24/01/2008

Δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», Τρύφων Αλεξιάδη

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο «Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε τα εξής:

1. Η Ριζική Φορολογική Μεταρρύθμιση ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους κεντρικούς άξονες των πολιτικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  Στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις με βασικά χαρακτηριστικά:

-  Την ελάφρυνση μισθωτών, συνταξιούχων και χαμηλών εισοδημάτων σε σχέση με τα άλλα εισοδήματα.

-  Την αντιστροφή της σχέσης έμμεσων – άμεσων φόρων

-  Την ουσιαστική φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων από ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία

2. Οι πολιτικές μας προτάσεις είναι πλήρως αντίθετες με την φορολογική πολιτική της ΝΔ, η οποία χαρίζει φόρους στους «έχοντες» (ΦΜΑΠ), επιβαρύνει την έμμεση φορολογία (αύξηση ΦΠΑ) και τα χαμηλά εισοδήματα, δεν περιορίζει την φοροδιαφυγή, διατηρεί τη φορολογική ασυλία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγαλοφοροφυγάδες.

3.  Δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη για τις προθέσεις και τα προσχήματα της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας.  Η στάση της στη Βουλή στα φορολογικά Ν/Σ και στον προϋπολογισμό, αναδεικνύει τον αυταρχισμό και την αντιλαϊκή πολιτική της. Η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος για την οποία έχουμε τεκμηριωμένες προτάσεις είναι πρώτα απʼ όλα και κυρίως, υπόθεση των ενωτικών αγώνων των εργαζομένων.