ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/02/2008

Δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην περιοχή Γουδή



Η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Φιλίνη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην περιοχή Γουδή. Υποστήριξε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που υφίστανται εδώ και 30 χρόνια, βρίσκονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας Πάρκου και θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν και να εφαρμοσθούν.

Τόνισε ότι δυστυχώς η Πολιτεία ως σήμερα σε αντίθεση με τις νομοθετικές της δεσμεύσεις έχει καταστρατηγήσει τις επιταγές του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, το οποίο ύστερα από 23 χρόνια ισχύς του δεν έχει ακόμα επικαιροποιήσει και δεν έχει εφαρμόσει το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου που η ίδια ενέκρινε το 2001. Επίσης η Πολιτεία έχει καταστήσει ανενεργό το Νόμο 732/1977, με τον οποίο το ΥΠΕΘΑ παραχωρούσε 965 στρέμματα προς τους Δήμους με σκοπό τη δημιουργία πάρκου πρασίνου. Αντίθετα διαρκώς καταστρατηγούνται οι αρχές για τη δημιουργία του Πάρκου και κατασκευάζονται νέα κτίσματα, κάτι που διαπίστωσε για μια ακόμα φορά όταν πρόσφατα επισκέφθηκε τον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς χώρο.

Υποστήριξε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν μόνο η δημιουργία της Γλυπτοθήκης σε υπάρχοντα κτίρια. Παρόλες τις δεσμεύσεις της Πολιτείας πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με το Νόμο 3342/2005 για τις μετα-ολυμπιακές χρήσεις μετατράπηκε η προσωρινή εγκατάσταση του Badminton σε μόνιμη. Η Άννα Φιλίνη ανέφερε ότι η πράξη μονιμοποίησης της προσωρινής κατασκευής του Badminton αποτελεί μια από τις παρανομίες του ΥΠ.ΠΟ. και της Κυβέρνησης, που οφείλει να αναιρέσει. Η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ, στο οποίο ελπίζουν οι πολίτες για τις θετικές αποφάσεις του παρά τις συνεχείς επιθέσεις που αυτό δέχεται ξανά τελευταία από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στις παραπάνω θέσεις της βουλευτού ο κ. Καλογιάννης προτίμησε να μεταθέσει τις ευθύνες στο μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και απλά να απαριθμήσει μια σειρά ασύμβατων χρήσεων που έχουν χωροθετηθεί τα τελευταία χρόνια εντός της περιοχής του πάρκου. Ανέφερε ότι τα μεταγενέστερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των όμορων Δήμων εξειδίκευσαν το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας στο επίπεδο των χρήσεων γης και ότι διοικητικές πράξεις άλλων φορέων τροποποίησαν το εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ, με την χωροθέτηση διαφόρων εγκαταστάσεων.

Στη δευτερολογία του τέθηκε υπέρ της δημιουργίας του πάρκου όπως προβλέπεται και από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και αναγνώρισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να επικαιροποιήσει το εγκεκριμένο από το 2001 ερευνητικό πρόγραμμα, καθώς και το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Τελικά προτίμησε να μεταθέσει τις ευθύνες στο μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και στο ΥΠΕΘΑ.

Κλείνοντας την ερώτησή της η Άννα Φιλίνη τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει με σαφήνεια να δηλώσει αν θα φτιάξει το πάρκο και αν θα προωθήσει τη θεσμοθέτησή του. «Θα είναι πάρκο πρασίνου ή πάρκο που στην καρδιά του θα έχει τσιμέντο όπως το Ελληνικό και ο Ελαιώνας;»


[πρακτικά της Βουλής]:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Τελευταία είναι η με αριθμό 602/11-2-2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Άννας Φιλίνη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην περιοχή του Γουδή.

Η ερώτηση της κυρίας Φιλίνη έχει ως εξής:

«Στην Αθήνα είναι πλέον επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη άμεσης ρύθμισης του χώρου για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων πρασίνου. Η περιοχή του Γουδή, συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων, είναι ένας από τους ελάχιστους μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου που έχει παραμείνει στην καρδιά της πόλης. Ο χώρος ανήκει στη Βʼ Ζώνης Προστασίας Υμηττού, διασχίζεται από έναν κλάδο του Ιλισού, έχει χαρακτηρισθεί από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας (Ν. 1515/1985) ως «Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου», ενώ έχει παραχωρηθεί έκταση 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου (Ν.732/1977) με στόχο «τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου».

Με βάση τους παραπάνω Νόμους ο Οργανισμός Αθήνας με απόφασή του ενέκρινε το 2001 το ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκο πρασίνου με χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού στην περιοχή του Γουδή.

Σε αντίθεση όμως με τις δεσμεύσεις της, σε μία μεγαλούπολη όπου η έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου είναι απόλυτα δεδομένη, παρατηρούμε ότι η Πολιτεία παρεμβαίνει με στόχο την τσιμεντοποίηση και χωροθετεί ασύμβατες χρήσεις ως προς τον χαρακτήρα ενός πάρκου πρασίνου. Τέτοια επέμβαση μπορεί να χαρακτηρισθεί η μονιμοποίηση και επέκταση της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης του Badminton, εναντίον της οποίας έχουν ήδη προσφύγει φορείς κατοίκων της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προωθήσετε, μέσω θεσμοθέτησης κατά τις επιταγές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στην επέκταση του Γουδή και να υλοποιήσετε το εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα που είχε αναθέσει το Υπουργείο σας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο;

2. Θα καθορίζεται σαφώς, στο υπό επικαιροποίηση Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, η περιοχή του Γουδή ως μητροπολιτικό πάρκου πρασίνου;».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σταύρος Καλογιάννης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια Αθηνών και Ζωγράφου έχουν εξειδικεύσει την κατεύθυνση αυτή που δίνει το Ρυθμιστικό Σχέδιο σε επίπεδο χρήσεων γης λαμβάνοντας υπόψη και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του ορεινού όγκου Υμηττού, αλλά και τα εγκατεστημένα κοινωφελή ιδρύματα.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία του μητροπολιτικού πάρκου: προ δεκαετίας περίπου το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναθέσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Πολυτεχνείο με τίτλο «Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή». Κύριοι στόχοι αυτού του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου, η εναρμόνιση των χρήσεων του πάρκου με τις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες των γειτονικών περιοχών, η επανάχρηση σημαντικών ιστορικών κτιρίων της περιοχής, πρώην στρατοπέδων κλπ, για χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Όπως ορθώς αναφέρετε στο κείμενο της ερώτησης, το 2001 ο Οργανισμός της Αθήνας παρέλαβε αυτή τη μελέτη του Πολυτεχνείου και την ενέκρινε σε ό,τι αφορά τις γενικές αρχές του σχεδιασμού. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι στη συνέχεια υπήρξαν νεότερες διοικητικές πράξεις. άλλων φορέων. οι οποίες έχουν τροποποιήσει βασικές προτάσεις του ερευνητικού προγράμματος του Πολυτεχνείου. Αναφέρω συγκεκριμένα ότι στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αποδόθηκε ένα τμήμα της έκτασης της τάξεως των τριακοσίων εβδομήντα στρεμμάτων στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, αξιοποιήθηκαν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και προστέθηκε το κτίριο του Badminton. Με το νόμο 3342/2005 που αφορά την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, χαρακτηρίστηκαν μόνιμες αυτές οι εγκαταστάσεις του Badminton, και μάλιστα δόθηκαν χρήσεις γης για πολιτιστικές εκδηλώσεις, για χώρους εστίασης κοινού και υπαίθριους χώρους συνάθροισης κοινού.

Στα δύο από τα τέσσερα δίδυμα υπόστεγα του Άλσους λειτουργεί σήμερα, όπως γνωρίζετε, η Εθνική Γλυπτοθήκη. Παράλληλα, στο ανενεργό στρατόπεδο «Βαρίτη», έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μία έκταση δέκα στρεμμάτων στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου να ανεγερθεί από το Ίδρυμα «Ελπίδα» ένα ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί νέοι χώροι στάθμευσης, υπόγειοι, στην ευρύτερη περιοχή ενώ το 2001 είχε εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για χωροθέτηση δημόσιας διοίκησης.

Προκύπτει δηλαδή από όλα αυτά τα οποία προανέφερα, αγαπητή κυρία συνάδελφε, ότι έχουν τροποποιηθεί σε βασικά σημεία οι γενικές αρχές που προέβλεπε το ερευνητικό πρόγραμμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Προκύπτει συνεπώς η ανάγκη επικαιροποίησης της συγκεκριμένης μελέτης και θα πρέπει να πω ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τη συγκεκριμένη έκταση.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Η κυρία Άννα Φιλίνη έχει το λόγο.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Υφυπουργέ, ευχαριστώ πολύ για την ειλικρίνεια με την οποία τοποθετήσατε το ζήτημα. Είναι αλήθεια ότι εδώ επρόκειτο να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο, η πολιτεία είχε αναγνωρίσει αυτή την αναγκαιότητα ήδη από το 1977 όταν παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα εννιακόσια εξήντα πέντε στρέμματα, το 1985 το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναγνώρισε ότι εκεί πρόκειται να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο, το 2001 εγκρίθηκε αυτό από τον Οργανισμό Αθήνας. Μου αναφέρατε σήμερα μια σειρά από καταστρατηγήσεις όλων αυτών των αποφάσεων της Πολιτείας, εκτός, να πω, από την περίπτωση της Γλυπτοθήκης η οποία είναι απολύτως συμβατή, είναι σε δύο παλιά κτίρια, είναι ένας πάρα πολύ ωραίος χώρος και μακάρι να δοθεί και το τρίτο κτίριο ώστε να ολοκληρωθεί η παρουσία της Γλυπτοθήκης.

Όμως, κύριε Υπουργέ, όλες αυτές οι αποφάσεις, ιδιαίτερα μετά το 2005, όπου παραχωρήθηκε το Badminton στα Ολυμπιακά Ακίνητα και θεωρήθηκε ότι έπρεπε να γίνει μόνιμη κατασκευή εκεί, είναι εναντίον των βασικών αποφάσεων που και εσείς οι ίδιοι λέτε. Εδώ, λοιπόν, έχουμε μία χαρακτηριστική περίπτωση όπου υπήρχε μία θεσμοθέτηση και αυτή, παρά τις υποσχέσεις ότι επρόκειτο το Badminton να είναι μία εντελώς προσωρινή κατασκευή, δεν ακολουθήθηκε. Εσείς έρχεστε –και πρέπει μάλιστα να θεωρηθεί ότι είναι από τις παρανομίες του Υπουργείου Πολιτισμού που θα έπρεπε να είχε το θάρρος η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού να επανεξετάσει- και διατηρείτε το κτίριο του Badminton εκεί.

Βεβαίως, υπάρχει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκκρεμεί. Εμείς οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι ακόμη να ελπίζουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις ορθές του αποφάσεις παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαρκώς το υπονομεύουν ακριβώς επειδή συχνά συμπαραστέκεται στα αιτήματα και στις προσφυγές των πολιτών.

Όμως, δεν μου απαντήσατε, κύριε Υφυπουργέ. Πρόκειται να θεσμοθετηθεί αυτό το πάρκο; Εγώ το επισκέφθηκα ξανά εχθές. Πρόκειται για έναν υπέροχο χώρο στο κέντρο ακριβώς της Αθήνας, στον ευρύτερο χώρο της Αθήνας. Ο Ιλισός περνάει από μέσα και είναι ένας υπέροχος οικολογικός χώρος. Οφείλουμε να τον διατηρήσουμε, οφείλουμε να τον θεσμοθετήσουμε. Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ να πείτε με σαφήνεια τι πρόκειται να κάνει η Πολιτεία, γιατί διαρκώς μας μιλάει για πάρκα τα οποία στο κέντρο τους, στην καρδιά τους πρόκειται να έχουν πολυκατοικίες, όπως στο Ελληνικό, ή να έχουν τεράστια εμπορικά κέντρα με τεράστιες τσιμεντένιες εγκαταστάσεις, όπως στον Ελαιώνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας του πάρκου. Ανέφερα όμως στην πρωτομιλία μου μία σειρά από δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να μην τα δούμε. Είναι γεγονότα. Το ιστορικό είναι αυτό. Υπήρχε ένας νόμος του 1977 που προέβλεπε τη δημιουργία του πάρκου. Θα έλεγα ότι ο νόμος αυτός ουσιαστικά έχει ατονήσει με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα τριάντα και πλέον χρόνια που πέρασαν από τότε. Για να προχωρήσουν οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού απαιτείται η συναίνεση και των συναρμόδιων φορέων, κυρίως του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης που είναι ο βασικός ιδιοκτήτης του πυρήνα του πάρκου, γίνονται συζητήσεις στην κατεύθυνση αυτή…

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Τον έχει παραχωρήσει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): …και θα πρέπει να πω ότι αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς προτιθέμεθα να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη επαναλαμβάνω στην κατεύθυνση δημιουργίας του πάρκου στο Γουδή.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ