21/03/2008

Υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Η παραγωγή ενέργειας από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά  φράγματα, σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνεται όταν παρουσιάζονται απότομες διακυμάνσεις στη ζήτηση, ώστε  να διασφαλίζεται η  αξιοπιστία του συστήματος. Για τον λόγο αυτό, η επάρκεια αποθεμάτων στους ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών μονάδων, αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής που σέβεται την αξιοπιστία του. Στην Ελλάδα  όμως η κατασκευή τους συνδέθηκε άμεσα με τις ανάγκες ευστάθειας του συστήματος και παράλληλα  για την άρδευση αγροτικής γης.       Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας  κατά τους θερινούς μήνες,  η ομαλή ηλεκτροδότηση  εξαρτάται άμεσα από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια .

Η απεργία ωστόσο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συνδυασμό με το έλλειμμα παραγωγής οδήγησε σε «καταχρηστική», από τη Διοίκηση, εκμετάλλευση μέρους των υδάτινων αποθεμάτων, που  σε μια περίοδο έντονης ανομβρίας θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια για  ανάγκες  παραγωγής και άρδευσης.

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

-    Ποια είναι σήμερα τα υδάτινα αποθέματα και ποιός όγκος νερού που καταχρηστικά χρησιμοποιήθηκε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

-    Επαρκούν τα αποθέματα αυτά για άρδευση και παραγωγή ρεύματος την καρδιά του καλοκαιριού;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης