17/08/2009

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ

• Η ΑΓΟΡΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΥΦΕΣΗ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΗ.
  • ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, σχετικά με την τεράστια αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πρωτοφανής έκρηξη του αριθμού και του ύψους των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών επιβεβαιώνει ότι η αγορά βουλιάζει όλο και περισσότερο και ότι η ελληνική οικονομία κατρακυλάει σε βαθιά ύφεση, ενώ η κοινωνία ζει στα πρόθυρα ενός εφιάλτη.

Ζούμε την χρεοκοπία του πελατειακού, κομματικοκεντρικού, νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου των τελευταίων 20 χρόνων και την παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών επιλογών που χαρίζουν, μέσα στην κρίση, ένα πακτωλό δις ευρώ στις τράπεζες και τους μεγάλους εταιρικούς ομίλους, ενώ εγκαταλείπουν στην τύχη τους τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους πολύ μικρούς αγρότες και εξουθενώνουν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Η χώρα δεν μπορεί να ανοίξει θετικούς ορίζοντες όσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι παραδομένο στην κερδοσκοπία και την απληστία των ιδιωτικών συμφερόντων και των ξένων «funds». Αυτή την ώρα χρειάζεται μια στρατηγική δημοσίου ελέγχου των τραπεζών και πρώτα απʼ όλα δημοσίου ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να ασκηθεί μια χρηματοπιστωτική πολιτική σε όφελος των πολιτών, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων αγροτών. Ταυτόχρονα απαιτείται η κατάργηση της Τειρεσίας Α.Ε, η οποία έτσι όπως πάει θα «μαυρίσει» τη μισή Ελλάδα, και η αντικατάστασή της από μια δημόσια υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί με νέους κοινωνικούς όρους.