ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/07/2008

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στνη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών



Ποτέ από το 1974 μέχρι σήμερα σε ομιλία του Υπουργός της Κυβέρνησης δεν έχει ασχοληθεί σε τόση έκταση και σε τόσο βάθος με τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις του Προέδρου ή άλλου βουλευτή της Ριζοσπαστικής αριστεράς. Μας κάνετε και αισθανόμαστε σαν παγόνια, με την έννοια ότι ήδη καταλαβαίνετε ότι στα μεγάλα πολιτικά θέματα, όπου κεντρικό ζήτημα είναι το θέμα της παιδείας, η μεγάλη αντιπαράθεση θα είναι και πάλι ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έχετε πάρει επάξια τη σκυτάλη από τον κ. Πολύδωρα, διαφοροποιώντας λίγο τις μεθόδου, όχι ιδιαίτερα, γιατί εσείς ο ίδιος μιλήσατε για σοκ. Με τον ίδιο τρόπο που βάλατε στην κριτική σας και επιτεθήκατε στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με τον ίδιο τρόπο έχετε στραφεί ενάντια στο φοιτητικό κίνημα. Είμαστε περήφανοι γιʼ αυτή τη συμπόρευση που εσείς ο ίδιος αναγνωρίζετε. Θα τα πούμε όμως παρακάτω, πιο συγκεκριμένα.

Θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο που συζητάμε, που στην πραγματικότητα είναι η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ό,τι τίτλο κι αν βάλετε.

Κατʼ αρχήν είναι ντροπή. Είναι ντροπή μία κυβέρνηση να φέρνει κεντρικό θέμα παιδείας μέσα στο Καλοκαίρι. Είναι ύπουλο. Κι ειδικά ένας Υπουργός Παιδείας και μια Κυβέρνηση κι ένας Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα στους φοιτητές, στους μαθητές να αντιμετωπίζουν ευθέως τα προβλήματα. Να λειτουργούν ανοιχτά. Να μην περιμένουν την ώρα που θα στρέψει ο άλλος την πλάτη του για να του χώσουν το μαχαίρι στην πλάτη. Γιατί εσείς νομίζετε ότι χώνετε το μαχαίρι στο φοιτητικό κίνημα τη στιγμή που δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Είναι από παιδαγωγικής απόψεις, που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να γίνει. Είναι ένα βήμα πάρα πέρα από τα περσινά όπου η Ν.Δ. τότε έφερε τελικά, μπροστά στην κατακραυγή που δημιουργήθηκε,  το νόμο πλαίσιο στην ολομέλεια της Βουλής. Λυπάμαι γιʼ αυτόν τον εκφυλισμό και γιʼ αυτόν τον ξεπεσμό και την παραβίαση των στοιχειωδών αξιών , που θα έπρεπε να δίνει το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση προς την κοινωνία και ειδικά τους φοιτητές. Το ίδιο ακριβώς που συνέβη και με το θέμα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Το δεύτερο είναι θέμα που αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή μία ανοιχτή παραβίαση του Συντάγματος και όχι άλλα θέματα, τα οποία υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα το θέμα της οργάνωσης της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, πέραν της πανεπιστημιακής, το οποίο είναι ανοιχτό. Υπάρχει μια αναρχία, υπάρχουν ΙΕΚ ή άλλοι θεσμοί του δημοσίου, που αντί να είναι στο επίκεντρο, να δίνουν το σφυγμό, να καλύπτουν μαζικά όσους δεν θέλουν να ακολουθήσουν πανεπιστημιακή παιδεία, θέματα τα οποία ήθελαν ρύθμιση, αλλά δεν τα ρυθμίζει αυτό το νομοσχέδιο κι αν αναφέρονται εκεί είναι μόνο και μόνο για να φύγει το επίκεντρο από τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης της παιδείας.

Τρίτον, άλλο θέμα είναι το ζήτημα των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με τα ξένα Πανεπιστήμια, όπου είναι ένα ζήτημα εκκρεμές, διότι εκεί πράγματι υπάρχει σύγκρουση του Εθνικού με του Κοινοτικό Δίκαιο, η οποία ήταν γνωστή και είναι και σήμερα γνωστή και η οποία θα λυθεί με κάποιο τρόπο. Μʼ αυτήν την έννοια αναφέρουμε σε όλες αυτές της καταγγελίες, που έκανε ο Υπουργός της Ν.Δ, όλον τον φάκελο, τον οποίο άνοιξε σε σχέση με τις τοποθετήσεις που είχα εγώ προσωπικά, ως Ευρωβουλευτής.

Κατʼ αρχήν να το πω καθαρά. Δεν είμαι της άποψης ότι στην πολιτική κάποιος πρέπει να μένει σε κάποια αρχική του θέση, ακόμη κι αν χαλάει ο κόσμος. Αυτός είναι σαφές, επομένως δεν καταλαβαίνω αυτή την αστυνομικού τύπου πολιτική, η οποία γίνεται εδώ. Είπες εσύ αυτό ή εκείνο τότε για τη συνεργασία της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ ή για το αν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα μας, ή για τα ξένα Πανεπιστήμια, ή οτιδήποτε άλλο. Είναι έξω από τη δική μου λογική. Έξω από τη λογική μου είναι ακόμη το να είσαι υποχρεωμένος να μείνεις σε όλη σου τη ζωή στο ίδιο κόμμα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει αυτό.  Δεν θα ήταν πρόβλημά μου να υπάρξουν κάποιες τοποθετήσεις, οι οποίες θα έρχονται σε αντίφαση με τις σημερινές  θέσεις, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Και ότι δεν ισχύει αυτό και μʼ αναγκάζετε να καταθέσω στα πρακτικά, το ίδιο ακριβώς κείμενο, που καταθέσατε κι εσείς. Ακριβώς το ίδιο, αισθανόμενος αμήχανος να καταθέτω στα πρακτικά κείμενα δικά μου. Ελπίζω στο μέλλον οι Υπουργοί να ασχολούνται λιγότερο με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην υποχρεωθώ να το ξανακάνω. Θέλω να πω ότι με εκφράζει απόλυτα αυτό που είπα, αυτές τις μέρες, όπως και κάθε Φθινόπωρο ζούμε την αγωνία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, που αναζητούν με σκληρές πολλές φορές οικονομίες  μια προοπτική για τα παιδιά τους, που τέλειωσαν το Λύκειο μέσα από την εξασφάλιση σπουδών σε ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, που μέρος τους πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Η Ελληνική Κυβέρνηση περιπαίζει, παραπλανά και κρατάει σε σύγχυση όλον αυτό τον κόσμο.  Διότι υπήρχε αυτή η αντίφαση κι εμείς την εκφράζαμε, όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν, λέγοντας ότι υπάρχει η Οδηγία του 88 και ήρθε και η Οδηγία του 2004, η οποία από τη στιγμή που έχεις στο χέρι ένα χαρτί, που έχει τη σφραγίδα ενός ξένου Πανεπιστημίου δεν ψάχνει πώς το πήρες αυτό το χαρτί και που έκανες τα τρία τουλάχιστον χρόνια. Αλλά δεν καταθέτω μόνο αυτό. Επειδή η δική σας τοποθέτηση είναι επιλεκτική αναφορικά με τις θέσεις μας, όπως αναφέρατε μια φράση του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να αναφέρετε τη συνέχεια. Λέγοντας, γιατί θέλουμε εμείς και έχει σημασία να είναι δημόσια η Ανώτατη Εκπαίδευση. Καταθέτω τις τοποθετήσεις μου την 1.12.2003 επί κυβέρνησης Σημίτη, όπου λέει: «Από τη στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιτρέψει τη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η κοινοτική  νομοθεσία επιβάλλει την αναγνώριση των πτυχίων. Αυτό έχει δηλωθεί επανειλημμένως από τον αρμόδιο επίτροπο και ο Υπουργός Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι εκκρεμεί η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Ακόμη αυτή συζητάμε. «Αν ήθελε η Κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με τον απλούστερο τρόπο. Ο σημερινός Υπουργός Εμπορίου να άρει ή να μην ανανεώσει τις άδειες στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που έχουν την υπογραφή του προηγούμενου Υπουργού Εμπορίου».

Το καταθέτω.

Μην μπλέκετε, λοιπόν, τα ζητήματα. Είναι εκκρεμές το θέμα, είναι ανοιχτό το ζήτημα.

Εμείς στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορούμε να πετάξουμε στο δρόμο είκοσι πέντε χιλιάδες παιδιά τα οποία ήταν θύματα της δικής σας πολιτικής και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αγωνιστήκαμε τότε, αγωνιζόμαστε και σήμερα για να βρεθεί λύση.

Και δεν είναι τυχαίο που και ο Εισηγητής μας, ο κ. Κουράκης, κατέληξε την ομιλία του ακριβώς με το ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση σʼ αυτό το ζήτημα, όπου υπάρχει σύγκρουση κοινοτικού με εθνικό δίκαιο. Και το ξέρετε πολύ καλά. Όμως, προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά και να μπερδέψετε το θέμα αυτών που ήδη έχουν τελειώσει με το αν θα είναι νόμιμα και θα επιτρέπεται να λειτουργούν στην Ελλάδα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Και θέλω να πω ότι με όλη αυτή τη «χαρτούρα» φέρατε ακόμα μία ευρωπαϊκή Οδηγία στην οποία ήμουν απών και είπατε ότι την ψήφισα. Φέρατε ευρωπαϊκή Οδηγία στην Επιτροπή που στην Επιτροπή μπαίνουν τα ονόματα όσων είχαν περάσει από την Επιτροπή εκείνη την ημέρα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι. Βγήκε χθες εκπρόσωπός σας και είπε «τι μας λέει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι δεν θα πάρει τυχόν αυξήσεις, αναδρομικές ή άλλες, εφόσον αποφασιστούν, όταν τα ίδια έλεγε και τις είχε πάρει;». Και την ίδια στιγμή, παρουσία δημοσιογράφων, είχαν δοθεί τα αναδρομικά τα οποία αντιστοιχούσαν στους Βουλευτές του Συνασπισμού τότε, στους ΡΟΜΑ, σε αντιπροσωπεία της κοινότητας των ΡΟΜΑ, των τσιγγάνων. Και από εμένα ως Ευρωβουλευτή είχαν δοθεί στην «Κοινότητα 18 Άνω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Και έρχονται οι Βουλευτές σας με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζεστε εσείς σήμερα και συγχέουν τα πράγματα προκειμένου να κάνουν αυτό που θέλουν. Τι θέλουν; Ποιος είναι ο σκοπός πίσω απʼ αυτά σʼ ένα αποδομημένο πολιτικό σύστημα, από μία Κυβέρνηση η οποία δεν έχει σήμερα αναγνώριση, εκτίμηση από τον ελληνικό λαό; Και δεν μιλάω μόνο για τις πολιτικές επιδόσεις, αλλά και για τη στάση της σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το θέμα της διαφθοράς και της εμπλοκής κεντρικών στελεχών της εκεί πέρα.

Επειδή δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, θέλετε να αποδομήσετε και τους υπολοίπους. Αυτά προς απάντηση στα ζητήματα που είπατε. Λέω ξανά ότι είναι θέμα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση.

Τέταρτο σημείο. Ποιο κεντρικό τοπίο προσπαθεί να κρύψει η Κυβέρνηση με όλους αυτούς τους αντιπερισπασμούς που κάνει; Το franchising, τη δικαιόχρηση. Ξέραμε το franchising από τα GOODYʼS. Δηλαδή, κάποιος μικρός επιχειρηματίας με την εταιρεία GOODYʼS παίρνει -υποτίθεται- τις προδιαγραφές, προκειμένου να δίνει τα χάμπουργκερ. Το ξέραμε από το EVEREST. Το ξέραμε από τα MAC DONALDʼ S. Το ξέραμε από τα «ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ». Και τώρα εσείς θέλετε να εφαρμόσετε τη δικαιόχρηση για τα πανεπιστήμια.

Θέλετε να εφαρμόσετε τη δικαιόχρηση και τη δυνατότητα να παρουσιάζονται στις διάφορες παρόδους της Ομόνοιας ή αναλόγως σε κάποια βόρεια προάστια δήθεν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Παραβιάζετε το Σύνταγμα. Είστε μία παράνομη κυβέρνηση. Είστε μία κυβέρνηση συνταγματικής εκτροπής. Θα έπρεπε να πείτε ένα πράγμα. Να ζητήσετε «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό.

Μας λέτε για το άρθρο 16. Μας λέτε ότι το Σύνταγμα σας το επιτρέπει. Βάλατε και τους Βουλευτές σας να το λένε αυτό. Και λέτε ότι το άρθρο 16, στην παράγραφο 1, λέει ότι η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Παρακάτω, όμως, στο ίδιο άρθρο λέει ότι δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

Λέτε ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος λέει ότι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα στην κοινωνική, την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Παρακάτω, όμως, λέει ότι αυτό γίνεται εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη.

Το άρθρο 16 θέλατε να αλλάξει. Δεν άλλαξε το άρθρο 16. Και όσοι στράφηκαν ενάντια στο σπουδαστικό κίνημα, το οποίο έχει και τις δύσκολες στιγμές του, πρέπει να ξέρουν ότι στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, πρώτη φορά ένα κίνημα, το εκπαιδευτικό και φοιτητικό κίνημα, επηρέασε τόσο πολύ τις πολιτικές εξελίξεις, ώστε οδήγησε τη συνταγματική αναθεώρηση στα βασικά θέματα στο καλάθι των αχρήστων. Το φοιτητικό κίνημα στήριξε το περιβάλλον, οδηγώντας και τα υπόλοιπα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης στο καλάθι των αχρήστων. Κι έχετε μία εκδικητικότητα για το φοιτητικό κίνημα και για όσους συμμετέχουν σʼ αυτό αλλά και για τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες το στήριξαν.

Η πρόταση αυτή έρχεται σε σύγκρουση πλήρως με το Σύνταγμα κι έτσι θα αντιμετωπιστεί. Με αυτό τον τρόπο ακριβώς θα αντιμετωπιστεί. Και πιστεύω και ελπίζω ότι αυτά που έγιναν πέρυσι με τους αγώνες των φοιτητών οι οποίοι σφράγισαν την πολιτική εξέλιξη της χώρας, οι οποίοι κράτησαν συνταγματικές κατακτήσεις, όπως είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτά ακριβώς σε μεγαλύτερη ακόμα κλίμακα θα μπορέσουν να επαναληφθούν και θα τρίβετε τα μάτια σας.

Μπορεί σε φάση διακοπών, σε φάση απομάκρυνσης του πολίτη από την πολιτική ζωή, σε φάση που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν τα παρακολουθεί ο καθένας με τον τρόπο που τα παρακολουθούσε, σε φάση που δεν λειτουργεί η φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα, να περνάτε τα νομοσχέδιά σας χάρη σε αυτή την πλειοψηφία την οποία έχετε, να ξέρετε όμως θα την πάρετε την απάντηση και θα είναι σκληρή η απάντηση. Θα είναι σκληρή η απάντηση διότι πέρα από το άρθρο 16 αναθέτετε τώρα στη νεολαία την στήριξη του άρθρου 120 παράγραφος 4 που λέει: Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο, ενάντια οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία ή να το καταλύσει με το δικό σας τρόπο που το καταλύετε. Με τη βία μιας πλειοψηφίας δύο Βουλευτών στην Ολομέλεια, η οποία δεν μπόρεσε να περάσει την Αναθεώρηση και η οποία προσπαθεί σήμερα να την υπονομεύσει.

Είναι ψέμα αυτό που λέτε, να ισορροπήσουμε μεταξύ κοινοτικού δικαίου και συνταγματικού δικαίου. Έχουν παρουσιαστεί θέματα συγκρούσεων μεταξύ εθνικού δικαίου, συνταγματικού και κοινοτικού δικαίου. Στη διαπλοκή, παρουσιάστηκε. Στο θέμα του τι θα γίνει με τους ήδη αποφοίτους των Κ.Ε.Σ.. Όμως, στο ζήτημα του ποιες σχολές θα λειτουργούν στην Ελλάδα, η Ελλάδα αν είχε Έλληνες Υπουργούς και αν δεν υπαλλήλους, εντεταλμένους στην κερδοφορία του ενός και του άλλου, δεν έχει καμία υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα καταθέσω εδώ πέρα το άρθρο 149 της Συνθήκης που λειτουργεί σήμερα και το άρθρο 165 της Συνθήκης που θα λειτουργήσει αύριο, εφόσον λειτουργήσει, που δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει λόγω δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας. Λέει λοιπόν το άρθρο 149: «Η Ένωση συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνοντας  τη συνεργασία μεταξύ κρατών - μελών και αν αυτό απαιτείται υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών - μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος...».

Πλήρης αρμοδιότητα των κρατών - μελών για την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Κανείς δεν μας υποχρεώνει εδώ πέρα να λειτουργήσουν τα Κ.Ε.Σ. σε συνεργασία με τα ξένα πανεπιστήμια. Μας υποχρεώνει, εφόσον λειτουργούν και βγαίνουν τίτλοι των πανεπιστημίων, να αναγνωριστούν. Αυτή είναι η σύγκρουση. Κανείς δεν μας υποχρεώνει. Δεν είστε καθόλου εκτεθειμένοι απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο, εάν κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε πια, και δεν υπάρχει άλλη λύση. Δηλαδή, όσα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, να τους αφαιρεθεί η άδειά τους.

Καταλήγοντας, κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω ότι υπάρχει μία απόγνωση στο λαό και σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις στάσεις, τις επιδόσεις της Κυβέρνησης. Αρχίζει καινούργια χρονιά. Αντί να ενδιαφερθείτε να υπάρχουν καθηγητές, να υπάρχουν καλά βιβλία, να έχουν καλή επιμόρφωση, να έχουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις, να μη μείνουν τα πανεπιστήμια χωρίς λεφτά, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης της παιδείας, εσείς ενδιαφέρεστε για τους εμπόρους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Αντί να ενδιαφερθείτε να βάλετε τις Δ.Ε.Κ.Ο. που είστε εκτεθειμένοι γιατί τις οδηγούσατε σε συμβάσεις με τη SIEMENS και τις άλλες «SIEMENS» και αντί να βγαίνει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εδώ και να λέει φταίει το εργασιακό κόστος, να βάλετε μια τάξη σε αυτό το πάρτι το οποίο γίνεται, να στηριχθείτε στους εργαζόμενους. Αντί να διαφυλάξετε τον φυσικό πλούτο της χώρας, βλέπουμε να μας δίνετε «Ρόδους» και καταστροφές. Αντί να στηρίξετε την κοινωνία σε μια εποχή ακρίβειας, βλέπουμε να καταργείτε τα κοινωνικά προγράμματα τα οποία έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας από τα παιδικά και τα βρεφικά. Αντί να ενδιαφερθείτε γιʼ αυτούς οι οποίοι πεινάνε στη χώρα μας, ενδιαφέρεστε και φέρνετε τροπολογία για τις αμοιβές των δικαστικών, έχοντας στο μυαλό σας από πίσω τις αμοιβές των Βουλευτών και τις αμοιβές των Υπουργών.

Έχετε πάρει ένα δρόμο επικίνδυνο. Χρειάζεται η χώρα μας να απαλλαγεί το γρηγορότερο από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε δεν είναι το κύκνειο άσμα της Κυβέρνησής σας, δεν τραγουδάνε κύκνοι. Εδώ βλέπουμε αρπακτικά, κοράκια και άλλα να κρώζουν πάνω από τη δημόσια περιουσία, πάνω από το δημόσιο χώρο, πάνω από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Η απάντησή σας, όμως, θα έρθει από τους ίδιους τους πολίτες.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ