20/11/2009

Αποσπάσματα συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ( κα Ζήγου)

Για τον προϋπολογισμό

Είναι ένας προϋπολογισμός, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Ε. γενικότερα, προκειμένου να πάρουμε μια παράταση όσο αφορά την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Αυτή όμως η προσαρμογή και αυτή η πειθαρχία, οδηγεί σε κατευθύνσεις που δεν θα λύσουν τα προβλήματα, αντίθετα κατά την άποψή μου θα τα επιδεινώσουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά, θέματα των μισθών και των συντάξεων

-    40 χιλιάδες λέει το Υπουργείο Οικονομικών αφορά το πάγωμα..

Αυτό δεν το ξέρουμε, θα το δούμε όταν θα συγκεκριμενοποιηθεί σε ποιους αναφέρεται. Το μήνυμα που δίνεται γενικώς στην αγορά εργασίας είναι πολιτικές λιτότητας και παγώματος μισθών και συντάξεων σε μια περίοδο που έχει περιοριστεί έτσι κι αλλιώς η αγοραστική δυνατότητα αυτών των στρωμάτων, το πάγωμα γίνεται για δεύτερη χρονιά.

-    Είχε άλλα περιθώρια κ.Χουντή;

Τα περιθώρια πάντα υπάρχουν, αρκεί να έχεις τη βούληση και να διεκδικήσεις και να έχεις ένα ορθό κατά την άποψή μου, προσανατολισμό, ώστε να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα.

-    Τι εύχεστε και ποιες είναι οι προσδοκίες σας, ενδεχομένως, για την ελληνίδα Επίτροπο την κα Δαμανάκη.

Το πρώτο ερωτηματικό είναι εάν η πρόταση για την κα Δαμανάκη είναι οριστική, το δεύτερο ερωτηματικό που υπάρχει είναι ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει και το τρίτο, και βασικότερο ότι ένας Επίτροπος δεν μπορεί να κάνει αυτά που θα ευχόμουνα εγώ και που απαιτούν οι καιροί . Προφανώς θα είναι προσαρμοσμένη η επιτροπή   στο πλαίσιο υλοποίησης   των πολιτικών της Συνθήκης της  Λισσαβόνας, δηλαδή , τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα, την προσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι να πετύχει στο έργο της, παίρνοντας υπόψη τους περιορισμούς που σας είπα που δεν αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά αφορά τη θέση κάθε Επιτρόπου.