03/04/2008

Μαύρη λίστα Πακιστανών μεταναστών

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Φ.Κουβέλη πρους τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών

Από την απάντηση με αριθ. Πρωτ. 5279/08 του υφυπουργού κ. Νάκου, στην υπʼ αριθμό 6939 από 22.2.20008 ερώτηση των Βουλευτών Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη σχετικά με την ύπαρξη μαύρης λίστας πακιστανών υπηκόων που ζουν στην Ελλάδα, προκύπτει ότι οι αναφερόμενοι στη ρηματική διακοίνωση No. Con. 1/16/06 της Πρεσβείας του Πακιστάν στην Αθήνα προς το ελληνικό ΥΠΕΞ πακιστανοί μετανάστες είναι 38 και όχι 280 όπως υποστηρίζει σε αναφορά της προς τον πρόεδρο της Βουλή μέσω των συνηγόρων της η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.

Στην ως άνω ρηματική διακοίνωση η πακιστανική Πρεσβεία, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Υφυπουργού, ενημέρωνε το ΥΠΕΞ ότι δεν θα ανανεώσει τα διαβατήρια των αναφερόμενων (38) πακιστανών σε περίπτωση που η ισχύς αυτών έχει λήξει. Στην επόμενη παράγραφο ωστόσο της απάντησης, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι μόνο 8 εξʼ αυτών είναι κάτοχοι αδειών διαμονής εν ισχύ.

Προκύπτει, συνεπώς, το ερώτημα, κατά πόσο είναι δυνατόν να διακινούνται λίστες με πακιστανούς υπηκόους, στους οποίους η πακιστανική πρεσβεία δεν προτίθεται να ανανεώσει άδειες παραμονής, ενώ η πλειοψηφία αυτών, έπειτα από τη σχετική έρευνα των ελληνικών αρχών, δεν διαθέτει άδειες παραμονής σε ισχύ.

Με δεδομένο ότι από την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η Πρεσβεία του Πακιστάν αποπειράται να «φακελώσει» πακιστανούς μετανάστες που διαμένουν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας,

ζητούμε:

• Να μας χορηγηθεί αντίγραφο της ρηματικής διακοίνωσης No. Con. 1/16/06 με κατάλογο πακιστανών μεταναστών, ο οποίος φέρει τον τίτλο List of Pakistanis Recommended for Blacklisting, η οποία επιδόθηκε από την Πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αιτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης