19/03/2009

Χρηματοδότηση μονάδων βιολογικού καθαρισμού στην Αττική

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών

Η Ανατολική Αττική, μια περιοχή με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, δομήθηκε άναρχα με αποτέλεσμα να στερείται υποδομών, όπως η αποχέτευση, που έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας δικτύων αποχέτευσης για όλο το Νομό προς όφελος της δημόσιας υγείας. Πολλοί Δήμοι, έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τα ανάλογα έργα, αλλά  με βραδείς ρυθμούς.

Τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Μαρκόπουλου των Δήμων Μαρκόπουλου, Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά, έχουν προχωρήσει σημαντικά καθώς έχουν χρηματοδοτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ENVIREG, ΕΑΠΤΑ, Ταμείο Συνοχής και το Γ΄ ΚΠΣ.

Προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν και να καταστεί το σύνολό τους λειτουργικό χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα έργα Αναβάθμισης της ΕΕΛ Μαρκόπουλου, όπως αυτά προδιαγράφονται στους ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς της υπ. αριθ. ΠΕΧΩ 5806/ΦΠΕΡΙΒ-4/2006 Απόφασης της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και η κατασκευή των δικτύων ακαθάρτων των τριών πόλεων.

Σύμφωνα με έγγραφο των Δημάρχων των περιοχών αυτών προς τους αρμόδιους φορείς, το έργο της αναβάθμισης της ΕΕΛ Μαρκόπουλου είναι ώριμο προς δημοπράτηση, καθόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λ.π.

Όμως στον άξονα Προτεραιότητας 2 « Αειφόρος Ανάπτυξη & Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», κατηγορία πράξης «Δίκτυα Αποχέτευσης ακαθάρτων και υγρών αποβλήτων» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007-2013» όπου θα υποβληθούν προτάσεις για την χρηματοδότηση των δικτύων τους, δεν έχει προβλεφθεί  η κατασκευή –ολοκλήρωση  βιολογικών μονάδων στην Αττική.

Το κόστος των έργων  που προβλέπονται να γίνουν για την αναβάθμιση της ΕΕΛ Μαρκόπουλου και την πλήρη λειτουργία αυτής απαιτείται το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

•    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού και στην Αττική προς όφελος της δημόσια υγείας και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ