22/02/2008

Εργασιακά και μισθολογικά προβλήματα του ΙΝΑΛΕ

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης

Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας - Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. δραστηριοποιείται στο χώρο θαλάσσιας έρευνας και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Το ΙΝΑΛΕ αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα που θίγουν όλους τους εργαζομένους του Ινστιτούτου, αλλά κυρίως αυτούς που δεν απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, το προσωπικό ορισμένου χρόνου παραμένει συχνά απλήρωτο για αρκετούς μήνες, σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται μισθοί τριών ή και παραπάνω μηνών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα μετακινήσεων δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα τελευταία τέσσερα χρόνια!

Για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του ΙΝΑΛΕ πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εφόσον αυτό απασχολείται σε εγκεκριμένα από την ΚΥ του ΕΘΙΑΓΕ ερευνητικά κέντρα ή μελέτες. Επίσης, η διάταξη για την τρίμηνη διακοπή συμβάσεων μεταξύ προγραμμάτων, η οποία επιβάλλεται από το ΕΘΙΑΓΕ, καθορίζεται από το Π.Δ. 164/2004 και έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους συμβασιούχους όσο και στη λειτουργία του Ινστιτούτου με την επαγγελματική ανασφάλεια που προκαλεί. Να επανεξεταστεί ακόμη, η εξομοίωση της μισθοδοσίας μεταξύ του τεχνικού/διοικητικού προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και του αντίστοιχου προσωπικού που απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κατέχει τα ίδια προσόντα και εκτελεί την ίδια εργασία.

Είναι προφανές ότι η οικονομική κατάσταση του ΙΝΑΛΕ έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ερευνητική του δραστηριότητα. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές του Ινστιτούτου είναι μεγάλες με αποτέλεσμα την αυξανόμενη δυσκολία στην προμήθεια υλικών και υπηρεσιών απαραίτητων για την ολοκλήρωση των ερευνητικών έργων/μελετών που ο ΙΝΑΛΕ έχει αναλάβει .

Κατόπιν όλων αυτών:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων των εργαζομένων στο ΙΝΑΛΕ

- Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες  για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών απαραίτητων για την συνέχιση του έργου του Ινστιτούτου.

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία