15/12/2009

Το εμπόριο ναρκωτικών στις φυλακές

Ερώτηση Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στις 4 Δεκεμβρίου βρέθηκε νεκρή στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού η  29χρονη προφυλακισμένη Μαρία Αντωνίου ενώ τρεις συγκρατούμενές της οδηγήθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε και οι τέσσερις είχαν υποστεί κολπικό έλεγχο.

Ως και εκ τούτου εύλογα η ευθύνη πίπτει στην διεύθυνση της συγκεκριμένης φυλακής και στο σωφρονιστικό προσωπικό της. Μέχρι  σήμερα τόσο η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και οι υπεύθυνοι της φυλακής παραμένουν εκκωφαντικά σιωπηλοί. Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας, ο θάνατός της αποδόθηκε σε αναρρόφηση, ενώ κανένα κομμάτι τροφής δεν βρέθηκε στο λαιμό της. Εκκρεμεί η διενέργεια τοξικολογικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε  προηγηθείσα χρήση ναρκωτικών ουσιών, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει τη θανατηφόρο αναρρόφηση, η οποία δεν δικαιολογείται διαφορετικά, σε τόσο νεαρή ηλικία.

Επειδή τα θεραπευτικά προγράμματα των φυλακών υποχρηματοδοτούνται και  το εμπόριο ναρκωτικών στις φυλακές παραμένει εξαιρετικά επικερδές

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Θα διεξαγάγει ένορκη διοικητική εξέταση για να βρεθούν οι υπεύθυνοι της διακίνησης  ουσιών στη συγκεκριμένη φυλακή;

2. Θα πάρει μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η παραμονή των κρατουμένων χωρίς την «προσφορά» ουσιών μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα;

3. Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για την διακίνηση ουσιών, τον θάνατο της Μ. Αντωνίου και την έκθεση σε κίνδυνο των τριών άλλων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού;

4. Έχει επιληφθεί εισαγγελέας του θανατηφόρου περιστατικού;

Ο ερωτών βουλευτής