04/02/2008

Καθυστερήσεις στις πληρωμές του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΕΟΜΜΕΧ.

Ερώτηση Ν.Τσούκαλη προς τον Yπουργό Ανάπτυξης

Πολλές καταγγελίες έχουν διατυπωθεί για σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στη διαδικασία αξιολόγησης όσο και πληρωμών των δικαιούχων του προγράμματος για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, αναιρώντας ουσιαστικά την αποστολή του προγράμματος λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων των νέων επιχειρήσεων.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων (άνδρες ή γυναίκες), μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματοποιείται στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και συγκεκριμένα του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (κύκλος Δ΄)

Όπως δηλώνεται, αποστολή του ΕΤΠΑ είναι η συμβολή στην άμβλυνση των ανισοτήτων όσον αφορά στην ανάπτυξη και στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών, στη μείωση της καθυστέρησης των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών, στη διόρθωση των κυριότερων περιφερειακών ανισοτήτων στην ΕΕ, στην ανάπτυξη και διαρθρωτική προσαρμογή των αναπτυξιακά καθυστερημένων περιφερειών καθώς και στην κοινωνικο-οικονομική ανασυγκρότηση των περιφερειών.

Δεδομένου ότι η συνολική δημόσια χρηματοδότηση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 65% και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 35%,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι είδους καθυστερήσεις υπάρχουν στα πλαίσια της αξιολόγησης του έργου;

2.    Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις των διαδικασιών πληρωμών στους δικαιούχους;

3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξαλειφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

4.    Υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης της λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ σε σχέση με τη διαχείριση των προγραμμάτων καθώς και αξιολόγηση των ίδιων των προγραμμάτων;  Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης