23/09/2008

Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου από Ηράκλειο Κρήτης

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος επισκέπτεται σήμερα για δεύτερη ημέρα το Ηράκλειο Κρήτης.

To πρωί επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου  (ΟΛΗ) και συναντήθηκε με τη Διοίκηση. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δηλώσεις:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τη Διοίκηση του ΟΛΗ για όλα τα ζητήματα και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν. Υπήρξαν σημεία συμφωνίας. Υπήρξαν βέβαια και σημεία που έχουμε λίγο ή πολύ διαφορετική άποψη. Να αναφέρω μερικά. Ενώ και εμείς θέλουμε την αναγέννηση του μετώπου του Ηρακλείου προς τη θάλασσα, πάντα έχουμε επιφυλάξεις σε σχέση με τις μορφές ιδιωτικοποίησης που περνάνε μέσα από συμβάσεις παραχώρησης και παίρνοντας υπόψη ότι το ύψος του κόστους των έργων αυτών δεν είναι απαγορευτικό για εθνικές και κοινωνικές χρηματοδοτήσεις.

Δεύτερον. Είναι το θέμα του κόλπου του Δερματά. Εμείς κατανοούμε την ανάγκη να υπάρξουν στην παράκτια ζώνη του Ηρακλείου περιθώρια για κατασκευή μαρίνας. Παρόλα αυτά θεωρούμε τον τόπο ιστορικό, θεωρούμε ότι είναι μια από τις εξόδους των πολιτών του Ηρακλείου προς τη θάλασσα και μ΄ αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια άλλη αξιοποίηση.

Τέλος, τα μέλη της διοίκησης του ΟΛΗ μας εξέθεσαν τις μελέτες που γίνονται σχετικά με το λιμάνι του Νότου. Δηλαδή στην πραγματικότητα έναν σταθμό μεταφόρτωσης κοντέινερς που θεωρούμε ότι δεν συνάδει με τον ήπιο χαρακτήρα που πρέπει να δώσουμε σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σ΄ έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από το μεσογειακό τοπίο, από τις μεγάλες τουριστικές δυνατότητες. Και μ΄ αυτή την έννοια είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ΄ αυτόν τον σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Για το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής

Καλούμε όλους τους πολίτες της Κρήτης να κινητοποιηθούν σε σχέση με το θέμα της ψήφισης  από τη Βουλή  για τη δημιουργία ενός νέου αμερικανο-νατοϊκού οργανισμού που θα ενισχύσει τη δραστηριότητα της βάσης της Σούδας. Απόφαση η οποία αποτελεί προσβολή στους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κρητικού λαού, δηλαδή το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τους έλληνες φορολογούμενους.

Καλούμε τους πάντες και, παρά την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αντιδράσουν. Καλούμε τους φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να δώσουμε κοινές μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Για τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κυβέρνηση

Καλούμε την κυβέρνηση να βγάλει στοιχειώδη διδάγματα από τη διεθνή κρίση και να σταματήσει να παραχωρεί το πιστωτικό σύστημα της χώρας στους ξένους και τους ιδιώτες. Γι αυτό είναι άμεση η ανάγκη, για όποιον παρακολουθεί αυτά που γίνονται διεθνώς, να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Tράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, να επανέλθει η Εθνική σε εθνικό έλεγχο και να σταματήσει, επίσης, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Για καταδίκη  Γ.Κεφαλογιάννη

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προβληματιστούμε απ΄ αυτά τα ζητήματα. Είναι σαφές ότι, αν αρθεί στην Κρήτη η υψηλή προστασία που έχει αναπτυχθεί ορισμένες φορές και σε εγκληματικές δραστηριότητες, όλα θα πάνε καλύτερα και η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού θα είναι πιο εύκολη.