16/11/2009

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παρανομίες στις συμβάσεις μεταφοράς μαθητών

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Τ.Κουράκη, Δ.Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης

Μετά από αναφορές πολιτών και ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων μεταφοράς μαθητών. Επί χρόνια, πολλές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν τηρούσαν τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου κατά την κατάρτιση των συμβάσεων αυτών. Πολίτες καταγγέλλουν υπερτιμολογήσεις των υπηρεσιών και φοροδιαφυγή. Εξάλλου, με το άρθρο 43 του Ν. 3731/23.12.2008, η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε αναδρομική νομιμοποίηση συγκεκριμένων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών για τα σχολικά έτη 2001-2002 έως 2007- 2008, συνολικής αξίας 15.000.000 ευρώ, οι οποίες καταρτίσθηκαν κατά παρέκκλιση των σχετικών με τη διαδικασία ανάθεσης διατάξεων. Κατά παραδοχή του νομοθέτη, οι συμβάσεις αυτές ανατέθηκαν απευθείας από 23 Νομαρχίες (λ.χ. Νομαρχία Θεσσαλονίκης και Δράμας), παραβιάζοντας το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, χωρίς να σταλούν για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι προκηρύξεις και οι αποφάσεις ανάθεσης των εν λόγω συμβάσεων. Παρʼ όλʼ αυτά, η Ελληνική πολιτεία, βασιζόμενη στην ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση προχώρησε στην καταβολή των ποσών στις επιχειρήσεις στις οποίες κατά παράβαση ανατέθηκαν οι συμβάσεις αυτές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Είναι ενήμεροι για τις παρανομίες στις συμβάσεις ανάθεσης μεταφοράς μαθητών στις μισές σχεδόν νομαρχίες της χώρας;

- Σε ποιο ύψος ανέρχονται συνολικά οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου από αυτές τις συμβάσεις που καταρτίστηκαν παράνομα;

- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διασφάλιση της νόμιμης ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων από δω και πέρα, για να τηρούνται οι διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου αλλά και να διεξάγεται η μεταφορά των μαθητών ομαλά, χωρίς υπερβολικές για το κράτος δαπάνες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης