17/04/2008

Πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση σε συμβασιούχους του Υπ. Πολιτισμού από τα ΜΑΤ και δυνάμεις ασφαλείας

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στο ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στις 24/3/2008 αντιπροσωπίες συμβασιούχων εργαζομένων από όλη την Ελλάδα ενώ πραγματοποιούσαν  ειρηνική διαμαρτυρία στην Ολυμπία, δέχτηκαν απαράδεκτη και προκλητική επίθεση από τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις ασφαλείας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της κοινής γνώμης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα συμβαίνοντα στο Υπ. πολιτισμού και για να προβάλλουν τα αιτήματά τους που είναι:

• άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συμβασιούχων.
  • άρση του 24μηνου και όλων των περιορισμών του Π.Δ 164/2004.
  • Να σταματήσει η πρόσληψη συμβασιούχων μέσω Γενικών Διευθύνσεων. Η επιλογή συμβασιούχων να γίνεται με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια (προϋπηρεσία, προσόντα).
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κριτήριο την προϋπηρεσία και τα αντικειμενικά προσόντα και όχι με συνέντευξη.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία. Άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με νέα νομοθετική ρύθμιση χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όμως, το λεωφορείο που μετέφερε τις αντιπροσωπείες των εργαζόμενων συμβασιούχων περικυκλώθηκε από περιπολικά και κλούβα των ΜΑΤ και οδηγήθηκε έξω από την είσοδο της Ολυμπίας όπου είχαν  εγκλωβιστεί και άλλοι διαδηλωτές, εμποδίζοντάς τους παράνομα να διαδηλώσουν.

Στη συνέχεια, με σπρωξιές και προπηλακισμούς προσπάθησαν να κρύψουν τους διαδηλωτές πίσω από τις κλούβες, ώστε να μην είναι ορατοί από το δρόμο ενώ με πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση κατέβασαν τα πανό και τα πλακάτ τραυματίζοντας εργαζόμενους και οδηγήθηκαν μετά από 3ωρη ομηρία, συνοδεία ΜΑΤ και δυνάμεων Ασφαλείας, εκτός του Ν. Ηλείας.

Επειδή στο ΥΠ.ΠΟ είναι  σε εξέλιξη σχέδιο απομάκρυνσης όλων των συμβασιούχων με πολυετή προϋπηρεσία, μέσω των συνεχών αρνητικών δικαστικών αποφάσεων επί των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων με τα οποία παρέμειναν στις εργασίες τους εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.

Επειδή το ΥΠ.ΠΟ επιμένει με αδιαφανείς διαδικασίες να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του με συμβασιούχους που θα γίνουν και αυτοί εργασιακά όμηροι.

Επειδή η επιλογή απομάκρυνσης του έμψυχου δυναμικό του ΥΠ.ΠΟ που καλύπτει επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι έχει αποκτήσει πολύτιμη εξειδίκευση οδηγεί στην υπονόμευση του έργου του ΥΠΠΟ  και στην απαξίωση της ίδιας της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί

1. Είναι σε γνώση των παραπάνω καταγγελιών των εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ; Θα διερευνήσει τα καταγγελλόμενα καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων από τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις ασφαλείας;

2. Γιατί επιλέγεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και μάλιστα με διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν διαβλητές, προκειμένου να καλυφθούν στην ουσία πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Υπουργείου πολιτισμού;

3. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με το νόμο 2190 μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των πάγιων αναγκών του  Υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του, με κριτήρια την προϋπηρεσία, τα αντικειμενικά προσόντα ,τα κοινωνικά κριτήρια και όχι με συνέντευξη;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης