ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/02/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens



Το κειμενο της επίκαιρης ερώτησης του Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΟΜΙΛΙΑ Υπουργού Δικαιοσύνης:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τους συναδέλφους και κάτω και εις την Έδρα που μου παρείχαν το δικαίωμα να προταχθώ, λόγω των πιεστικών αναγκών που έχει το Υπουργείο αυτή τη στιγμή και πρέπει να επιστρέψω σε αυτό.

Πριν απαντήσω, κύριε Δραγασάκη, ad hoc σε αυτά που με ρωτάτε, θέλω να κάνω μία διάστιξη. Θέλω να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός περί τίνος πρόκειται. Πρώτον, είναι λάθος να μιλάμε για σκάνδαλο Siemens. Τη λέξη «σκάνδαλο» θα πρέπει κάποια στιγμή να την οριοθετήσουμε εδώ μέσα και όταν αναφερόμαστε σε σκάνδαλο, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μία πράξη παραβατική, η οποία θα είναι βεβαιωμένη. Σήμερα για το θέμα της Siemens μιλάμε για μία υπόθεση, η οποία μάλιστα είναι στα πρώτα στάδια της προανακρίσεως, μίας διαδικασίας η οποία δεν είναι φανερή, μίας διαδικασίας στην οποία θα πρέπει να βάλουμε μία άνω τελεία και να δούμε την εξέλιξη της ουσίας της υποθέσεως από την ανεξάρτητη, την αδέσμευτη ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση.

Έρχομαι στο δεύτερο. Και πάλι πρέπει να τραβήξω μία διαχωριστική γραμμή. Αυτή η υπόθεση αφορά κυρίως την περίοδο που Κυβέρνηση στη χώρα ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Όλες οι επίμαχες συμβάσεις για τις οποίες μιλάμε σήμερα, είναι συμβάσεις που έγιναν το 2002, το 2003.

Προς επίρρωση αυτού του οποίου λέω, θα κάνω μία περιήγηση στο σημερινό Τύπο, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός περί τίνος πράγματος μιλάμε. Η έγκυρος «Καθημερινή» λέει: «Μαχαίρια στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη Siemens». Το έγκυρο «Βήμα» λέει: «Δεν θα ξαναγίνω η Ιφιγένεια της παράταξης, λέει ο Μαλέσιος με επιστολή του». Η εξίσου έγκυρη εφημερίδα «Τα Νέα» λέει: «ΠΑ.ΣΟ.Κ. εναντίον ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη Siemens». Η έγκυρη εφημερίδα «Απογευματινή» γράφει: «Μαίνεται ο εμφύλιος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την υπόθεση Siemens». Η έγκυρη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» λέει: «Μεταξύ Κυβέρνησης και Μονάχου, Siemens-Μαλέσιος, δεν θα ξαναγίνω Ιφιγένεια». Επίσης, η έγκυρη εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» γράφει: «Μαλέσιος, Παπαντωνίου και Χρυσοχοϊδης είχαν την ευθύνη». Άρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ύποπτη περίοδος –δεν μιλάω για σκάνδαλο, αλλά για την υπόθεση- αφορά την περίοδο εκείνη.

Εάν η Νέα Δημοκρατία πριν από μία εβδομάδα για την ίδια ερώτηση απάντησε και είπε: «Δεν θέλουμε εξεταστική επιτροπή αυτή τη στιγμή μέχρις ότου έχουμε μία εξέλιξη της υπόθεσης», το έκανε, κύριε Δραγασάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για δύο λόγους: Πρώτα-πρώτα, επειδή υπάρχει μία προανακριτική διαδικασία, η οποία πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι μυστική, για να μπορέσει να φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα, να φτάσει σε κάποιο τέλος και δεύτερον και σπουδαιότερο για να διαφυλάξει το κύρος του πολιτικού κόσμου, το οποίο σε περίπτωση μίας εξεταστικής επιτροπής, όπου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αρχή και τέλος, θα έπεφτε μία γενική λάσπη, θα δημιουργείτο ένα σύννεφο σκόνης, το οποίο δεν θα έπληττε ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε την Αριστερά ούτε τη Νέα Δημοκρατία και μόνο. Θα ήταν μία σκόνη η οποία θα κολλούσε στο πετσί όλου του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ελληνικός λαός να καταλάβει τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα.

Τώρα, ως προς την ουσία επί τροχάδην θα σας πω τα εξής: η ελληνική Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τις 7 Δεκεμβρίου υπέβαλε τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής στον αρμόδιο εισαγγελέα στο Υπουργείο. Στις 14 Δεκεμβρίου 2006 το Υπουργείο τα διαβιβάζει στον Εισαγγελέα Βέρνης και Μονάχου.

Στις 11 Μαΐου του 2007 έγινε έγγραφο της γερμανικής Δικαιοσύνης και στις 18 Ιουνίου 2007 αυτό το έγγραφο έρχεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γίνεται η μετάφραση και ο Εισαγγελέας επανέρχεται ζητώντας στις 31 Αυγούστου 2007 συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία είχε στείλει το Υπουργείο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε χρήση του άρθρου 30 παράγραφος 3, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Στέλνει τρεις εισαγγελείς, για να εξετάσουν επιτόπου την υπόθεση.

Και επιπλέον, οι γενικές κινήσεις τις οποίες έκανε η Νέα Δημοκρατία είναι ότι έστειλε τα στοιχεία για χρηματοδότηση που έλαβε κατά την προεκλογική περίοδο μέσα στο δίμηνο, ως όφειλε, στη Βουλή, για να εξεταστούν τα πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε από μόνο του οικονομικό έλεγχο και ορκωτούς λογιστές.

Τα λέω όλα αυτά, γιατί θέλω να αποκατασταθεί η αλήθεια, θέλω εμείς οι ίδιοι να λέμε και να ξέρουμε ότι εδώ μέσα δεν είναι κανένας παράνομος και παράτυπος ή έχει ύποπτες υποθέσεις, όχι μόνο για μας…αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο οποίος θέλει να στηρίζεται σε μας, θέλει να στηρίζεται στον πολιτικό κόσμο.

Δευτερολογία υπουργού:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναγνωρίζω ότι ο κ. Δραγασάκης είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός και προσεγγίζει τα ζητήματα με αγωνία, με σύνεση και με τη διάθεση να δοθεί κάποια λύση.

Θέλω, κύριε Δραγασάκη, να αναγνωρίσετε, όπως εμμέσως -εάν ερμηνεύω καλά αυτά τα οποία είπατε- και εσείς αναγνωρίζετε στην Κυβέρνηση τουλάχιστον τη μεγάλη, την εργώδη προσπάθεια που κάνει, για να λάμψει η αλήθεια.

Μιλήσατε για υποβάθμιση. Δεν υπάρχει υποβάθμιση. Σας διάβασα μία σειρά ενεργειών κατά τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο για το πώς το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με ποιες ενέργειες και λειτουργίες προσπαθεί, να λάμψει η αλήθεια. Δεν είμαστε φυγόπονοι. Εάν περιμένουμε θαύματα, ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αυτό δεν γίνεται, όταν, κύριε Δραγασάκη, ξέρετε πολύ καλά ότι η γερμανική δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει πλείονα στοιχεία.

Παρόλα αυτά, αν και είπατε το Μάρτιο, σας λέω ότι εμείς το Μάιο πήραμε το έγγραφο της γερμανικής δικαιοσύνης. Αμέσως, τον Ιούνιο, ήρθε αυτό το έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το στείλαμε στο ΥΠ.ΕΞ. -και φανταστείτε ότι μιλάμε για έναν όγκο χαρτιών- έγινε ερμηνεία στα ελληνικά και στις 31 Αυγούστου 2007, δηλαδή ένα μήνα μετά, δηλαδή αμέσως μετά, ο εισαγγελέας επανέρχεται και ζητά συμπληρωματικά στοιχεία.

Επίσης, σας είπα ότι έγιναν οι ενέργειες, σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 3, και στέλνει τρεις εισαγγελείς, για να ελέγξουν και να δουν την υπόθεση.

Επομένως, πού είναι η ολιγωρία; Σε ποιο πράγμα καθυστέρησε η ελληνική δικαιοσύνη, σε ποιο πράγμα καθυστέρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Θα επαναλάβω και κάτι που είπα σε μια συνάντηση που είχα με τον αξιότιμο Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. στο γραφείο μου. Θα επαναλάβω μια φράση, που πιθανόν να σας ικανοποιεί: Σε κάθε υπόθεση, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση και ο έχων την τιμή να σας ομιλεί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι αποφασισμένοι να διαλευκάνουν κάθε περίπτωση, η οποία θα έχει σχέση με το δημόσιο χρήμα, θέλω επισήμως εδώ να τονίσω ότι όποιος πλήρωσε, όποιος πληρώθηκε θα πληρώσει. Το λέω επίσημα εδώ, στην Ελληνική Βουλή, ώστε όλοι να ξέρουν πού το πάει η Κυβέρνηση και πού το πάει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

3) ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ:

Κύριε Πρόεδρε, ερμηνεύω την προσπάθεια του κυρίου Υπουργού να υποβαθμίσει το θέμα όχι με το γεγονός ότι δεν έχει επίγνωση της σοβαρότητάς του, αλλά ίσως με το γεγονός ότι ανησυχεί και ο ίδιος για την έκταση του προβλήματος.

Διότι, κύριε Υπουργέ, αν δεν έχουμε πλήρη στοιχεία για το σκάνδαλο αυτό, τότε δεν έχουμε και στοιχεία για να πούμε ποιους αφορά, αν αφορά μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή αν αφορά και τη Νέα Δημοκρατία. Η άλλη διάσταση είναι ότι ο διεθνής Τύπος δεν γνωρίζει ούτε ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε Νέα Δημοκρατία. Η Ελλάδα διασύρεται, η πολιτική μας ζωή διασύρεται.

Εγώ θα προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα από αυτά που είπατε και θα πω ότι εμάς μας προβληματίζουν πολλά και ως προς τον τρόπο και ως προς το χρόνο που βγήκε αυτή η παλιά υπόθεση στην επιφάνεια. Όμως δεν διαβλέπουμε άλλη λύση, κύριε Υπουργέ, πέρα από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βεβαίως, η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της. Ασφαλώς. Και έχει καθυστερήσει. Από το Μάρτιο μας περιμένουν στην Ελβετία, απʼ ό,τι γράφτηκε στον Τύπο, να ελέγξουμε τους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί. Τώρα μόλις πάνε οι εισαγγελείς.

Έχουμε, λοιπόν, τα ερωτήματά μας, αλλά η απάντηση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει ή διαφαίνονται ή διαγράφονται στον ορίζοντα είναι μία, η πλήρης διαλεύκανση. Γιʼ αυτό και το δεύτερο ερώτημά μου σκόπιμα είναι γενικό: τι άλλα μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση, ρωτάμε.

Κύριε Υπουργέ, δύο είναι τα θέματα εδώ. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε στοιχεία, τα οποία –ό,τι υπάρχει ή δεν υπάρχει- ξέρει η Siemens. Δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει πλήρη εικόνα και η γερμανική ή η ελβετική Δικαιοσύνη. Εκείνοι που έχουν τα πλήρη στοιχεία είναι η Siemens.

Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι πέραν του έργου της Δικαιοσύνης, παράλληλη ενέργεια μπορεί να είναι ένα αίτημα της Κυβέρνησης προς τη Siemens να δοθούν τα πλήρη στοιχεία. Και το πλαίσιο για να γίνει αυτό μπορεί να είναι η Εξεταστική Επιτροπή. Θα το συζητήσουμε και την ερχόμενη Τρίτη.

Αλλά επισημαίνουμε από την πλευρά μας και διατυπώνουμε την πολιτική άποψη: το θέμα είναι τόσο μεγάλο που κάθε προσπάθεια συγκάλυψής του ή παράτασης του χρόνου ή αναβλητικότητας δεν λύνει το πρόβλημα, το οξύνει. Καθιστά δε όμηρους όχι μόνο τους εμπλεκόμενους. Καθιστά όμηρο ολόκληρη την πολιτική μας ζωή σε κέντρα που ενδεχομένως έχουν και άλλες σκοπιμότητες.

Διότι, κύριε Υπουργέ -και τελειώνω με αυτό- και αυτό πρέπει να προβληματίζει εσάς ως Υπουργό Δικαιοσύνης, αν μου επιτρέπετε: η αποκάλυψη του θέματος -να μη μιλήσω για σκάνδαλο- ξέρετε πώς έγινε. Δεν προήλθε από κάποια έρευνα των ελληνικών αρχών. Προέκυψε στα πλαίσια ενός ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού. Έτσι βγήκε στην επιφάνεια αυτό το θέμα.

Από την άποψη, λοιπόν, αυτή εμείς ζητούμε από την Κυβέρνηση και στο μέρος που αφορά τη Δικαιοσύνη να δοθούν όλα τα μέσα. Δεν μπορεί ένας εισαγγελέας, ένας ανακριτής με μία υπάλληλο να επιλύσει αυτό το θέμα.

Πρέπει να δοθούν όλα τα μέσα στη δικαιοσύνη, αλλά να δούμε και άλλα μέσα, τα οποία είναι στην διάθεσή μας, είτε στο Κοινοβούλιο μέσω της Εξεταστικής είτε και στην Κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ