ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/04/2008

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας



Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ο Γ. Μπανιάς (Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Ρ. Ρινάλντι (Συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ) με θέμα: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Δεν είναι τόσο παράδοξο όσο φαίνεται μια συνέντευξη για την μεταρρυθμισμένη Συνθήκη της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι εβδομάδα των παθών και είναι εβδομάδα, την ίδια στιγμή, της κερδοσκοπίας. Τα μεγάλα συμφέροντα δεν σκέφτονται ούτε καν τις μέρες που περνάνε, και βλέπουμε τι γίνεται και με το θέμα του ΟΤΕ και με το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και ίσως το τροπάριο της ημέρας το «διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαζον κλήρον» ισχύει για το δημόσιο τομέα της χώρας, διότι βλέπουμε πώς έχουν πέσει να κατασπαράξουν και τον ΟΤΕ, Marfin, Deutshe Telecom και το Τ.Τ, η ιδιωτικοποιημένη Εθνική, Eurobank κ.λπ., καταστάσεις τις οποίες στην πραγματικότητα νομιμοποιεί και συνταγματοποιεί η μεταρρυθμισμένη Συνθήκη.

Εμείς θέλουμε να πούμε στην κυβέρνηση ότι να ξέρει, ότι, εφ΄ όσον ισχύει αυτό που λέγεται, ότι μέσα στο διήμερο θα υπάρξει συμφωνία με την Deutshe Telecom θα είναι για τη Ν.Δ. Μεγάλη Πέμπτη. Αυτό θα το πληρώσει η Ν.Δ. Και πιστεύουμε ότι όλη η κοινωνία κατανοεί ότι μια χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά εάν δεν έχει στη διάθεσή της το μεγαλύτερο εργαλείο, που είναι αναγκαίο στην εποχή μας, στην εποχή της πληροφορικής, των επικοινωνιών, δηλαδή τον ΟΤΕ.

Με όλα αυτά συνδέεται και η Ευρωσυνθήκη. Διότι ακριβώς νομιμοποιεί και συνταγματοποιεί αυτές τις καταστάσεις. Η Ευρωσυνθήκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια περίληψη, μια μίνι φούστα του Ευρωσυντάγματος, το οποίο έχει απορριφθεί με δημοψηφίσματα και από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Στην πραγματικότητα δεσμεύει την Ε.Ε. σε πολιτικές ελεύθερων και ανεξέλεγκτων αγορών, απορρίπτει το κοινωνικό κράτος, καλλιεργεί τη στρατιωτικοποίηση και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και στερεώνει  το θεσμικό έλλειμμα δημοκρατίας λειτουργίας της Ε.Ε.

Η Συνθήκη αυτή έτσι γίνεται αναχρονιστική και αντιδραστική. Πολύ περισσότερο στις ημέρες μας, που από μια άποψη, βλέπουμε τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. να προχωρούν σε προωθημένα μέτρα έξω από την φιλοσοφία τους, όπως είναι οι εθνικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως για παράδειγμα η Northern  Rock στη Μ. Βρετανία και άλλες που περιμένουν στο διάδρομο και εθνικοποιήσεις των ζημιών των μεγάλων κεφαλαίων, την ίδια στιγμή βέβαια που συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση κάθε τι του κερδοφόρου.

Η υιοθέτηση αυτής της Συνθήκης έγινε χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις, δηλαδή χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων κάθε χώρας και χωρίς πρόθεση δημοψηφισμάτων για την επικύρωσή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως προβάλλει δύο ζητήματα. Το όχι στην Ευρωσυνθήκη και την απαίτησή μας στην Ελλάδα να γίνει δημοψήφισμα. Διότι πρόκειται για κορυφαίο νομικό κατασκεύασμα που διέπει τις βασικές λειτουργίες σε όλους τους τομείς και του ελληνικού κράτους. Δημοψηφίσματα θα θέλαμε να υπάρξουν στις άλλες χώρες.

Και, δεύτερον, δεν μένουμε μόνο στο όχι. Προβάλλουμε μια σειρά αιχμηρές, προωθημένες, ριζοσπαστικές πολιτικές με στόχο τον κοινωνικό, αναπτυξιακό, οικολογικό έλεγχο της αγοράς, την στήριξη και επέκταση του κοινωνικού κράτους, την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, τις οικολογικές πολιτικές, την ειρήνη, την αποδέσμευση των πολιτικών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό,  είναι μια κατάκτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν είμαστε ένα κόμμα. Είμαστε μια συμμαχία κομμάτων. Δεν έχουμε ακριβώς την ίδια γενική προσέγγιση για το εγχείρημα της Ε.Ε.  Άλλες δυνάμεις έχουν μια γενικά αρνητική συνολική τοποθέτηση προς τον ίδιον τον θεσμό της Ε.Ε., άλλες δυνάμεις, όπως είναι για παράδειγμα το κόμμα μου, ο ΣΥΝ, έχουν μια αυστηρή κριτική στις σημερινές πολιτικές, αλλά μαζί με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αγωνίζονται ώστε η Ε.Ε. να στηριχθεί σε άλλα θεμέλια τα οποία είναι το κοινωνικό κράτος, η δημοκρατία, η ελευθερία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Είναι πολύ σημαντικό για μας το ότι έχουμε αυτές τις κοινές θέσεις και στο όχι και στο ναι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Και σήμερα συμβολικά ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στην μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Συνθήκη που, δυστυχώς, υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και υποστηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημεία της ομιλίας του Γιάννη Μπανιά- Βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

1.Εγκρίθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 στη Σύνοδο κορυφής.

2.Ως προς τη μορφή.
Μεταμφιεσμένο σε μια πιο «εύπεπτη» μορφή, εν μέρει και περιεχόμενο το Ευρωσύνταγμα, που απέρριψαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας με Δημοψηφίσματα το 2005.

Παρουσιάζεται τώρα ως «μεταρρυθμιστική», με τη μορφή τροποποιήσεων στη Συνθήκη της Νίκαιας, προκειμένου να αποφευχθούν τα Δημοψηφίσματα.
Με αυτή τη μορφή έρχεται για έγκριση στα Κοινοβούλια όλων των Χωρών μελών της Ε.Ε., πλην Ιρλανδίας όπου θα γίνει υποχρεωτικά Δημοψήφισμα, γιατί το επιβάλλει το Σύνταγμα αυτής της χώρας.
Ήδη εγκρίθηκε από 8 Κοινοβούλια.

3.Ως προς το περιεχόμενο της Συνθήκης.

Αποφεύγεται  οτιδήποτε  θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως γνώρισμα Συντάγματος.

π.χ.

  • Η αναφορά στη σημαία και τον ύμνο.
  • Η τυπική θεσμοθέτηση Υπουργού Εξωτερικών.

Στην ουσία της η Συνθήκη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μείγμα νεοφιλελευθερισμού και μιλιταρισμού.

Α. Οικονομία-Κοινωνία

- Στην Ε.Ε. όλα διέπονται από τον ανταγωνισμό. «Άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς».(άρθρο 3)

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας πηγαίνει πέρα από τη Συνθήκη της Νίκαιας και το Ευρωσύνταγμα που απορρίφθηκε.

Καραμπινάτος νεοφιλελευθερισμός.

-    Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει αμετάβλητη. Την επιβλέπει  η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, που μπορεί να παίρνει μέτρα εναντίον κρατών με «υπερβολικά ελλείμματα».

-    Η Συνθήκη δεν δίνει δεσμευτικές κατευθύνσεις για μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα.

Β. Δικαιώματα

-Η Συνθήκη  προσδίδει νομική ισχύ στο «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» . Χωρίς ωστόσο να ενσωματώνονται στο κείμενο της Συνθήκης.

- Κρίσιμοι τομείς εξαιρούνται από την ισχύ του «Χάρτη» και ρυθμίζονται από άλλες διατάξεις.

Π.χ.    .

•    Προστασία, επεξεργασία και μετακίνηση προσωπικών δικαιωμάτων.

•    Μετανάστες.

-Οι διατάξεις του όμως βρίσκονται πίσω από σχετικές διατάξεις εθνικών Συνταγμάτων.(π.χ. ενώ το ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει τη δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, ο Χάρτης προβλέπει μόνο για την υποχρεωτική).

Γ. Μετανάστες

-Η Συνθήκη είναι εξαιρετικά ασαφής. Η μεταναστευτική πολιτική επαφίεται σε γενικές γραμμές στα κράτη μέλη.

-Περιορίζεται σε κοινή πολιτική «διαχείρισης των συνόρων», σε διαπραγματεύσεις με τρίτα κράτη και στους όρους χορήγησης άδειας παραμονής περιορισμένου χρόνου.

-Έτσι αφήνεται ελεύθερο το πεδίο για μέτρα, όπως το σχέδιο Σαρκοζί:

Να γίνεται έλεγχος DNA προτού επιτραπεί η ένωση των οικογενειών και μεταναστών.

 Και η πρόταση Μπερλουσκόνι:

Να εκδιωχθούν όσοι μετανάστες «δεν έχουν δουλειά» ή η πρακτική των ελληνικών αρχών να κρατούν μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες.

Δ. Κοινή  Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας

-    Κάνει σημαντικό βήμα η Συνθήκη. Και στους δύο αυτούς τομείς η πολιτική ασκείται υπέρ των θεμελιωδών αρχών και συμφερόντων της Ένωσης.

-     Ωθείται η Ένωση σε  στρατιωτικοποίηση. Δυνατότητα ανάληψης αυτόνομης στρατιωτικής δράσης σε άλλες χώρες, και μάλιστα και χωρίς αποφάσεις του ΟΗΕ.

 Γι αυτό το σκοπό τα κράτη μέλη καλούνται να «βελτιώσουν τις αμυντικές  τους δυνατότητες».

-    Για να μην μπορεί ένα κράτος μέλος να εμποδίσει τέτοιες δράσεις, προβλέπει η Συνθήκη τη δυνατότητα ομάδες χωρών να λειτουργούν, με την έγκριση του Συμβουλίου ξεχωριστά.  

-    Η στρατιωτική συνεργασία δίνει τη δυνατότητα και σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες μέλη, βάσει της «ρήτρας αλληλεγγύης».

Για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εφόσον το ζητήσουν οι αρχές κάποιας χώρας μέλους.

-    Είναι φανερό ότι η Κοινή-Εξωτερική Πολιτική, και Πολιτική Άμυνας, αποσκοπεί  σε αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

Ε. Αστυνομική και δικαστική συνεργασία

-Δημιουργία  κοινών διωκτικών δομών για τη δίωξη του διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας, του εμπορίου ναρκωτικών, της παραχάραξης  κ.α.

-Θεσμοθέτηση ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής. (Προοπτικά).

-Η Ευρωπόλ μπορεί να δρά στις χώρες μέλη, συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές αυτών των χωρών και σε συμφωνία μαζί τους.

Στ. Θεσμοί  και Λειτουργία

-Τα πολιτικά  όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: Η Επιτροπή. Το Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και το Συμβούλιο(Συμβούλιο  Υπουργών).

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-    Νέος θεσμός ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκλέγεται για δυόμισι χρόνια.

-    Ύπατος Εκπρόσωπος: έχει της αρμοδιότητα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και λογοδοτεί σε αυτό.

Ζ.Λήψη αποφάσεων

-Οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής  και Άμυνας, θα λαμβάνονται από το 2014 με ειδική πλειοψηφία 72% των μελών τους που αντιπροσωπεύουν 65% του πληθυσμού της Ένωσης.

- Για τα άλλα θέματα με ποσοστό 55% των μελών τους  που πρέπει να αντιπροσωπεύουν, το 65% του πληθυσμού της Ένωσης.

-Η συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων περιορίζεται σε ενστάσεις για ζητήματα επικουρικότητας.

4. Δημοψήφισμα

- Η σπουδαιότητα  της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που θίγει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και χαράζει κατευθύνσεις για μείζονος σημασίας κοινωνικά θέματα, απαιτεί την έγκρισή της από τους λαούς των χωρών μελών.

- Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με Δημοψήφισμα.

- Πριν το Δημοψήφισμα πρέπει να προηγηθεί πλήρης ενημέρωση του λαού.

-  Ο ΣΥΡΙΖΑ  θα καταψηφίσει τη Συνθήκη στη Βουλή και προτείνει να γίνει Δημοψήφισμα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • Εν όψει ευρωεκλογών, έχουν αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι συζητήσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Ρ. ΡΙΝΑΛΝΤΙ: Όχι, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει τέτοια διαδικασία.

  • Υπάρχει πρωτοβουλία να μαζευτούν υπογραφές για το θέμα της Ευρωσυνθήκης όπως έγινε με το Ασφαλιστικό, ή ίσως άλλες πρωτοβουλίες που συζητάτε;

Ρ. ΡΙΝΑΛΝΤΙ: Αυτό που θα κάνουμε είναι μια αφίσα κατ΄ αρχήν και θα ακολουθήσουν....  Θα διοργανώσουμε συζητήσεις, εκδηλώσεις για να ........ για τα ζητήματα αυτά. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να συντονιστούμε με τις άλλες δυνάμεις που συμφωνούν στο αίτημα για να γίνει δημοψήφισμα για να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να το προωθήσουμε.

  • Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γης συμπίπτει με την καταδίκη της Ελλάδας από την Συνθήκη του Κιότο για την μη εφαρμογή της τελευταίας. Κάποια δήλωση πάνω σε αυτό;

Η Ελλάδα του κ. Καραμανλή μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Είναι η πρώτη χώρα -και καμιά άλλη δεν θα είναι η πρώτη, όσες ακολουθήσουν θα είναι δεύτερες και τρίτες- η οποία καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα για την έλλειψη μηχανισμών εφαρμογής της Συμφωνίας του Κιότο. Κι αυτό παράλληλα με τις γνωστές και πάρα πολλές περιπτώσεις παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εφαρμογή μιας σειράς περιβαλλοντικών οδηγιών της Ε.Ε.

Αποτελεί στίγμα για την κυβέρνηση, η οποία, ακόμη και μέχρι πρόσφατα, επεδίωκε να δημιουργήσει εργοστάσια λιθάνθρακα στην χώρα μας.

  • Για την ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γγαργκάνα

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εμείς θέλουμε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν θέλουμε δικηγόρο των μεγάλων οικονομικών επιχειρήσεων ή των ιδιωτικών τραπεζών. Αντί, επομένως, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να ζητάει μείωση των μισθών, θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί για να υπάρξει έλεγχος όλης αυτής της κατάστασης και πρακτικές των τραπεζών των ιδιωτικών, που έχουν τη μεγαλύτερη ψαλίδα στα επιτόκια στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις απ΄ όλη την Ευρώπη, προκειμένου οι έλληνες εργαζόμενοι να κρατήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από τους μισθούς.

  • Πριν περίπου 2 μήνες η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα, έθεσε το πλαίσιο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις περίπου ως εξής: "όποιο κόμμα θέλει να συνεργαστεί με το ΚΚΕ δεν έχει παρά να αποκηρύξει δημοσίως την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ και ως πρώτο βήμα θα μπορούσε αυτό το κόμμα να αποδοκιμάσει την Συνθήκη του Μάαστριχ του 1992". Επειδή δεν κάνατε κάποια αναφορά σχετικά με το Μάαστριχ στην ομιλία σας, θέλετε να δηλώσετε κάτι;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:  Τώρα γι αυτά που αναφερθήκατε, ανοίξτε το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού. Και το παλιό και το καινούργιο. Επειδή αναφερθήκατε στο δικό μου κόμμα τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ο ΣΥΝ είναι κατά των συμφώνων σταθερότητας, που είναι ο πυρήνας της συμφωνίας του Μάαστριχτ, είναι όλη η Συμφωνία του Μάαστριχτ. Και ζητάμε εμείς μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

Γ. ΜΠΑΝΙΑΣ: Να πω ότι σε όλες τις συζητήσεις που έχουμε κάνει κι αποτυπώθηκαν στις κατά καιρούς διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το 2004 μέχρι και σήμερα, με σαφήνεια εμείς έχουμε τοποθετηθεί σʼ αυτό που ρωτάτε. Επί της ουσίας, θεωρώ ότι το ΚΚΕ και μέσα στην Βουλή λειτουργεί δυστυχώς με έναν τρόπο τον οποίο δεν θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω, χαρακτηρίστε τον εσείς. Π.χ. προ ημερών μας είπε ότι είμαστε υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Την στιγμή που εμείς ισχυρισθήκαμε αυτά που σας είπα τώρα με πολύ αναλυτικότερο μάλιστα τρόπο μέσα στο Κοινοβούλιο και προσωπικά κι εγώ ήμουν ομιλητής του, μας είπε αυτό το πράγμα. Δηλαδή εννοούμε ότι είναι ένα πρόβλημα. Δεν θέλω, επαναλαμβάνω, να το χαρακτηρίσω αυτό. Θα πεθάνουμε φαίνεται με το Μάαστριχ που το ψήφισε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Ακούνε κάθε τόσο τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, τους υπεύθυνους τα στελέχη, την Γραμματεία, βλέπουν τα γραπτά, τους τα παραθέτουμε τους τα στέλνουμε μήπως και τους διέφυγαν της προσοχής τους όλα αυτά τα πράγματα κι αυτοί όπως λέει κι ο λαός το βιολί τους. Δεν θέλουμε να επανερχόμαστε σε αυτό το ζήτημα. Εμείς πάντως προτείναμε, και για την περίπτωση αυτήν της Συνθήκης της Λισσαβόνας να γίνει μια συνάντηση και να υπάρξει μια δυνατότητα συντονισμού για όλα τα ζητήματα κι όχι μόνο αυτό το ζήτημα. Δεν θέλουν, λυπούμεθα αλλά τουλάχιστον να σταματήσουν αυτήν την τυμβωρυχία.

  • Για το θέμα της FYROM ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει από την αρχή  ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών κι όχι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως ότι όχι μόνο συντηρείται το πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως ότι όχι μόνο συντηρείται το πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και την επίσκεψη του Γ.Γ. της συμμαχίας στην FYROM και ουσιαστικά το ενδεχόμενο ένταξης της FYROM γίνεται όχημα πίεσης για εξεύρεση λύσης. Πιστεύετε ότι μέχρι τις 9 Ιουλίου που θεωρείται ως άτυπο χρονικό περιθώριο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην γειτονική χώρα, μπορούμε να έχουμε μια λύση;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια η οποία λειτουργεί εντελώς αποσταθεροποιητικά, και βλέπετε την υπόθεση του Κοσσοβο και πως το grand ντόμινο άρχισε να λειτουργεί με την θέση της Ρωσίας στο ζήτημα της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, κι από την άλλη επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθήσει από την πλευρά της τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Ο.Η.Ε. μέσα σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο θα οδηγήσει και σε μια κοινά αποδεκτή λύση στην ονομασία με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα ισχύει για όλες τις χρήσεις.  

  • Πληροφορίες από το Διπλωματικό ρεπορτάζ λένε πως στο Υπουργείο Εξωτερικών μάλλον δέχονται ότι ακόμη και το «Νέα Μακεδονία» θα ήταν κάποιου τύπου γεωγραφικός προσδιορισμός. Συμφωνείτε εσείς με αυτό;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Eμείς πιστεύουμε ότι το βασικό είναι να βρούμε έναν κοινό τόπο, με αφετηρία βασικές αρχές, και πιστεύουμε πως αυτό είναι εφικτό.

  • Κύριε Πρόεδρε, παρότι οι μετανάστες εργάτες χθες στη Ν. Μανωλάδα επέστρεψαν στη δουλειά τους, δεν ξέρω κατά πόσο το κλίμα έχει όντως αποφορτιστεί. Ένα σχόλιο θα ήθελα πάνω σʼ αυτό.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Το θέμα δεν είναι να έρθει μια ηλιόλουστη ημέρα μετά από μια καταιγίδα και να ξαναέρθουν στο μέλλον καταιγίδες, αλλά να ληφθούν τέτοια μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα ακραίου ρατσισμού, ο οποίος πολλές φορές δεν ασκείται μόνο από τους μεγαλοτσιφλικάδες και τους πάμπλουτους, ασκείται και από ανθρώπους και συμπολίτες μας οι οποίοι δέχονται οικονομικές πιέσεις. Παρόλα αυτά τίποτα δεν δικαιολογεί τη μη αντιμετώπιση πολιτών από άλλες χώρες ως ισότιμους συνανθρώπους μας.

Εγώ, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να κάνω 5 προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν σε αυτά τα φαινόμενα.

1.    Πρώτον, ΚΕΜ. Όπως έχουμε τα ΚΕΠ, να δημιουργήσουμε τα ΚΕΜ, Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών. Αυτό είναι ακραία αναγκαίο αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας ότι το 50% των 2.500 περίπου εργαζόμενων εκεί στην περιοχή της Μανωλάδας είναι παράνομοι και δυσκολεύονται να  νομιμοποιηθούν γιατί για τη νομιμοποίησή τους ανάμεσα στα άλλα χρειάζεται διαδικασία 10 ημερών μακριά από τον τόπο παραγωγής, δηλαδή να χάσουν μεροκάματα 10 ημερών. Νομίζουμε ότι η δημιουργία των ΚΕΜ, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σʼ αυτούς τους ανάλογους χώρους και σε άλλους νομούς, όπου γίνεται μια εποχιακή σώρευση μεταναστών για συγκομιδή ή άλλες αγροτικές εργασίες, θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος  της νομιμοποίησης των μεταναστών, μαζί βέβαια και με διαδικασίες που ασκούνται σε κάποιες άλλες χώρες. Δηλαδή οι παραγωγοί, έγκαιρα, να ζητάνε επισήμως τον αριθμό των μεταναστών που χρειάζονται προκειμένου να μπορούν να διευθετηθούν οι καταστάσεις, κ.λ.π.

2.    Δεύτερον, ζητάμε να υπάρχει κλιμάκιο υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιες περιοχές, ώστε να παρακολουθείται η υγεία τους και όταν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά να μπορούν να πηγαίνουν εκεί. Συν τοις άλλοις, οι μετανάστες, λαμβάνοντας υπʼ όψιν το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι παράνομοι, αποφεύγουν να πάνε στα Κέντρα Υγείας γιατί φοβούνται τη σύλληψη, τη φυλάκιση και ενδεχομένως την απέλαση.

3.    Τρίτον, ειδικές παρεμβάσεις για τους ανηλίκους. Στα χωράφια και στα θερμοκήπια, δίπλα και στα φυτοφάρμακα βρίσκονται και οι πιτσιρικάδες τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να τους αφήσουν κάπου ή φοβούνται τη σύλληψη ακόμα και μικρών παιδιών. Επομένως, μέτρα προκειμένου να υπάρχει μια προστασία και ενδεχομένως για τους μετανάστες που παραμένουν για πολύ καιρό στην Ελλάδα παρακολούθηση σχολείου για τα παιδία.

4.    Τέταρτον, παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δημιουργηθούν κατασκηνώσεις κοντά στους τόπους που παρατηρείται συγκέντρωση μεταναστών, οι οποίες να διαθέτουν τους στοιχειώδεις χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγιεινής και νομίζω ότι αυτό θα ελάφρυνε και τους παραγωγούς, τους πιο πιεσμένους. Είναι αναγκαία η ύπαρξή τους.

5.    Πέμπτον, η θέση μας είναι ότι το κατώτατο ημερομίσθιό τους πρέπει να είναι τα 30,5 ευρώ, που να περιλαμβάνει και την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ.

Σʼ αυτό το σημείο, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για ένα θέμα που είναι των ημερών. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στην αγορά, ιδιαίτερα των κρεάτων. Σύμφωνα με τα πιο έγκυρα στοιχεία για τους κτηνοτρόφους, από το 2006 ως το 2008 έχουμε μείωση της τιμής παραγωγού κατά 2 ευρώ (από 7-7,5 στα 5-5,5) και την ίδια στιγμή έχουμε σταθεροποίηση ή αύξηση της λιανικής τιμής γύρω στα 10-12 ευρώ και επίσης έχουμε μια ψαλίδα μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή που φτάνει τα 4-5 ευρώ. Αυτό σημαίνει πλήρη κατάρρευση οποιασδήποτε αγροτικής και αγορανομικής πολιτικής της Ν.Δ., αισχροκέρδεια, εκμετάλλευση, έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Θέλουμε να την καταδικάσουμε. Πλήττει το ίδιο και κτηνοτρόφους και καταναλωτές.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε για τους Schooligans, πήγε κόντρα στον ξύλινο λόγο που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι από τα πολιτικά πρόσωπα και επίσης έκανε και μια ανάλογη φωτογράφιση που είναι κοντά στους νέους ανθρώπους και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Οι πολιτικοί αντίπαλοί του, βέβαια, άδραξαν την ευκαιρία και σχολίασαν αρνητικά τη συνέντευξη. Κάνουν και λόγο ότι πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται κάποιο επικοινωνιακό τρυκ.  Εσάς πια είναι η γνώμη σας;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται κανείς από εμάς να γίνει πλαστικό ανθρωπάκι της πολιτικής με μαύρα γυαλιά, γκρίζα γραβάτα και γκρίζο κουστούμι. Ο καθένας από εμάς, είτε λέγεται Νίκος Βούτσης, είτε λέγεται Περικλής Κοροβέσης, είτε λέγεται Αλέξης Τσίπρας, είτε Γιάννης Μπανιάς, έχει την προσωπικότητά του. Τα τρυκ που αναφέρατε και η βιτρίνα και δεν ταιριάζει σε εμάς. Και θέλω να πω μπράβο στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε μια ζωντανή, καινοτόμα και ιδιότυπη πρόσκληση συζήτησης με τη νεολαία - έγινε από τους schooligans - μια νεολαία η οποία σιχαινόταν την πολιτική. Εμείς δεν θέλουμε η νεολαία να σιχαίνεται την πολιτική, θέλουμε να ξανάρθει στην πολιτική και να ξανάρθει στις αξίες της Αριστεράς.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να κάνω άλλο ένα σχόλιο: Αν παρατηρήσετε, εδώ και έναν μήνα περίπου οι κριτικές - να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο - που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα: Εμφάνισης, διατύπωσης, σύνταξης, ενδυμασίας. Αντίθετα, δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ζητήματα της πολιτικής μας. Κιʼ αυτό και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, και από τα ΜΜΕ. Κιʼ αυτό, έμενα τουλάχιστον, με γεμίζει αυτοπεποίθηση, με την έννοια ότι ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, που δεν μπορεί να δεχθεί σοβαρή κριτική από τους αντιπάλους μας και γιʼ αυτό ασχολούνται με όλα αυτά τα οποία αναφέρατε και εσείς.

  • Το «έχω βρεθεί σε παρέα που καπνίζει χασίς» δεν ακούγεται λίγο..... δεν ξέρω τι λέξη να χρησιμοποιήσω...

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Σας λέω ξανά, ζούμε στην Ελλάδα, δεν ζούμε στο Άγιο Όρος. Ξαναείπα ότι εμείς είμαστε πάντα ειλικρινείς και αυτό είναι το μόνο «τρυκ» που χρησιμοποιούμε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ