31/01/2008

Απολογισμός έργου Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Η κυβέρνηση έχει ιδρύσει και συστήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ορίζοντας την" θεματοφύλακα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς" και επιφορτίζοντας την  με το καθήκον να συμβάλλει :

•    "Στην Διατήρηση ή αποκατάσταση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς

•    Προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή

•    Οικονομική ανάπτυξη "

Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή έχει εξετάσει μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να μας αναφέρει αναλυτικά όλες τις υποθέσεις  με τις οποίες ασχολήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού από τη χρονική στιγμή που συστάθηκε ως σήμερα και αφορούν α)κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και β)εναρμονισμένες πρακτικές επιχειρήσεων.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις να μας δώσετε πληροφόρηση ως εξής:

1.    Αναλυτικά μία προς μία όλες εκείνες  τις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή κλάδων  που η Επιτροπή έκρινε ότι δεν έχουν υποπέσει σε παράπτωμα παραβίασης των κανόνων του Ανταγωνισμού και τις έθεσε στο Αρχείο.

2.    Για όλες, μια προς μια, εκείνες τις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή κλάδων που εξέτασε μεν αλλά δεν διαπίστωσε ευθύνες.

3.    Όλες εκείνες, μια προς μια, τις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή κλάδων που εξέτασε και    διαπίστωσε ευθύνες. Για τις περιπτώσεις αυτές να αναφερθούν και οι ποινές-πρόστιμα ανά εταιρεία που επεβλήθησαν.

4.     Για τις τελευταίες αυτές επιχειρήσεις υπάρχουν ως γνωστό νομοθετικές διατάξεις για μείωση ή απαλλαγή των προστίμων. Στην  περίπτωση αυτή που οι εταιρείες ακολούθησαν τη προβλεπομένη διαδικασία  για μείωση ή απαλλαγή (πχ πρόγραμμα επιείκειας) από το επιβληθέν πρόστιμο,  ποιο ήταν το τελικό ποσό κατά περίπτωση που επιδικάστηκε και ποιο ποσό εισέπραξε το δημόσιο;

Ο καταθέτων Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης