18/03/2009

Οι υψηλές τιμές των οικοδομικών υλικών και η λειτουργία μονοπωλιακών μορφών και πρακτικών στην αγορά του σιδήρου οδηγούν σε κρίση την οικοδομική δραστηριότητα

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Ο οικοδομικός κλάδος της χώρας αποδεικνύεται τελευταία ότι είναι από τους πλέον πληττόμενους  τομείς της οικονομίας της χώρας, λόγω δε της οικονομικής   κρίσης η κατάσταση θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο .

Οι αλόγιστες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις που έγιναν στα οικοδομικά υλικά την τελευταία διετία, έχουν αποδοθεί ,σύμφωνα με τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται  στον κλάδο, στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχει στην χώρα μας ειδικός φορέας για τον  έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς των δομικών υλικών .

Οι ίδιοι φορείς αναφερόμενοι στον κλάδο της χαλυβουργίας επεσήμαναν την ύπαρξη φαινομένων κερδοσκοπίας και   ότι μόνο κατά την περίοδο 1-1-2008 έως 30-6-2008 η αύξηση της τιμής του χάλυβα , που χρησιμοποιείται για τον οπλισμό της κατασκευής των οικοδομών, αυξήθηκε από 48,5%-70%.  Αντίθετα,  οι αυξήσεις αυτές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή του χάλυβα αποδίδονταν  στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία την περίοδο  Ιανουαρίου- Απριλίου 2008 ανήρχετο στο 37% περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή των υψηλών τιμών του χάλυβα εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, παρά την σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου .

Την περίοδο 2006-2008 έγιναν καταγγελίες για την ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ στην αγορά των προϊόντων του χάλυβα , γεγονός το οποίο οδήγησε , σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου , την Επιτροπή Ανταγωνισμού  να προβεί σε διενέργεια ελέγχου στις εταιρείες παραγωγής χάλυβα , προκειμένου να διακριβωθεί η τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοζαν οι επιχειρήσεις του κλάδου , καθώς και η λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά  του χάλυβα .

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σχέση με την παρέμβασή της αυτή  για τον εντοπισμό και την λειτουργία ολιγοπωλιακών  συμπεριφορών στην αγορά , μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει  πόρισμα-έκθεση.

Η ανέλεγκτη η λειτουργία της αγοράς του σιδήρου και των δομικών υλικών,  είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μαρασμό τον κλάδο και στην ανεργία πλήθος απασχολουμένων στην οικοδομή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Ποια είναι η θέση του για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά του χάλυβα στη χώρα μας;
  • Με ποιό τρόπο προτίθεται να παρέμβει για να ελέγξει και περιορίσει τις αυξήσεις στις  τιμές των δομικών υλικών και να στηρίξει την οικοδομική δραστηριότητα ;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης