ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/11/2009

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Σια Κοσσιώνη)



ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

-    Πολύ σύντομα ήρθαν τα προβλήματα… Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τη φορολόγηση με έκτακτη εισφορά 300 μεγάλων επιχειρήσεων από τα οποία τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα καταβληθεί το λεγόμενο επίδομα αλληλεγγύης… Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης. Είστε σύμφωνοι;….

Είπατε ότι πολύ σύντομα ήρθαν τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν μας άφησαν ποτέ. Ενώ είναι φανερό ότι στην κοινωνία υπάρχει μια ανοχή χρόνου απέναντι στη νέα κυβέρνηση, εν τούτοις βλέπουμε ότι είναι τόσο οξυμμένα τα προβλήματα στην κοινωνία, που δεν ξέρω για πόσο θα διαρκέσει αυτή η πίστωση χρόνου.

Και ερχόμαστε στο λεγόμενο κοινωνικό πακέτο. Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα, να δοθεί η εντύπωση ότι το μεγάλο κεφάλαιο συμβάλλει στην οικονομική κρίση.

-    Δεν συμβάλλει με την καταβολή αυτής της εισφοράς;…

Αυτή η συμβολή, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν οδηγεί σε αποτελεσματική αναδιανομή του πλούτου. Η αποτελεσματική αναδιανομή καθορίζεται από το φορολογικό σύστημα, ειδικά στα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των μεγάλων περιουσιών. Καθορίζεται επίσης από τη σχέση των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους, που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας αυτή η σχέση είναι ιδιαίτερα δυσμενής απέναντι στους πολλούς που πληρώνουν τους έμμεσους φόρους. Διότι, όταν οι φόροι μπαίνουν στη βενζίνη ή στα τσιγάρα ή στα ποτά, που το ίδιο καταναλώνουν όλοι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο. Πολύ περισσότερο όμως η αναδιανομή του πλούτου καθορίζεται από άλλα πράγματα, όπως η πολιτική για τις θέσεις εργασίας, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας.

Έρχομαι λοιπόν στο προκείμενο. Έχουμε μια προσπάθεια να δεσμευθούν χρήματα εφ΄ άπαξ όμως από τους έχοντες και κατέχοντες προκειμένου να υπάρξει ένα επίσης εφ΄ άπαξ επίδομα αλληλεγγύης. Αυτό που θα συνιστούσε η πραγματική αναδιανομή θα ήταν ένα μονιμότερο σύστημα αναδιανομής του πλούτου μέσα από την προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες και κατέχοντες…

-    Αυτό επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ ότι θα επιτύχει μέσα από ένα νέο φορολογικό σύστημα δικαιότερο με μια ενιαία κλιμάκια για όλους. Αυτό σας βρίσκει να διαφωνείτε;…

Να τα δούμε αυτά. Γιατί στις εξαγγελίες πολλά μπορούμε να λέμε, να δούμε τι θα γίνει πράξη. Διότι και πριν τις εκλογές αυτό το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο αλληλεγγύης, από τα εξαγγελθέντα του ΠΑΣΟΚ, ήταν προεκλογική δέσμευση για 1,6 δις ?. Τώρα βλέπουμε ότι το πακέτο αυτό θα είναι στο 1 δις. Κόπηκε δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο…

-    Ναι αλλά και το έλλειμμα νομίζανε ότι ήταν στο 6% και το βρήκαν στο 12….

Ναι αλλά εδώ επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα…

-    Δηλαδή αμφισβητείτε το 12;….

Κάθε άλλο. Αλλά δεν μπορεί ο ίδιος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πριν τις εκλογές να μην ήξερε πού είναι το έλλειμμα και με διαφορετικό πρωθυπουργό άλλα να λέει πριν και άλλα μετά. Εν τοιαύτη περιπτώσει αυτή είναι μια υπόθεση που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, εννοώ της αντικειμενικής ή της μη αντικειμενικής καταγραφής των δημοσιονομικών στοιχείων, διότι μας εξευτελίζει σε διεθνές επίπεδο. Και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει και μια διακομματική επιτροπή παρακολούθησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού για να σταματήσουν αυτές οι παλινωδίες…

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ COSCO

-    Θέλω να έρθουμε στο θέμα του λιμανιού γιατί εκεί τα αίματα έχουν ανάψει. Η Αριστερά επιμένει στην πάγια θέση της για ακύρωση της σύμβασης της COSCO. .. Πιστεύετε ότι αυτό είναι πραγματικά εφικτό και αν συνέβαινε δεν θα είχε ολέθριες συνέπειες για την αξιοπιστία της χώρας μας;… Είπε η κα Κατσέλη χθες δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω… Έγινε…

Αυτά όμως η κα Κατσέλη έπρεπε να τα σκεφτεί και προεκλογικά, όταν δεσμευόταν για την επαναδιαπραγμάτευση, ακόμα πιο πριν όταν υπογράφονταν η σύμβαση που το ΠΑΣΟΚ -και ορθά κατά τη γνώμη μας- μαζί με την Αριστερά είχε καταγγείλει αυτή τη σύμβαση ως αποικιοκρατική…

-    Μα η κα Κατσέλη δεν έχει δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση τώρα με τους εργαζομένους…

Η κα Κατσέλη προεκλογικά είχε μιλήσει για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Αυτό εμμέσως είναι μια ομολογία ότι η σύμβαση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να αλλάξει.  Μετεκλογικά όμως είδαμε, παρά τις όποιες αρχικά προσπάθειες της ίδιας, ότι υπήρξαν διαρροές ακόμα και για διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο οι οποίες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί η στάση της κυβέρνησης ότι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης είναι ανέφικτη. Δεν μίλησε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για επαναδιαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους. Με την COSCO μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση.

-    Άρα αν είναι ανέφικτη η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης πώς επιμένετε ότι πρέπει να ακυρωθεί η σύμβαση;…

Δεν λέω ότι είναι ανέφικτη. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι ανέφικτη. Και αν λέει ότι είναι ανέφικτη πώς προεκλογικά έλεγε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί; Εκεί είναι το ερώτημα.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι είναι μια σύμβαση -τα ίδια λέγαμε και πριν τις εκλογές, τα ίδια λέμε και μετά-. αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να δίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της σε μια πολυεθνική, που χάνει δηλαδή τη δυνατότητα ελέγχου στην πύλη εισόδου και εξόδου στη χώρα. Μονάχα στο λιμάνι της Νάπολης έχουμε συνθήκες λειτουργίας τέτοιου είδους, αλλά και πάλι εκεί η COSCO είναι απλώς μέτοχος, συμμετέχει και το ιταλικό δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει, όσοι θέλουν να δουν πώς δουλεύει ένας σταθμός εμπορευματοκιβωτίων κάτω από όρους στενού ελέγχου μιας ιδιωτικής εταιρείας, δεν έχουν παρά να δουν τι συμβαίνει στο λιμάνι της Νάπολης. Έχει μετατραπεί σε ένα άντρο εγκληματικότητας, ανομίας, μαύρης εργασίας και παραοικονομίας.

-    Δεν ξέρω αν μπορούμε να συνδέσουμε τις δύο περιπτώσεις.. Προφανώς και όχι.. Δεν ξέρω αν συνδέονται άμεσα…

.. Θέλουμε να δημιουργηθεί σταθμός μεταποίησης, μεταποιητικός σταθμός στο λιμάνι του Πειραιά; Ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην τοπική οικονομία;…

-    Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα όμως το οποίο είναι υπαρκτό. Το λιμάνι έχει δοθεί η εμπορική του εκμετάλλευση στην COSCO. Η κα Κατσέλη λέει ότι δεν μπορώ να γυρίσω πίσω το χρόνο, οι εργαζόμενοι -και ορθώς κατά τη γνώμη μου- ζητούν να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Και από την άλλη υπάρχει ένας μεγάλος όγκος συμπολιτών μας, βλ. αγορά, εισαγωγείς, εξαγωγείς, έμποροι, οι οποίοι και αυτοί στη βιοπάλη είναι και κάτι πρέπει να κάνουν για να διασφαλίσουν κι αυτοί το σήμερα και το αύριό τους…

Καμία αντίρρηση. Αλά η δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν είναι λύση η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Εμείς έχουμε μια σταθερή θέση, μια θέση αρχής, την είχαμε και πριν τις εκλογές, την έχουμε και μετά. Δυστυχώς το κυβερνών κόμμα άλλη θέση είχε πριν τις εκλογές, άλλη διαμορφώνει μετά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό, ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία προεκλογικά να βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβει δεξιά.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση τούτη την ώρα να δώσει στη δημοσιότητα την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους κινέζους. Να μάθουμε τι ακριβώς διαπραγματεύεται και σε ποια κατεύθυνση το διαπραγματεύεται.

Δεύτερον. Ζητάμε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι, σε κάθε περίπτωση. Και εδώ είναι ένα ζήτημα. Διότι έχει δημιουργηθεί μια εκστρατεία συκοφάντησης των δικαιωμάτων τα οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Αναφέρομαι στο δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων, στο δικαίωμα των υπερωριών. Αν υπήρχαν ζητήματα κακοδιαχείρισης στο λιμάνι, σ΄ αυτά δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Ευθύνεται το Δ.Σ. του ΟΛΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κι ένα τελευταίο. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που υπάρχει μια επένδυση στη χώρα μας η επένδυση αυτή να βασίζεται στην προοπτική της ελαστικοποίησης, της μείωσης του εργασιακού κόστους, πράγμα το οποίο σημαίνει διάλυ6ση των εργασιακών σχέσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

-    Θέλω να έρθουμε στο άλλο θέμα το οποίο πιστεύω ότι κι εσείς θεωρείτε πολύ σημαντικό, αυτό της τρομοκρατίας. Υπάρχει μια κίνηση η οποία νομίζω ξεκίνησε από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ για την πραγματοποίηση ενός παλλαϊκού συλλαλητηρίου, κάτι το οποίο νομίζω έχετε στηρίξει κι εσείς ένα συλλαλητήριο που θα καταδικάζει την τρομοκρατία…

Το θέμα της τρομοκρατίας είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχουμε καταδικάσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι και ξεκάθαρο πια αν έχει το νόημα να αναφερόμαστε με την όρο τρομοκρατία σ΄ αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις που είναι μια νέα μορφή τρομοκρατίας πια, δεν έχει να κάνει μ΄ αυτό που είχαμε γνωρίσει στο προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση έχω την αίσθηση ότι η δημοκρατία μας είναι δημοκρατία ισχυρή και δεν έχει να φοβηθεί από μια δράκα παρανοϊκών που επιτίθενται σ΄ ένα αστυνομικό τμήμα και όποιον πάρει ο χάρος  με 100 σφαίρες.

Νομίζω λοιπόν ότι σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταδικάζει αυτού του είδους τις ενέργειες;…

-    Είστε υπέρ δηλαδή της πραγματοποίησης ενός συλλαλητηρίου;…

Είμαι υπέρ της προοπτικής συλλογικοί φορείς, κινήματα πολιτών, το κίνημα της νεολαίας, το φοιτητικό κίνημα να εντάξουν στην πολιτική τους επιχειρηματολογία την καταδίκη αυτών των μορφών της τρομοκρατίας και γενικά οποιαδήποτε μορφής τρομοκρατίας, ειδικότερα δε αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η διενέργεια ή μη συλλαλητηρίου έχει να κάνει και με την προοπτική του να μετατρέψουμε το κέντρο βάρους της συζήτησής μας και την ίδια τη δημοκρατία στο να περιστρέφεται γύρω από τα όπλα μιας δράκας ανθρώπων, που δεν ξέρω αν τους αξίζει μια τέτοια τιμή. Θέλω να πω είναι ότι είναι λίγο σαν να τους δικαιώνουμε αν συνεχίσουμε όλη αυτή τη συζήτηση. Η καταδίκη είναι ομόθυμη. Εμείς συζητήσαμε στην Πολιτική μας Γραμματεία και προτείναμε οι συλλογικοί φορείς, τα κινήματα της νεολαίας να εντάξουν στην επιχειρηματολογία τους, εν όψει των εκδηλώσεων που θα έχουν το επόμενο διάστημα και την ομόθυμη καταδίκη στην τρομοκρατία σε όποια μορφή της…

   - Μιλάτε για την επέτειο της 17 Νοέμβρη και την 6η Δεκεμβρίου;…

.. Και την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Προς το παρόν λοιπόν θεωρούμε ότι αυτό είναι επαρκέστατο.

-    Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω το εξής. Πολλοί ρίχνουν το φταίξιμο για το «ξύπνημα» της τρομοκρατίας σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που από τη μία «δαιμονοποίησαν» την αστυνομική στολή και από την άλλη «χάϊδεψαν» ή δεν «μάλωσαν» αρκετά όσο στον περασμένη Δεκέμβρη ή σε κάθε ευκαιρία έσπαγαν και έκαιγαν. Τι λέτε γι αυτό;…

Νομίζω ότι είναι βαθύτερα τα αίτια και της  μητροπολιτικής βίας, φαινόμενα της οποίας βλέπουμε παντού διαρκώς, και της τρομοκρατίας. Είναι βαθύτερα τα αίτια. Ενδεχομένως όμως αυτή η δαιμονοποίηση, όπως εσείς λέτε, να έπαιξε κάποιο ρόλο στην κλιμάκωση…

-    Σας αφορά αυτή δαιμονοποίηση;.. Και αναφέρομαι και στο περιστατικό του Φλοράλ. Διότι κάποιοι, αν και οι περισσότεροι αναλυτές το απέρριψαν αυτό, οφείλω όμως να σας το θέσω, είπαν ότι ίσως στάθηκε η αφορμή γι αυτό που έγινε στην Αγ. Παρασκευή…

Δεν νομίζω ότι κανένας είπε κάτι τέτοιο δημόσια και θα ήταν υπερβολικό αν το έλεγε και θα ήταν και τρελό, επιτρέψτε μου. Η υπόθεση του Φλοράλ έχει να κάνει με μια τακτική που ακολουθούσε η ελληνική αστυνομία όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης και εντάθηκε δυστυχώς τις πρώτες ημέρες του κ. Χρυσοχοϊδη, όμως άλλαξε τακτική και είναι ευτυχώς αυτό, που είχε να κάνει με την πολιτική της προληπτικής καταστολής, δηλαδή με την μετατροπή μιας περιοχής της Αθήνας σε υγειονομική ζώνη. Αυτή η πολιτική, πέραν του ότι ήταν απέναντι στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες, πράγμα οξύμωρο, δεν συνάδει δηλαδή να έχεις τον Συνήγορο του Πολίτη λίγες μέρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ήταν και αποτελεσματική. Δηλαδή το να έχεις τις δυνάμεις των ΜΑΤ παρατεταγμένες γύρω-γύρω από τα Εξάρχεια και να δημιουργούν έναν κλοιό, ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Διότι, όπως είδατε, δεν εμπόδισε σε τίποτα μια ομάδα πέντε παρανοϊκών να πάνε στην Αγ. Παρασκευή και να επιτεθούν στο αστυνομικό τμήμα.

-    Από την άλλη όμως θα πει κανείς ότι η ισορροπία στα Εξάρχεια έχει χαθεί. Από τη μία αστυνομικές δυνάμεις μπαίνουν στο Φλοράλ την ώρα που είστε κι εσείς ομιλητής εκεί και παρουσιάζετε το βιβλίο του κ. Κάσδαγλη, από την άλλη αντεξουσιαστές προχθές επιχειρούν να αστυνομεύσουν τις ιδέες και τις απόψεις της Σώτης Τριανταφύλλου που παρουσίαζε το νέο της βιβλίο…

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απίστευτα εξουσιαστική και βάναυση συμπεριφορά και η μία και η άλλη. Η μία από τις δυνάμεις της αστυνομίας και η άλλη από αυτοαποκαλούμενους αντεξουσιαστές που δρουν με τον πιο εξουσιαστικό τρόπο, με την πιο εξουσιαστική  συμπεριφορά. Και ακριβώς επειδή είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή, σε βάθος συζήτηση. Να αναπτυχθούν και κινήσεις σ΄ αυτή την κατεύθυνση, όχι παλλαϊκά συλλαλητήρια, τα συλλαλητήρια πρέπει να δημιουργούνται όταν υπάρχει συγκεκριμένη κοινωνική αναφορά και στόχος. Δηλαδή δεν μπορούμε να βρεθούμε εμείς στην ίδια αλυσίδα διεκδίκησης και πορείας με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, γιατί έχουμε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα για το πού θέλουμε να καταλήξουμε….

-    Αναζητείται λοιπόν ισορροπία…

.. Αλλά στα ζητήματα αυτά, δηλαδή της βίας, της εξουσιαστικής συμπεριφοράς, είτε από τις δυνάμεις καταστολής, είτε από τις δυνάμεις που λέγονται υποτίθεται αντεξουσιαστικές αλλά δρουν με τον πιο φασιστικό τρόπο, σ΄ αυτά τα ζητήματα εμείς θα έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, ένα ξεκάθαρο μέτωπο και θα αναπτύξουμε και πρωτοβουλίες.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ