26/09/2008

Οι καταγγελίες για μείωση των χιλιομετρικών υποχρεώσεων της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, χωρίς ανάλογη μείωση του τιμήματος

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» (21/9/2008), η Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής περιόρισε αυθαίρετα κατά 500 χιλιόμετρα, παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, το μήκος του αγωγού χαμηλής πίεσης για τη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή Αττικής, χωρίς να υπάρξει ανάλογη μείωση στο τίμημα με το οποίο είχε αναλάβει το έργο η ΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση του 2001 προέβλεπε ξεκάθαρα ότι μέχρι το τέλος του 2008 η ΕΠΑ Αττικής θα έπρεπε να είχε κατασκευάσει 2000 χιλιόμετρα δικτύου, τελικά, όμως, με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Υπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε τον προηγούμενο Αύγουστο απόφαση με την οποία μείωνε κατά 500 χιλιόμετρα την  υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας για κατασκευή δικτύου.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι μέχρι τέλους του 2008, η ΕΠΑ Αττικής θα πρέπει να παραδώσει 500 χιλιόμετρα λιγότερα δικτύου, χωρίς στην υπουργική απόφαση να υπάρχει πρόβλεψη για μείωση και του τιμήματος που θα καταβληθεί από το δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκύπτει εμφανής ζημιά για το τελευταίο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Αληθεύουν τα καταγγελλόμενα ότι μειώθηκε κατά 500 χλμ η υποχρέωση της ΕΠΑ Αττικής για κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2008, χωρίς πρόβλεψη για ανάλογη μείωση του τιμήματος σε σχέση με τα αρχικώς συμφωνηθέντα;

Τέλος, παρακαλούμε να ενημερώσετε αναλυτικά τη Βουλή καταθέτοντας όλα τα σχετικά έγγραφα με την αρχική σύμβαση της ΕΠΑ Αττικής, τις όποιες τροποποιήσεις υπέστη στην πορεία, τους λόγους αυτών των τροποποιήσεων, το αρχικό και το τελικό τίμημα, μαζί με το τελικό μήκος του αγωγού που θα παραδοθεί

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης