20/05/2009

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για κονβόι της Ελπίδας και απεργούς πείνας στο φυλάκιο της Ράφα

O Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ανησυχεί, διαμαρτύρεται και καλεί όλους του υπεύθυνους να δράσουν άμεσα  γιατί σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ακόμα και σήμερα οι Αιγυπτιακές Αρχές προβάλλοντας συνεχή γραφειοκρατικά εμπόδια ούτε διευκολύνουν την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ούτε επιτρέπουν την είσοδο μελών Μη Κυβερνητικών και Ανθρωπιστικών Οργανισμών από το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη συνέχιση αποκλεισμού της Γάζας όπως δηλαδή επιδιώκει το Ισραήλ. Καμιά κυβέρνηση είτε των αραβικών είτε των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιτρέπεται να διευκολύνει αυτή την επιδίωξη. Καταγγέλλουμε σήμερα δύο από τα πολλά περιστατικά που δικαιολογούν τις ανησυχίες μας.

Συγκεκριμένα:

•    Το «Κονβόι της Ελπίδας», μια τεράστια επιχείρηση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης στους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, που παραμένουν σχεδόν 3 χρόνια αποκλεισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ξεκίνησε από το Μιλάνο της Ιταλίας και έφτασε στο Port Said (το λιμάνι στο Σουέζ), περιμένοντας το «πράσινο φώς» από τις Αιγυπτιακές αρχές για την εκκίνηση με προορισμό το πέρασμα της Ράφας και από εκεί την είσοδο στη μαρτυρική Γάζα, περιμένει ακόμα αν και μεταφέρει μικρά φορτηγά με φαρμακευτικό και τεχνολογικό υλικό και εξοπλισμό καθώς και 40 ασθενοφόρα, προσφορά των λαών της Ευρώπης στη Γάζα για την ανακούφιση του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού γερουσιαστή Fernando Rossi συνεχίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην και σήμερα δυστυχώς αποκλεισμένη Γάζα.

•    Στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα εννέα άτομα συνολικά - 3 γιατροί, 4 εργάτες ανθρωπιστικής βοήθειας, μία νοσοκόμα και ένας δημοσιογράφος – οι οποίοι περιμένουν επί μακρόν να τους δοθεί άδεια εισόδου για τη Γάζα,  έχουν ξεκινήσει από χθες 19/5/2009 απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση και κωλυσιεργία. Μεταξύ των απεργών πείνας συμπεριλαμβάνεται και ένας τουλάχιστον έλληνας ακτιβιστής με τη Βρετανίδα σύζυγο του

Οι απεργοί πείνας απέστειλαν την παρακάτω δήλωσηι:

«Διαμαρτυρόμαστε για τις επιλογές των Αιγυπτιακών αρχών στήριξης των στενών κυβερνητικών τους συμφερόντων απόλυτα παραλλήλων με αυτά του Ισραηλινού κράτους ενάντια στο διεθνή νόμο περί ανθρωπιστικής βοήθειας και σε όποια ανθρωπίνως αποδεκτή ηθική. Αφού εξαντλήσαμε όλα τα μέσα συμπεριλαμβανομένης και της διαμεσολάβησης των πρεσβειών μας προσφεύγουμε σε απεργία πείνας ζητώντας το αυτονόητο, μη παίρνοντας πολιτική θέση στο Παλαιστινιακό να μας επιτραπεί η είσοδος στη λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτελέσουμε το ανθρωπιστικό μας έργο βοηθώντας το Παλαιστινιακό λαό θύμα στη διεθνή πολιτική αρένα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο να ασκήσουν πίεση προς πάσα κατεύθυνση ούτως ώστε να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Ο ελληνικός λαός από το υστέρημα του και με θυσίες έχει προσφέρει χρήματα φάρμακα ρούχα και ανθρώπινη αλληλεγγύη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει αυτή την προσφορά να φτάσει στο λαό της Γάζας.