ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/09/2008

Δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην περιοχή Γουδή - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Α.Φιλίνη



Η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην περιοχή Γουδή. Υποστήριξε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που υφίστανται εδώ και 30 χρόνια, βρίσκονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας Πάρκου και θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν και να εφαρμοσθούν. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλει να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Πλακιωτάκης  υπήρξε αποκαλυπτικός ως προς τις αρνητικές προθέσεις του ΥΠΕΘΑ. Προτίμησε να περιγράψει τις έως τώρα παραχωρήσεις του Στρατού προς τους φορείς για χρήσεις ασύμβατες με αυτές ενός πάρκου.  Ανέφερε ότι το ΥΠΕΘΑ δεν αποδέχεται την εγκεκριμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη του ΕΜΠ για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και ότι δεν υπήρξε μεταξύ τους συνεργασία. Τέλος, τόνισε ότι το ΥΠΕΘΑ δεν προτίθεται να προβεί στη θεραπεία του Νόμου 732/1977 και να παραχωρήσει συνεπώς το υπόλοιπο της έκτασης προς τους Δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Δεν έκανε καμία αναφορά στη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων από την περιοχή Γουδή βάσει του Ν.2745/1999.

Απαντώντας στα ανωτέρω η βουλευτής Άννα Φιλίνη τόνισε ότι ο βασικός ιδιοκτήτης του πυρήνα του Πάρκου είναι ο Ελληνικός Στρατός και ότι δυστυχώς ο χώρος ιδιοκτησίας του συνεχώς οικοπεδοποιείται και τσιμεντοποιείται με τη διαδικασία των παραχωρήσεων.  Επίσης η Πολιτεία έχει καταστήσει ανενεργό το Ν. 732/1977, με τον οποίο το ΥΠΕΘΑ παραχωρούσε 965 στρέμματα προς τους Δήμους με σκοπό τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, ενώ διαρκώς καταστρατηγούνται οι αρχές για τη δημιουργία του Πάρκου, κατασκευάζονται νέα κτίσματα και τοποθετούνται συρματοπλέγματα.

Υποστήριξε ότι το ΥΠΕΘΑ δεν υλοποίησε ποτέ το σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει για τη δημιουργία του Άλσους Ελληνικού Στρατού και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τον σχετικό χάρτη του ΓΕΣ. Η Άννα Φιλίνη υπογράμμισε ότι από τις δηλώσεις του Υφυπουργού φαίνεται ότι το ΥΠΕΘΑ αρνείται να παραχωρήσει την έκταση που είχε αποφασισθεί με τον Νόμο του 1977 για να γίνει πάρκο, αν δεν πάρει ταυτοχρόνως έκταση στη Βʼ Ζώνη Υμηττού για να την αναπτύξει οικιστικά. Η Άννα Φιλίνη χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση εξαιρετικά ωμή, τη στιγμή που η Αθήνα έχει επιτακτική ανάγκη από χώρους πρασίνου.

Ανέφερε ότι σε παρόμοια επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Υφυπουργός κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι η πολιτεία θέλει το πάρκο, όμως για να προχωρήσει στη δημιουργία του απαιτείται η συναίνεση των συναρμόδιων Υπουργείων και κυρίως του ΥΠΕΘΑ που είναι ο βασικός ιδιοκτήτης του πυρήνα του πάρκου.  Δυστυχώς σήμερα το ΥΠΕΘΑ εμφανίζεται να έχει άλλη άποψη.

Κλείνοντας η Άννα Φιλίνη διατύπωσε την ευχή να αλλάξει επιτέλους γνώμη το ΥΠΕΘΑ προκειμένου να αναπνεύσει καλύτερα η πόλη και οι πολίτες της Αθήνας.


Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία και συζήτηση

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 66/22-9-2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Άννας Φιλίνη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη λήψη απόφασης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή Γουδή κ.λπ.

...

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προ δεκαετίας ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών ανέλαβε σε συνεργασία το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή αναπτύσσοντας ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε εφαρμογή του νόμου 732/1977 χωρίς καμία συνεργασία με τον ιδιοκτήτη γης, δηλαδή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ΤΕΘΑ, με πρόθεση να επιβάλει χρήσεις και λειτουργίες χωρίς ανάλογη πρόταση για αποκατάσταση των χρήσεων αυτών. Και βεβαίως η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού δεν είναι αποδεκτή από τη στρατιωτική υπηρεσία.

Είναι επίσης γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο του νόμου 732/1977 είχε παραχωρήσει στο παρελθόν με αποφάσεις του έκταση από τα 965 στρέμματα ιδιοκτησίας του στους όμορους δήμους Αθηνών και Ζωγράφου, εκτάσεις συνολικού εμβαδού 492 στρεμμάτων, περίπου 51% της συνολικής έκτασης: στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων 90 στρέμματα, στο κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων 167 στρέμματα, στο Δήμο Ζωγράφου 49 στρέμματα, στο πανεπιστήμιο Αθηνών 50 στρέμματα.

Η εφαρμογή όμως του συγκεκριμένου νόμου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την έγκριση οικιστικής ανάπτυξης του αυτόνομου οικοδομικού οργανισμού των αξιωματικών. Κατόπιν προσφυγής του Δήμου Παπάγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδόθηκε η υπʼ αριθμόν 3754/1981 απόφαση, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε το προεδρικό διάταγμα που ενέκρινε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της οικιστικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο νόμος 732/1977 να καταστεί ανενεργός.

Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν ότι το ΤΕΘΑ έθεσε το θέμα συνταγματικότητας και η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου με την υπʼ αριθμόν 5771/1983 γνωμοδότησή της απεφάνθη ότι ο νόμος μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας κρίνεται ανενεργός. Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας θα πω ότι δεν μπορούμε να προβούμε στη θεραπεία ενός νόμου που στην ουσία είναι ανενεργός.

Κατόπιν των ανωτέρω η Στρατιωτική Υπηρεσία προχώρησε και προέβη με δική της πρωτοβουλία στη δημιουργία χώρου πρασίνου στο Στρατόπεδο Βαρίτη. Έτσι σε χώρο εκατόν εβδομήντα εννιά στρεμμάτων έχουμε τη δημιουργία του Άλσους του Ελληνικού Στρατού, που εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα κοινοτικά προγράμματα PERIFERA και CONVERE. Επʼ ωφελεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου το Άλσος του Ελληνικού Στρατού είναι ελεύθερο προς πρόσβαση στην κοινωνία.

Η έκταση του στρατοπέδου διαιρείται σε τέσσερις τομείς: στο κυρίως άλσος, που είναι ο τομέας Α΄, στον τομέα Βʼ που είναι το γήπεδο μπάντμιντον, στον τομέα Γ΄ που είναι το παλιό αμαξοστάσιο και στον τομέα Δʼ που είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππικού.

Από τους προαναφερθέντες τομείς οι εκτάσεις του τομέα Β΄, του μπάντμιντον, αλλά και του τομέα Δʼ, που είναι το πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππικού, παραχωρήθηκαν με το ν. 3342/2005 στα «Ολυμπιακά Ακίνητα» προκειμένου να τα εκμεταλλευθούν. Το Υπουργείο στη συνέχεια, μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα», προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας την 1η Δεκεμβρίου του 2005 και, μεταξύ άλλων, καθορίστηκαν η δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο μετέχουν το ΤΕΘΑ και τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό και εκμετάλλευση των τομέων των συγκροτημάτων Α΄, Βʼ και Δʼ, ενώ τα κτίρια που βρίσκονται στο παλιό αμαξοστάσιο καθώς και το σύνολο του τομέα αυτού θα παραμείνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Όσον αφορά τώρα το χώρο του τομέα Γʼ, που είναι το παλιό αμαξοστάσιο, το ΤΕΘΑ, με απόφαση της διοικούσας επιτροπής του, το έδωσε δωρεάν παραχώρηση στο Υπουργείο Οικονομίας, μια έκταση περίπου 9,6 στρεμμάτων, με σκοπό τη διάθεσή του στο Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία μονάδας θεραπείας παιδιών που πάσχουν από νεοπλαστικές νόσους και κακοήθεις αιματοπάθειες, από το ίδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ». Η ανωτέρω βέβαια απόφαση ενεκρίθη μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

Στη συνέχεια της ανωτέρας παραχωρηθείσας εκτάσεως έχει προβλεφθεί και η παραχώρηση επιπλέον 6,8 στρεμμάτων, μετά από αίτημα του ΓΕΕΘΑ, για τη δημιουργία κέντρου φροντίδας και εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ικανότητες, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, διακλαδικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα αφορά το προσωπικό και το στρατιωτικό αλλά και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ.

Η κυρία Φιλίνη έχει το λόγο.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας. Εάν κατάλαβα καλά το Υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει την έκταση αυτή, που είχε αποφασιστεί ήδη από το 1977 για να γίνει μητροπολιτικό πάρκο εάν δεν δοθεί ταυτοχρόνως και ένας πολύ ωραίος χώρος στις παρυφές του Υμηττού που θα θέλατε οικιστικά να αναπτύξετε και ο οποίος από το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώθηκε ως προς την οικιστική ανάπτυξη.

Νομίζουμε ότι η απάντηση που μας δίνετε είναι εξαιρετικά ωμή, κύριε Υπουργέ. Εδώ, η πόλη μας έχει ανάγκη από ένα μητροπολιτικό πάρκο κι εσείς μας λέτε ότι επειδή σε ένα άλλο σημείο, πάνω ακριβώς στο βουνό, δεν επιτρέπεται να κτίσετε, γιʼ αυτό δεν αφήνετε να γίνει αυτό το μητροπολιτικό πάρκο. Όπως, πολύ ωραία αναφέρατε κι εσείς ο ίδιος, το 1997 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε γίνει μία μελέτη που με συγκεκριμένο τρόπο προέβλεπε πώς θα αναπτυχθεί αυτό το πάρκο.

Πρέπει να σας πω επίσης, κύριε Υπουργέ, ότι είχαμε κάνει –εγώ συγκεκριμένα- μία επίκαιρη ερώτηση πριν από ορισμένους μήνες, η οποία είχε απευθυνθεί στο Υπουργείο Χωροταξίας. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος Υφυπουργός, κ. Καλογιάννης, είχε πει ότι η πολιτεία θέλει να φτιάξει αυτό το μητροπολιτικό πάρκο, όμως υπάρχουν εκεί διάφορα υπουργεία που έχουν διαφορετικές ιδιοκτησίες. Δεν μας είχε πει ότι εσείς έχετε και διαφορετική άποψη, όχι μόνο διαφορετική ιδιοκτησία. Μάλιστα, είχε πει συγκεκριμένα ότι για να προχωρήσουν οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού, απαιτείται η συναίνεση και των συναρμόδιων φορέων, κυρίως του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που είναι ο βασικός ιδιοκτήτης του πυρήνα του πάρκου και γίνονται συζητήσεις στην κατεύθυνση αυτή. Θα καταθέσω το σχετικό κείμενο.

Άρα, είστε εσείς ο βασικός υπεύθυνος για να πραγματοποιηθεί αυτό που εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιθυμούν, ελπίζουν σε κάτι τέτοιο οι πολίτες της Αθήνας. Θα καταθέσω κι έναν χάρτη, τον οποίο πρέπει να διαθέτει το Υπουργείο, αλλά τον έχουμε έγχρωμο, που δείχνει ακριβώς, με το κόκκινο χρώμα κύριε Υπουργέ, ότι είστε εσείς ιδιοκτήτης ακόμα της καρδιάς αυτού του πάρκου. Δεν δικαιολογείται με τίποτα να μην παραχωρείτε στους δήμους, όπως είστε υποχρεωμένοι, και να μην παραχωρείτε για να γίνει πράσινο όλη αυτή η περιοχή. Αντίθετα, συναινείτε διαρκώς σε τσιμεντοποιήσεις, όπως είναι και το Badminton.

Το Badminton είχε δοθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα, μόνο προσωρινά. Επρόκειτο να παραδοθεί αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο δημόσιο, για πράσινο.

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να μας απαντήσετε γιʼ αυτά και να αλλάξετε αυτή την άποψη, ελπίζω, το συντομότερο, προκειμένου να αναπνεύσει καλύτερα η πόλη και οι πολίτες της Αθήνας.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Άννα Φιλίνη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ την κυρία Φιλίνη.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ανέφερα και στην πρωτομιλία μου, ως ουσιαστικός ιδιοκτήτης της έκτασης του Άλσους του Ελληνικού Στρατού, προέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2005 στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αφετηρία αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου. Με το μνημόνιο αυτό τα δύο Υπουργεία συμφώνησαν όχι απλά να διατηρήσουν τα πράσινο στην περιοχή, αλλά και να το επεκτείνουν. Συμφωνήθηκε ότι ο πνεύμονας πρασίνου μπορεί να φιλοξενήσει ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, ελκύοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο τους περίοικους, αλλά και το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Τα θέματα τώρα της οικοδόμησης έκτασης του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, όπως αναφέρεται στην ερώτησή σας, δεν αφορούν το Υπουργείο, αφού δεν έχει καμία σχέση με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις στους όρους δόμησης.

Τέλος, σας διαβεβαιώνω ότι το σχέδιο της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, αποτελεί κύριο στόχο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο, προς όφελος όλων των κατοίκων του. Παράλληλα, προωθείται, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο προανέφερα, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση κτιρίων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών του.

Ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ