ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/11/2009

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 9.89» (Κούτρας - Μπιζόγλη)



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πριν από λίγο βρέθηκα στο χώρο του Πολυτεχνείου και είχα την δυνατότητα να καταθέσω στεφάνι αλλά και να δω τα νέα παιδιά που κρατάνε ζωντανή τη μνήμη και κόντρα στα μηνύματα των καιρών προσπαθούν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, μέρες δύσκολες, το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Διότι μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ανίκητο και τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να το πιστέψουν, έστω και λίγοι αρχικά, και να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, το Νοέμβρη του ʼ73 οι νέοι διεκδίκησαν δημοκρατία και ελευθερία που εκείνη την περίοδο φαινόταν αδιανόητο και σήμερα το μήνυμα πρέπει να είναι σταθερή δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, καθώς το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία είναι αυτός ο εξευτελισμός του να διεκδικεί κάποιος κάτι το οποίο θεωρείται δικαίωμα, η εργασία.  Και μάλιστα να το διεκδικεί παρά το γεγονός ότι έχει ένα και δύο πτυχία και σπουδές και ξένες γλώσσες και να πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες ενός πελατειακού συστήματος, από γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτευτών.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

-    Τώρα αλλάζει όμως αυτό το σύστημα και τα πάντα θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ…

Η κυβέρνηση σωστά προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση όμως έχω την αίσθηση ότι ταυτόχρονα θα έπρεπε να προσανατολιστεί στην κατεύθυνση ύπαρξης μιας στοχευμένης πολιτικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Διότι από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τις αναλύσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μιλάμε για μια ανεργία που μπορεί να ξεπεράσει το 15% ή 17% και αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Όσο και αν προσπαθήσεις να εξορθολογικοποιήσεις κάπως τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το πελατειακό σύστημα, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι πολύ δύσκολα. Διότι γνωρίζουμε ότι στο ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια ζούγκλα. Και αυτή η ζούγκλα δεν έχει να κάνει μόνο με την αναξιοκρατία αλλά έχει να κάνει και με την αδήλωτη εργασία, την ελαστική εργασία. Βλέπω νέους ανθρώπους με πτυχία και μεταπτυχιακά να εργάζονται για 400 και για 500 ευρώ. Και αυτό νομίζω ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας.

-    Την ίδια λέξη, τη λέξη ζούγκλα, τη χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός την προηγούμενη βδομάδα στη βουλή για τις ελαστικές μορφές εργασίας…

Είναι αλήθεια και είχε χρησιμοποιήσει αν θυμάστε στην τηλεμαχία όταν είχα κάνει την ερώτηση στον κ. Καραμανλή για το θέμα των stage, όχι την λέξη ζούγκλα αλλά τον όρο «εργασιακός μεσαίωνας», που εμείς είχαμε πρωτοχρησιμοποιήσει και μας είχαν τότε κατηγορήσει ως ακραίους. Το θέμα όμως δεν είναι να περιγράφουμε την πραγματικότητα αλλά να προσπαθούμε στοχευμένα να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα.

-    Έχετε ενδείξεις ότι η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση;

Έχω ενδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση έχει χάσει τον προσανατολισμό και το μπούσουλά της εξαιτίας των σφοδρών πιέσεων που δέχεται από τις Βρυξέλλες.

-    Της προσφέρετε ένα άλλοθι δηλαδή;

Θέλω να μιλάω υπεύθυνα και να μην ωραιοποιώ ούτε να ισοπεδώνω. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πιέσεις. Τις οποίες όμως όφειλε να γνωρίζει ο σημερινός πρωθυπουργός όταν προεκλογικά έθετε ψηλά τον πήχη. Όταν εμείς λέγαμε να διευκρινίσουν πως θα προχωρήσουν σε μια διαδικασία αναδιανομής, να διευκρινίσουν τι εννοούν ότι λένε ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, δεν μας απαντούσαν. Και ξέραμε τότε ότι αυτές οι πιέσεις θα είναι ολοένα και πιο ασφυκτικές. Ξέραμε εμείς ότι ο κος Αλμούνια και ο κος Τρισέ θα διεκδικούσαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και το ερώτημα που θέταμε τότε κατά την διάρκεια των προγραμματικών θέσεων στη Βουλή ήταν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τι θα τεθεί στο τραπέζι. Και είδαμε με μεγάλη λύπη και στενοχώρια ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε ακόμα και το ασφαλιστικό.

-    Το οποίο όταν εσείς κάνατε τις προτάσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε εποικοδομητικές και σας κάλεσε σε έναν διάλογο. Είστε ανοιχτός σʼ ένα τέτοιο διάλογο για το ασφαλιστικό; Έχουμε την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ σας φλερτάρει και πως θα ανταποκριθείτε σε αυτό το φλερτ;

Εμείς δεν έχουμε ούτε ενοχές ούτε προβλήματα με τα φλερτ.  Είμαστε όμως συγκροτημένοι και ξέρουμε τι θέλουμε και τι διεκδικούμε γιατί έχουμε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις. Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στο να φλερτάρει, οφείλει να πει και αυτό τις προτάσεις του. Ο πρωθυπουργός στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή απάντησε λέγοντας πάμε σε διάλογο. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις και ο πρωθυπουργός δεν είχε να απαντήσει εκτός από το ότι είναι εποικοδομητικές οι προτάσεις μας. Ο κος Παπανδρέου κυβερνάει όμως, δεν κυβερνάμε εμείς. Εμείς έχουμε προτάσεις και τις καταθέτουμε. Ας μας πουν και αυτοί τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Η δική μας αίσθηση είναι ότι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν και πηγαίνουν χωρίς μπούσουλα, με προεκλογικές εξαγγελίες που ήταν σε γενικές γραμμές θετικές και έβαζαν τον πήχη ψηλά αλλά με δεσμεύσεις και με πιέσεις. Διότι κακά τα ψέματα το ασφαλιστικό δεν ανοίγει προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερες συντάξεις και κατεβάσουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ανοίγει το ασφαλιστικό για να γίνουν πιο σφικτά τα πράγματα.

-    Εσείς θα πάτε στον διάλογο;

Εγώ πρότεινα και στην ΚΠΕ του ΣΥΝ να διεξαχθεί μια δημόσια ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση για το ασφαλιστικό. Να ενημερωθούν οι πολίτες ανοιχτά για τις προτάσεις των κομμάτων για ένα τεράστιο και μείζον θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο. Να κατατεθούν οι προτάσεις, να γίνει δημόσια συζήτηση στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε πολύ καλά το προηγούμενο που έχει καθιερωθεί από τις κυβερνήσεις. Γιατί και πρόσφατα έγινε, λέει, κοινωνικός διάλογος για την παιδεία. Που κατέληξε αυτός ο διάλογος για την παιδεία; Στο να καθόμαστε σʼ ένα τραπέζι και να συζητάμε και στο τέλος αυτός που αποφασίζει να επιμένει στις αρχικές του προτάσεις. Δηλαδή σʼ ένα διάλογο - παρωδία. Θέλω να επισημάνω ότι εμείς στο διάλογο είμαστε ανοιχτοί αλλά ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε τι να προτείνουμε. Αυτά για να προκαταλάβω αρνητικές εξελίξεις. Έτσι λέω ότι αν η κυβέρνηση  επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο, ας τον κάνει δημόσια με τον πιο ανοιχτό τρόπο. Και τηλεοπτικά και στη Βουλή ή όπου αλλού θέλει. Αν όμως, επιθυμεί να ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδίως της προηγούμενης κυβέρνησης που όποτε μιλούσε για διάλογο ήταν για να δημιουργήσει επικοινωνιακά κλίμα συναίνεσης σε αρνητικές πολιτικές επιλογές… 

-    …Αυτό δεν είναι μια αντίφαση όταν εσείς τους καλείτε να πάνε σε διάλογο τηλεοπτικό ή στη Βουλή;

Προειδοποιούμε, δεν κατηγορούμε και λέμε να μην χειριστούν επικοινωνιακά ένα τεράστιο θέμα γιατί όσο και αν προσπαθήσουν το χειριστούν επικοινωνιακά η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Το 2000 μην ξεχνάτε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχαμε, με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, το σχέδιο Γιαννίτση. Δεν αντέδρασε μονάχα η αντιπολίτευση τότε. Οι δυνάμεις του όλου ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν σʼ αυτές τις προοπτικές. Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, αφορά την αλληλεγγύη των γενεών, την προοπτική και συνοχή της κοινωνίας. Εμείς λέμε ότι βεβαίως υπάρχει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι όπως τα χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, είπαμε ότι υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες οι οποίες λένε ότι ακόμα και αν ανέβουν δυο και τρία χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης δεν λύνουμε το πρόβλημα επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Αντιθέτως, αν γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μειωθεί αυτή η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή, η εισφοροαποφυγή, κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες θα κερδίσουμε επτά χρόνια ζωής για το ασφαλιστικό και είπαμε ότι υπάρχουν προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και όχι να συζητάμε για να επιβάλλονται κατευθύνσεις που υπάρχουν από την ΕΕ. Ποιες είναι αυτές οι λανθασμένες κατά την γνώμη μας κατευθύνσεις; Ο κ. Αλμούνια λέει ότι πρέπει να διορθώσετε το δημοσιονομικό σας έλλειμμα άρα μην διανοηθείτε να δώσετε τίποτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να κρίνουμε από τις πολιτικές επιλογές που έχουν συμβεί και σʼ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα για να «εξυγιάνουν» τα δημοσιονομικά τους διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα.  Αποτέλεσμα κοινωνική ασφάλιση δεν υπάρχει, αλλά ούτε τα δημοσιονομικά επιλύθηκαν. Αυτή την στιγμή η Μεγάλη Βρετανία έχει όπως και άλλες χώρες μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν μόνο ότι είναι αντιλαϊκές αυτές οι πολιτικές αλλά είναι και μη αποτελεσματικές. Δηλαδή εμείς θεωρούμε ότι καλείται για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός σε θυσίες οι οποίες δεν θα έχουν και αντίκρισμα.

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

-    Για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη δήλωση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των άλλων, εσείς τι άποψη έχετε;

Μου έκανε εντύπωση αυτή η άποψη και είναι πολύ στενάχωρο να βλέπει κανείς τους πνευματικούς πατέρες να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. Οι πρώτοι που θα έπρεπε να σπεύσουν, να συμβάλλουν προκειμένου να περάσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα ήταν οι πνευματικοί πατέρες. Και μάλιστα όταν έχουν μια υποχρέωση να τηρούν και τα χριστιανικά ήθη και να ακολουθούν την γνωστή ρήση «ο έχων δυο χιτώνες δίνει το έναν». Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αυτή η αντίδραση και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη περιουσία που με προεκλογικές σκανδαλώδεις ρυθμίσεις έχει μια φορολογική ασυλία. Νομίζω ότι στο πλαίσιο ενός στοιχειώδους εκσυγχρονισμού της χώρας πρέπει να ισχύει και εδώ ότι ισχύει και σε όλες τις άλλες χώρες Ευρώπης.

ΓΙΑ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ

-    Στις πρόσφατες εκλογές κερδίσατε ένα μεγάλο στοίχημα … Για ποιο λόγο ασχολείστε ξανά με τόση ένταση με τα εσωκομματικά;

Η ένταση δεν είναι μεγάλη για τα δικά μας δεδομένα…

-    Δεν μπορώ να καταλάβω τι ενδιαφέρει την κοινωνία αν η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας θα είναι και κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και όλες αυτές τις λεπτομέρειες….

Έχετε δίκιο. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Η κοινωνία ενδιαφέρεται να ακούσει προτάσεις, θέσεις αλλά και συγκεκριμένες προοπτικές αγώνα και διεκδίκησης; για να γίνει καλύτερη η ζωή μας, η καθημερινότητά μας.

-    Αφού έξω τα πάτε τόσο καλά γιατί ασχολείστε ξανά με τα μέσα;

Κατ΄ αρχήν ο χώρος ο δικός μας είναι ένα ζωντανός χώρος και ποτέ δεν θα σταματήσει να έχει διαφορετικές απόψεις και να συζητάει ανοιχτά. Στοιχείο βασικό της φυσιογνωμίας μας είναι η δημοκρατία και ο πλουραλισμός….

-    Το οποίο προκαλεί πολλές φορές και πολιτικές φθορές…

.. Η δημοκρατία και ο πλουραλισμός έχουν και το τίμημά τους, στο ότι δημιουργούν φθορές και μια γκρίνια κουραστική για την κοινωνία. Παρόλα αυτά ήταν μια προγραμματισμένη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για να ασχοληθούμε με τα οργανωτικά και νομίζω ότι δεν θα ήταν και πρέπον από την πλευρά μας, μετά από το θετικό αυτό εκλογικό αποτέλεσμα, να πούμε ό,τι έγινε, έγινε, ό,τι συζητήσαμε, συζητήσαμε, δεν πειράζει που φτάσαμε ως το χείλος του γκρεμού, τα κουκουλώνουμε και προχωράμε. Γιατί θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας.

Χρειάζεται να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα και στον ΣΥΝ και σε όλες τις συνιστώσες που συναπαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να βρούμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας ώστε να μην αμφισβητείται ο τρόπος με τον οποίον θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

-    Θα επιμείνετε στη πρότασή σας για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα;

Η πρότασή μου έχει έναν πιο βαθύ ορίζοντα κι ένα φορτίο λιγότερο ευκαιριακό και περισσότερο ιδεολογικό. Ισχυρίζομαι ότι σήμερα τα κόμματα των μελών που λειτουργούν δημοκρατικά πρέπει να ενισχυθούν και να μην πάμε στα κόμματα δημόσιους χώρους. Βλέπουμε και στα δυο μεγάλα κόμματα, και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα πρέπει να ψηφίζουν τα μέλη ή να ψηφίζουν και οι φίλοι.. Και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αφορά και εμάς, υπό την έννοια του ότι δημιουργείται μια αίσθηση γενικευμένης απαξίωσης στα κόμματα. Τα κόμματα είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας.

Από τη δική μας την πλευρά πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος για το τι πολιτικό υποκείμενο θέλουμε. Θέλουμε δημόσιους χώρους ή κόμματα των μελών. Εγώ λέω το δεύτερο. Μ΄ αυτή την έννοια έχει ανοίξει μια συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική ανασύνθεσης της ευρύτερης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να κλείσει, είτε πάρουμε μια απόφαση διοικητική, είτε όχι. Αντιθέτως, πρέπει εμείς, ο ΣΥΝ,  που πρωτοστάτησε για να δημιουργήσει διαδικασίες ενότητας της Αριστεράς πρέπει, πρώτος, να την ανοίξει αυτή τη συζήτηση.

-    Θα πάτε σε συνέδριο με τον ΣΥΝ;

Ούτως ή άλλως είναι προγραμματισμένο να γίνει το συνέδριο του ΣΥΝ αρχές του 2011. Νομίζω ότι θα γίνει λίγο πιο νωρίς, γιατί βρισκόμαστε σε ένα νέο τοπίο, έχουμε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε νέα δεδομένα και εκ των πραγμάτων νομίζω ότι θα πρέπει αυτά τα νέα δεδομένα να τα συζητήσουμε με οργανωμένο τρόπο, χωρίς άγχη για να πάρουμε αποφάσεις που δεν θα κοιτάνε την επόμενη μέρα, αλλά θα κοιτάνε πολύ μακριά, θα κοιτάνε στην επόμενη πενταετία, εκεί όπου η δική μας Αριστερά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Όχι για να διατηρούμε το μαγαζί μας -επιτρέψτε μου την έκφραση- όχι για να διατηρούμε μια δύναμη που απλά θα είναι δύναμη καταγγελίας του 4%, 5%, αλλά να παίξουμε αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις ως μια δύναμη διεκδίκησης να αλλάξει τα πράγματα…

-    Πρόταση εξουσίας ας πούμε;

Καμιά πολιτική δύναμη δεν υπάρχει χωρίς να έχει σαν στόχο, έστω και απώτερο, στο να συμβάλει στις εξελίξεις, γιατί όχι και στη διεκδίκηση της εξουσίας. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει αύριο, αλλά νομίζω ότι η Αριστερά θα πρέπει να συγκροτήσει την προγραμματική της ταυτότητα αλλά και τη δυναμική στις κοινωνικές εξελίξεις ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να διεκδικήσει κι αυτόν τον απώτερο στόχο. Όχι για να βρεθεί σε θέσεις εξουσίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία, να αλλάξει τις δομές, να γίνει καλύτερη η ζωή των συμπολιτών μας. Γι αυτό παλεύουμε. Δεν παλεύουμε για να βρεθούμε εμείς σε θέσεις εξουσίας.

-    Τελικά για σας το αποτέλεσμα των εκλογών τι ήταν; Ήταν μια μεγάλη ήττα, όπως λέει ο κ. Αλαβάνος, ήταν μια νίκη;

Αυτή είναι μια μπαγιάτικη συζήτηση…

-    Πιστεύετε ότι θα επιστρέψει ο κ. Αλαβάνος ως διεκδικητής ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ;

Μακάρι. Κανείς δεν περισσεύει σ΄ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Μονάχα όποιος θέλει περισσεύει. Ο ΣΥΝ είναι το πιο δημοκρατικό πολιτικό μόρφωμα. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ εξ ίσου. Νομίζω ότι στο βαθμό που η συνεισφορά όλων συμβάλει στην πολιτικοποίηση της συζήτησης, παρά τις διαφορετικές απόψεις, θα είναι ευχής έργου όλο να συμβάλουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

-    Το εμβόλιο θα το κάνετε;

Με απασχόλησε το θέμα τις τελευταίες μέρες και ρώτησα και κάποιους επιστήμονες, Νομίζω ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει, όχι τόσο για να προστατευθεί ο καθένας μας από την προοπτική μιας ίωσης, η οποία μπορεί κατά 90% να είναι και πάρα πολύ ελαφρά, κυρίως όμως για κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή για το ότι δεν πρέπει αυτή η πανδημία να καταβάλει την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα μας.

Η άποψή μου είναι ότι το εμβόλιο πρέπει να προχωρήσει. Οι ενστάσεις και οι αμφιβολίες νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικές. Το ζήτημα είναι αν επαρκούν οι ποσότητες και αν υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση του ΕΣΥ για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους κρίσιμες καταστάσεις.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ