ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/09/2009

ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ - Αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές Κορυδαλλού - Απαγόρευσαν σε υποψήφιους βουλευτές να διανείμουν προεκλογικό υλικό σε κρατούμενους



Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Παρέμβασης στις φυλακές που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι/ες βουλευτές αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σήμερα έξω από τις φυλακές σε μια σειρά πόλεων.

Σήμερα Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, υποψήφιοι βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού για να συνομιλήσουν με συγγενείς των κρατουμένων, αλλά και με τους ίδιους τους κρατούμενους, στο πλαίσιο της προεκλογικής μάχης. Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας: Νίκος Μανιός. Α΄ Πειραιά: Θοδωρής Δρίτσας, Πανάγος Γεωργόπουλος, Ελένη Σταματάκη. Β΄ Πειραιά: Έφη Βαμβακά, Γιώργος Καψετάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Χρυσούλα Χαραλαμπίδου, Ά Αθήνας: Κώστας Αθανασίου. Β΄ Αθήνας: Πάνος Λάμπρου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, από την Ομάδα Κρατουμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διεύθυνση της φυλακής δέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημα για άμεση επικοινωνία με τους κρατούμενους πολίτες. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός και κατήγγειλαν, επίσης, τις πιέσεις που δέχονται οι κρατούμενοι για να ψηφίσουν συγκεκριμένα κόμματα. Η διεύθυνση δεσμεύτηκε να διανείμει η ίδια το προεκλογικό υλικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν στους συγγενείς των κρατουμένων προεκλογικό υλικό, αλλά και το κείμενο της Ομάδας Κρατουμένων υπέρ ΣΥΡΙΖΑ. Ανήρτησαν πανό στα κάγκελα της φυλακής, με το σύνθημα «Να σπάσουμε το άβατο της φυλακής».      

Σε δήλωσή τους, οι υποψήφιοι/ες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν:

«Υπενθυμίζουμε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν πολίτες με δικαιώματα και μέσα στη φυλακή. Έχουν το δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι. Δυστυχώς, όμως, παρότι η διεύθυνση της φυλακής και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν έγκαιρα ενημερωθεί για την επίσκεψη, η απάντηση ήταν αρνητική. Η μόνη «παραχώρηση» ήταν να επιτραπεί η είσοδος μας στο γραφείο της διεύθυνσης και να αφήσουμε εκεί το προεκλογικό υλικό. Είναι σαφές ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος της επίσκεψής μας. Θέλαμε και θα επιμείνουμε και στο μέλλον, να πάψει η φυλακή να είναι άβατο και να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συνομιλούν άμεσα με τους έγκλειστους. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε εκ νέου υπόμνημα προς το υπουργείο και τη διεύθυνση της φυλακής να επιτραπεί η συνομιλία με κρατούμενους που το επιθυμούν σε αμφιθέατρο ή άλλο χώρο της φυλακής. 

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ενώ οι μη έγκλειστοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν έως και την τελευταία στιγμή αν θα πάνε στην κάλπη, οι κρατούμενοι «οφείλουν» να δηλώσουν μέσα σε μερικές ώρες αν επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της φυλακής, ενώ η ψήφος είναι υποχρεωτική και γι αυτούς σύμφωνα με το Σύνταγμα. Οι διευθύνσεις συνήθως δεν ενημερώνουν για το άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των κρατουμένων να αποκλείεται και να μην ψηφίζει. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των έγκλειστων πολιτών.  

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή έχει σταθεί στο πλευρό των δίκαιων αγώνων  των κρατουμένων, για να πάψουν οι ελληνικές φυλακές να είναι εξπρές του μεσονυχτίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει πάνω από 100 ερωτήσεις, θίγοντας όλες τις πλευρές του σωφρονιστικού συστήματος.     

Ακολουθούν δήλωση της Ομάδας Κρατουμένων Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ καθώς και δήλωση του κρατούμενου Παναγιώτη Γεωργιάδη:

ΟΜΑΔΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΕΡ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους αγώνες μας, δεν μας θυμήθηκε προεκλογικά

Με κείμενό της η Ομάδα Κρατουμένων υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί τους λόγους που στέκεται ενεργά στο πλευρό της ριζοσπαστικής αριστεράς και καλεί τους συγκρατούμενους, αλλά και τους φίλους και συγγενείς να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Το κείμενο διανέμεται ήδη στα επισκεπτήρια των φυλακών, αλλά και μέσα στα κελιά. Την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια σειρά πόλεις, θα διανεμηθούν φυλλάδια έξω από τις φυλακές, ενώ αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να επισκεφθούν και να συνομιλήσουν με κρατούμενες και κρατούμενους. Το κείμενο της «Ομάδας» έχει ως εξής:     

«Απομένουν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ έχει φουντώσει. Μόνο που στο λόγο των κυρίαρχων πολιτικών, απουσιάζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μια κοινωνία ξεχασμένη. Μέσα σε αυτήν την ξεχασμένη κοινωνία είμαστε και εμείς μαζί με τις οικογένειές μας. Το τι συμβαίνει στις φυλακές, στα μπουντρούμια, πίσω από τα τεράστια κάγκελα, μέσα στα κελιά, δεν φαίνεται να απασχολούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τις δυνάμεις της συντήρησης. Για άλλα νοιάζονται. Όμως εμείς, οι χιλιάδες κρατούμενοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, δεν είμαστε αόρατοι, είμαστε υπαρκτά πρόσωπα, πολίτες, με προβλήματα, με ανάγκες, με αγωνίες.

Να, όμως, που τη σκόπιμη σιωπή που έχουν επιβάλει, σπάει η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και είναι μια φωνή που δεν ακούστηκε χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας θυμήθηκε προεκλογικά. Είναι η μόνη -εντός της Βουλής- δύναμη, που εδώ και χρόνια ασχολείται με τα προβλήματά μας, που δεν μας ξέχασε, δεν μας αγνόησε, που μας υποστήριξε. Αν κανείς ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής μπορεί να διαπιστώσει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν εκατοντάδες ερωτήσεις, που έκαναν παρεμβάσεις για τα δικαιώματά μας. Την περίοδο της μεγάλης απεργίας πείνας μέσα στις φυλακές στάθηκε στο πλευρό μας, στο πλευρό του αγώνα μας, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Για το δικαίωμα στην άδεια, που αυθαίρετα μας κόβουν, πρακτική που οδηγεί αρκετούς από μας σε απελπισία και απόγνωση. Στην υφ΄ όρων απόλυση, στο σεβασμό της προσωπικότητάς μας, στις ανθρώπινες συνθήκες. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μάχες μέσα στη Βουλή για την ισονομία, για τα 3/5 για όλους, για να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων. Έδωσαν μάχες για να σταματήσει το αίσχος του κολπικού και πρωκτικού ελέγχου, που προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη υπόστασή μας. Έδωσαν μάχες, ώστε να τηρούνται οι νόμοι, να σπάσει το άβατο, για να μην είναι η ελληνική φυλακή εξπρές του μεσονυχτίου. Για να μπει φραγμός στη λογοκρισία και να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία που βιώνουμε όλοι μας όταν ζητάμε τα αυτονόητα, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας.  

Φίλοι συγκρατούμενοι, φίλοι και συγγενείς μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ενισχυθεί, να βγει από αυτή τη μάχη δυνατός για να μπορεί την επόμενη μέρα να ακουστεί η φωνή μας και μέσα στη Βουλή. Διαφορετικά, όπως φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, θα κυριαρχήσουν ανενόχλητες, οι δυνάμεις αυτές που θέλουν και επιδιώκουν να μας σβήσουν από τον ανθρώπινο χάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει πολλούς βουλευτές για να μην μπορούν να περνάνε ότι θέλουν. Για να υπάρχει μια διαφορετική φωνή, ένα ανάχωμα, μια εστία αντίστασης στις επιδιώξεις του συστήματος, που εκδικητικά μας έχει πετάξει σε ανθρώπινες αποθήκες, σε αποθήκες ψυχών.

Αλλά και πρώην συγκρατούμενοί μας που έχουν αποφυλακιστεί και έχουν επανέλθει στην κοινωνία, μας περιγράφουν στιγμές απόλυτης εγκατάλειψης, απόλυτης αδιαφορίας από την πλευρά του κράτους. Άνθρωποι που δεν έχουν στέγη, που δεν έχουν δουλειά και συναντούν την προκατάληψη, την εχθρότητα, τα επιδόματα –και αυτά για ελάχιστο χρονικό διάστημα- πείνας, που δεν φτάνουν ούτε για τα πρώτα μας έξοδα. Αλλά είμαστε άνθρωποι, πολλοί από μας με οικογένειες, παιδιά, εγγόνια. Αυτό, που αυτοί ονομάζουν επανένταξη δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα τιμωρία, από μια νέα πιο ανοιχτή, αλλά ίσως πιο σκληρή φυλακή: τη φυλακή της αποξένωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της μεγαλύτερης περιθωριοποίησης μας. Όμως είμαστε άνθρωποι όπως όλοι, με τα υπέρ και τα κατά μας. Και αγανακτούμε με τη στάση των πολιτικών κομμάτων που μας αντιμετωπίζουν σαν απόβλητα, σαν σκουπίδια ενός άδικου και κοινωνικά μεροληπτικού συστήματος. Μας στερούν την υγειονομική περίθαλψη, ενώ τα μεγάλα, κούφια, ψεύτικα λόγια για προγράμματα εκπαίδευσης, αφορούν, δυστυχώς ελάχιστους από μας. Ο σωφρονιστικός κώδικας, για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κουρελόχαρτο, που το χρησιμοποιούν όταν τους συμφέρει και το πετάνε όταν αυτό στηρίζει τα δικαιώματα μας.

Φίλοι συγκρατούμενοι, και συγκρατούμενες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει με τις θέσεις, αλλά κυρίως με τις παρεμβάσεις του, ότι είναι σταθερά με τους αδικημένους. Δεν στηρίζει μόνο τους δικούς μας δίκαιους αγώνες, αλλά και όλων όσων διεκδικούν μια καλύτερη, πιο δίκαιη ζωή. Είναι με τους φτωχούς, με όσους δεν έχουν δουλειά, με τους άστεγους, τους τσιγγάνους, με όσους απελπίζονται, με το παιδί που βρίσκεται στο δρόμο χωρίς κρατική φροντίδα, χωρίς ενδιαφέρον αν μπορεί να ζήσει, πως θα ζήσει.

Συγκρατούμενοι, φίλοι και συγγενείς μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και στις οικογένειές μας να στηρίξουμε μαχητικά τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα. Να πάμε μαζικά στις κάλπες και να στείλουμε μήνυμα ότι δεν είμαστε πρόβατα προς σφαγή, ότι γνωρίζουμε ποιος είναι μαζί μας και ποιος θέλει να μας ξεχάσει ακόμη και ο Θεός.

Φάνηκε από τις παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή της Νέας Δημοκρατίας, που άλλα έλεγε και άλλα έκανε. Του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει ακόμη –γιατί αυτό ψήφισε το σχετικό νόμο- στα 4/5 όσων έχουμε καταδικαστεί με το νόμο περί ναρκωτικών. Του ΛΑΟΣ που με τις ακροδεξιές και σκοταδιστικές κραυγές του απαιτούσε να μείνουμε για όλη μας τη ζωή μέσα στα μπουντρούμια. Του ΚΚΕ που ξεχνώντας ότι η αριστερά πρέπει να είναι με τους αδικημένους, στήριξε σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις της συντήρησης.

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ, μαχητικά, αποφασιστικά, για μας, για τις οικογένειές μας, για τα παιδιά μας, για την κοινωνία που έχει ξεχαστεί».

Δήλωση του κρατούμενου Παναγιώτη Γεωργιάδη

ΣΥΡΙΖΑ: επιλογή ελπίδας και αξιοπρέπειας

Μέσα από τη φυλακή, έχοντας ζήσει όλη τη βαρβαρότητα του συστήματος, έχοντας νιώσει στο πετσί μου τι σημαίνει εγκλεισμός, εκδίκηση, τιμωρία, αδιαφορία, έχοντας ζήσει με χιλιάδες ανθρώπους και είδα στα μάτια τους την απόγνωση, είδα να αυτοκτονούν συγκρατούμενοί μου ή να καίγονται ζωντανοί, διεκδικώ το δικαίωμά μου σε μια πραγματικά ελεύθερη επιλογή. Ψηφίζω, στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια για να εξηγήσω τη στάση μου. Κάνω επιλογή υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις εντολές άλλων. Πρέπει να επιλέξουμε ελεύθερα, γιατί την ελευθερία της σκέψης μας δεν μπορούν να την κλείσουν σε κελί. Είναι και στο χέρι μας να στείλουμε περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για να υπάρχει ελπίδα, για μας, για όσους δεν είναι στο κέντρο της κοινωνίας, για όσους η επιλογή του συστήματος είναι να τους θέσουν στο περιθώριο. Να μην χαθεί καμία ψήφος, να μην χαθεί η ελπίδα. Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ