21/05/2008

Παραβιάσεις κανόνων στην οδήγηση καθιστούν επικίνδυνα τα φορτηγά αυτοκίνητα

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης (το Δεκέμβρη του 2007), σχετικά με παρατυπίες ως προς το ωράριο και τις άδειες οδήγησης των οδηγών, καθώς και τα φορτία των φορτηγών αυτοκινήτων, καταγγέλλεται ότι εκατοντάδες οδηγοί, οι οποίοι κάθονται στο τιμόνι ακόμη και 22 ώρες, αναγκάζονται να οδηγούν καθημερινά φορτηγά τα οποία είναι συνήθως υπέρβαρα και με ελλιπή συντήρηση, προκειμένου να φτάσει το φορτίο στην ώρα του. Σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί για οποιοδήποτε λόγο να εργαστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, τον περιμένει το χαρτί της απόλυσής του.

Καταγγελίες έγιναν στον Εισαγγελέα Βέροιας από τους οδηγούς του συνδικάτου επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων «Ερμής», οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση κατά τριών μεταφορικών εταιρειών και μιας εταιρείας ΚΤΕΛ για το κλίμα της τρομοκρατίας, κάτω από το οποίο δουλεύουν.

Οι επαγγελματίες οδηγοί ζήτησαν να εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι που γίνονται από την τροχαία στα φορτηγά που κινούνται στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας και να επιβάλλονται βαρύτατες ποινές στους παρανομούντες-εργοδότες.

Είναι προφανές ότι η επικίνδυνη κατάσταση συνεχίζεται και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υποχρεωθούν οι εταιρείες να εφαρμόζουν τους κανόνες και τα συμφωνηθέντα σε σχέση με τα ωράρια των οδηγών και την καλή συντήρηση των οχημάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι ατυχήματος στους δρόμους.

Η ερωτώσα βουλευτής

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ