμενα, οι αντιστηρίξεις πρανών με συρματοκιβώτια, στη χαρτογραφημένη περιοχή, καθώς και έργα αποστράγγισης της ευπαθούς ζώνης από επιφανειακά και υπόγεια νερά, θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας

Σημειώνεται ότι για να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και να δοθεί άδεια από τα αρμόδια υπουργεία.

Εκτός των άλλων, ο δήμος Πύλης αυτή τη στιγμή, πέραν του ουσιαστικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και θέμα διαχειριστικής φύσεως: οι κάτοικοι του οικισμού που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με έξοδα της Βʼθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στο κόστος.

Δεδομένων των παραπάνω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

•    Θα δώσουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα αποστράγγισης της ευπαθούς ζώνης από επιφανειακά και υπόγεια νερά, καθώς και οι αντιστηρίξεις πρανών στη χαρτογραφημένη περιοχή, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις κατολισθήσεις;

•    Θα εγκρίνουν έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Πύλης, ώστε να ανταπεξέλθει οικονομικά στα παρελκόμενα της εκκένωσης του οικισμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη