23/05/2008

O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αναφέρθηκε στα θέματα της Παιδείας.

Ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Θα ήθελα να τελειώσω με ένα θέμα το οποίο άπτεται των ΜΜΕ γιατί είναι σήμερα πάρα πολύ στη δημοσιότητα και έχει σημασία  και αυτό είναι το θέμα των εξελίξεων και των κινητοποιήσεων που έχουμε στις Ανώτατες Σχολές σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος και με το νόμο πλαίσιο.

Θέλω να  δηλώσω ότι υπεύθυνος για κάθε ενέργεια έντασης που γίνεται μέσα στα Πανεπιστήμια είναι ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας. Μπαίνει το ερώτημα για ποιο λόγο, όταν σε λίγες μέρες με τις νόμιμες συνταγματικές διαδικασίες θα λυθεί το θέμα για το αν θα έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή όχι με την ψηφοφορία του άρθρο 16, κάνει αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις; Μπαίνει το ερώτημα για ποιο λόγο, όταν έχουμε φτάσει στη φάση όπου με βάση το νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης θα αρχίσουν να γίνονται κινήσεις των Πανεπιστημίων για προγραμματισμούς, για εσωτερικούς κανονισμούς, γιατί κάνει αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις; Νομίζω ότι οι απαντήσεις είναι σαφείς και βγαίνουν από μόνες τους. Θέλει να αποπροσανατολίσει από τη μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος στο άρθρο 16 και θέλει να καλύψει τα αδιέξοδα και την αδυναμία να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος από όλη σχεδόν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Γι΄αυτό έχει την ηθική αυτουργία για κάθε τι που γίνεται, από την εξαφάνιση μια κάλπης μέχρι οτιδήποτε άλλο. Και εμείς θέλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση και ζητάμε από τον Πρωθυπουργό την Τρίτη όταν γίνει η ψηφοφορία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα να δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει το σύνταγμα. Και εφαρμογή του Συντάγματος και το άρθρου 16 πια σημαίνει άμεσο κλείσιμο όσων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών συνεργάζονται με ξένα Πανεπιστήμια και παραβιάζουν την συνταγματική επιταγή εφόσον επιβεβαιωθεί το άρθρο 16 που λέει ότι δεν επιτρέπεται η Ανώτατη Εκπαίδευση παρά μόνο μέσα στα πλαίσια του δημοσίου.

Εμείς λέμε ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση όχι μόνο για τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα αλλά για το γεγονός ότι οδηγεί την επόμενη χρονιά μετά τις εξεταστικές περιόδους του καλοκαιριού, του φθινοπώρου σε μια χρονιά πάλι έντασης στο χώρο των Πανεπιστημίων και γι΄αυτό πρώτον πρέπει να σεβαστεί έμπρακτα το άρθρο 16 και δεύτερον πρέπει να βγάλει τα διδάγματα για τη μη εφαρμογή αυτού του νόμου που είχε έρθει σε αυτές τις στιγμές κρίσης και είναι ανεφάρμοστος και είναι αντίθετος με τη θέληση όλης της φοιτητικής κοινότητας.

Θα ήθελα τελειώνοντας να αναφερθώ σε δύο σημεία που η Νέα Δημοκρατία τα στρέφει ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει για παράδειγμα, Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχής όλων των φοιτητών στις διαδικασίες της πρυτανικές. Εμείς είμαστε ενάντια στο νόμο πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας όμως στον αντινόμο που προτείναμε εδώ μέσα, στην τροπολογία 8, μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο που προβλέπει διαφάνεια, απολογισμούς, προγραμματικές θέσεις των πρυτανικών αρχών, οικονομική διαφάνεια, ασφαλώς εμείς προτείνουμε και στηρίζουμε τη συμμετοχή όλων των φοιτητών στις διαδικασίες αυτές. Επαναλαμβάνω  μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

Και στο άλλο θέμα που τίθεται ότι υπάρχουν διαφορές μέσα στο χώρο ότι άλλοι λένε άλλα,  άλλοι λένε άλλα, αυτό είναι δύναμη. Αυτή ήταν η δύναμη τελικά του κινήματος για το άρθρο 16 και του όποιου ρόλου, δεν λέμε μονοπωλιακού, που έπαιξε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πολιτικοποίησή του. Δηλαδή ότι είχε την ικανότητα να συνενώσει πλατιές δυνάμεις του καθηγητικού χώρου, του χώρου των διδασκόντων σε έναν μεγάλο στόχο να υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μ΄αυτή την κατηγορία μαζί με τους κουκουλοφόρους, μας συνοδεύετε σ΄όλη τη δράση μας τις δύο περασμένες χρονιές , τώρα αυτή η κατηγορία έγινε πάλη για διαίρεση μαζί με τις εξαφανίσεις των καλπών. Αυτή είναι η ικανότητα μας και να ξέρετε ότι θα έχετε ένα ενωτικό κίνημα, είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που έχουμε παίξει, είμαστε περήφανοι από το αποτέλεσμα που θα έχει η ψηφοφορία της επόμενης Τρίτης και θέλουμε από την κυβέρνηση και θα ΄θελα να το μεταφέρετε κύριε Υπουργέ στον Πρωθυπουργό, να σεβαστεί το Σύνταγμα που τον καλεί να εφαρμόζει τις αρχές του Συντάγματος και του νόμου στο θέμα του άρθρου 16 και όλων των συνταγματικών διατάξεων από την επόμενη Τρίτη όταν θα λήξει η συνταγματική αναθεώρηση.